פספוס התחזיות של פוטאש הפיל את מניית כיל ב־3.3% בסוף השבוע
ענקית האשלג פרסמה תוצאות מאכזבות לרבעון הרביעי, עם צניחה דרמטית של 70% ברווח הנקי לעומת הרבעון המקביל. המתחרה הישראלית כיל יכולה להתעודד: דווקא בשוק האשלג, המהווה כרבע מפעילותה, ניכרים ניצני התייצבות
יצרנית האשלג הגדולה בעולם פוטאש פרסמה תוצאות מאכזבות לרבעון הרביעי - ובכך שלחה איתות גם לגבי תוצאותיה של כיל, מתחרתה הישראלית, שבה מחזיקה פוטאש ב־13.8%. מניית כיל רשמה ירידה של 3.3% בסוף השבוע, וגם חברות נוספות הפעילות בשוק האשלג צנחו בהתאם. פוטאש עצמה איבדה 5.6% מערכה בסוף השבוע.
- זיכיון כיל יסתיים ב-2030? תחנת הכוח תפעל עד 2037
- 23 מיליארד סיבות יש לעידן עופר להילחם על ים המלח
- האם כיל תאבד את זכויות הכרייה בים המלח?
פוטאש הציגה ביום חמישי האחרון את תוצאותיה הראשוניות לרבעון הרביעי של 2016. בשורה התחתונה הציגה הענקית הקנדית רווח נקי של 59 מיליון דולר (7 סנט למניה) - פספוס של תחזיות האנליסטים, שעמדו על 9 סנט למניה, וצניחה דרמטית של 70% לעומת התקופה המקבילה ב־2015, שבה עמד הרווח הנקי על 24 סנט למניה.
מנכ"ל פוטאש: החברה עשויה לבצע מחיקות
שורת ההכנסות של פוטאש סיפקה תמונת מצב טובה יותר מהתחזיות: אלה הסתכמו ב־1.05 מיליארד דולר — כ־10 מיליון דולר מעל תחזיות האנליסטים; עם זאת, מדובר בירידה של 22% לעומת הרבעון המקביל. בסקטור האשלג ההכנסות לרבעון עמדו על 403 מיליון דולר, ירידה של 11%.
היקף ייצור האשלג של פוטאש עלה ועמד על 2.2 מיליון טונות לעומת 1.7 ברבעון המקביל - אך המחיר הממוצע לטונה צנח ביותר מ־30%. המחיר עמד על 157 דולר לעומת 238 דולר ב־2015.
ב־2016 כולה ייצרה פוטאש אשלג בהיקף 8.64 מיליון טונות – ירידה של 1% לעומת 2015. המחיר הממוצע לטונה אשלג ב־2016 היה נמוך ב־40% לעומת 2015 - צניחה משמעותית לעומת הירידה שמשתקפת מהרבעון הרביעי בלבד.
עם פרסום הדו"חות המאכזבים אמר מנכ"ל פוטאש יוכן טילק כי לשוק הפוספטים צפויה שנה קשה, וכי החברה עשויה לבצע מחיקות ולעבור לרווח גולמי שלילי בפעילות זו.
טילק ציין כי ייתכן שב־2017 יחול שיפור קל לאור הירידה במלאים, שאולי אף יאפשר להעלות את המחירים. כבר היום ניכרת עלייה קלה במחירי האשלג בסין על רקע הירידה במלאי. ההודים צפויים להתחיל במשא ומתן על החוזים באפריל הקרוב.
עיקר החולשה של פוטאש מגיעה משוק הפוספטים
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
החדשות הטובות שיכולה כיל לחלץ מתוך החדשות הרעות של פוטאש הן שעיקר החולשה נובעת משוק הפוספטים, בעוד בשוק האשלג ישנם ניצני התייצבות. אמנם כיל פעילה בשני השווקים, אך בתשעת החודשים הראשונים של 2015 האשלג היה אחראי לרבע מהכנסותיה (יחד עם מגנזיום, אך הוא שולי) לעומת פוספטים שהיוו חמישית מהמחזור. ב־2016 הם עמדו על 23% ו־22% בהתאמה, אולם המחירים הנמוכים שנרשמו מטים את התמונה.
לצד מוצרי האשלג פיתחה כיל בשנים האחרונות מערך הכולל דשנים ייחודיים ותוספי מזון. אולם, חלק מהמוצרים האלה נשען אף הוא על תוצרי לוואי של האשלג כחומר גלם. זו הסיבה שחלק ממכירות האשלג של כיל הן פנימיות, ומיועדות לחברות בקבוצה. בתשעת החודשים הראשונים של 2016, כ־11% ממכירות האשלג של כיל יועדו ללקוחות פנימיים, והיתר הופנו החוצה.
הירידה במחיר האשלג הממוצע השתקפה היטב במחירי החוזים שנחתמו ב־2016 מול הסינים וההודים. החוזים שיקפו מחיר של 212 דולר לטונה, הנמוך ב־30% לעומת מחירי השנה שקדמה לה. החוזים הראשונים בשוק האשלג, שנחתמים מדי שנה מול הסינים וההודים, נחתמו ב־2016 באיחור של כמה חודשים - עיכוב שמעיד אף הוא על חולשה בשוק.
שוק האשלג נחלש נוכח עודף היצע על הביקוש והיחלשות מטבעות אל מול הדולר במדינות המתפתחות כמו ברזיל, הודו וסין - המהוות צרכניות ויבואניות אשלג מהותיות מאוד.