$
היהלום שביתר
גג עמוד היהלום שביתר

היהלום שביתר

השיפוצניקים לא סוגרים את הברז לקבוצת חמת

העלייה בהתחלות הבנייה ובשיפוצי דירות יד שנייה סידרה לחמת את 2016 עם זינוק של 80% במניה. במסגרת מדיניות חלוקת דיבידנד של לפחות 40% מהרווחים חולקו 174 מיליון שקל משנת 2012, מתוכם 100 מיליון שקל לבעל השליטה. כתבה שמינית בסדרה

אלי שמעוני 07:2219.01.17
קבוצת חמת, שפעילותה היא נגזרת של ענף מוצרי הבנייה, סגרה את אחת השנים הטובות שלה. זאת בזכות העלייה בהתחלות הבנייה והיקפי השיפוצים בדירות יד שנייה. מתחילת 2016 זינקה מניית חמת ב־80% לעומת עלייה של 36% שרשם מדד יתר־50.

 

חמת פועלת בחמישה מגזרי פעילות, מתוכם שלושה מיוצרים בישראל: ברזים תחת המותג חמת; ייצור כלים סניטריים תחת המותג חרסה; ומוצרי אינסטלציה מפלסטיק, דוגמת צנרת ומכלי הדחה, תחת המותג ליפסקי. שני המגזרים הנוספים מתמקדים ביבוא: מגזר אביזרי האינסטלציה המשווקים לחנויות ייעודיות באמצעות חברת צוקר־מינקין; ומגזר מקלחונים, ארונות אמבטיה וכלים סניטריים שלא בייצור מקומי.

 

פרופיל: נדחף לעסקה מצוינת

חמת מצויה בשליטת יואב גולן, המשמש יו"ר החברה מאז רכש את השליטה בשנת 2011. ההתחלה עבורו לא היתה קלה: בתחילה רכש גולן 47.4% ממניות חמת (תחת שמה הקודם, מרחב) מידי קרן פימי וחברת הפלסטיק כתר בתמורה ל־147 מיליון שקל. המחיר למניה בעסקה עמד על 10 שקלים. כשביקשו פימי וכתר למכור 16% נוספים מהמניות שהחזיקו, הורכבה העסקה מאופציות שניתנו לשני הצדדים. גולן יכול היה לרכוש את יתרת המניות בחמת, ופימי וכתר היו יכולות לחייב אותו לרכוש אותן לפי מחיר של 11–10.5 שקל למניה, אבל המחיר הזה לא תאם את ההתפתחות במצבה של החברה: אף שהתוצאות הכספיות של 2012 היו דומות לאלה של 2011, מניית חמת צנחה בשנה הראשונה לכניסתו של גולן ל־6.5 שקלים.

 

חמת צמיחה עקבית חמת צמיחה עקבית

 

גולן סירב לרכוש את יתרת המניות במחיר שנקבע, ואף סירב לאפשר לפימי ולכתר להפעיל את האופציה שמחייבת אותו לרכוש את המניות לפי מחיר של 10 שקלים למניה, הגבוה ב־53% ממחיר הבורסה אז. בסופו של דבר נאלץ גולן לרכוש את יתרת המניות, ובסך הכל שילם עבור השליטה (61%) 200 מיליון שקל, בעסקה שהתבררה כמצוינת עבורו.

 

ב־2011 אימצה חמת מדיניות חלוקת דיבידנד, שלפיה תחלק לפחות 40% מרווחיה. מ־2012 ביצעה חמת חלוקות דיבידנדים של 174 מיליון שקל, והן שהביאו משקיעים למניה. בחמש השנים האחרונות זינקה מניית חמת ב־326% לעומת עלייה של 120% במדד יתר־50. שווי אחזקותיו של גולן עומד כיום על 341 מיליון שקל, ובמהלך השנים הוא קיבל דיבידנדים בכ־100 מיליון שקל.

 

תחום הברזים, הרווחי ביותר של חמת, הניב לה הכנסות של 96.7 מיליון שקל ורווח תפעולי של 19.7 מיליון שקל ב־2015. אחריו מגזר האינסטלציה, האחראי להכנסות של 63 מיליון שקל ולרווח תפעולי של 10.9 מיליון שקל. שני המגזרים יוצרים 70% מרווחי חמת.

 

העתיד: הגז שיפר התחרותיות

לחמת שלושה אתרי ייצור: באשדוד, בברקן ובבאר שבע. ב־2014 הפעיל גולן לחץ על המדינה כדי שמפעל חרסה בבאר שבע יחובר לצינור הגז הטבעי. חמת דרשה להאיץ את הנחת תשתית הולכת הגז למפעל, שהיה מרוחק 13 ק"מ מנקודת ההפצה. החברה פרסמה הודעות לבורסה שלפיהן היא שוקלת לסגור את המפעל בשל עלויות אנרגיה גבוהות, וגם מצד העובדים וההסתדרות הופעל לחץ, מחשש לפיטורים.

 

במאי 2015 דיווחה חמת כי היא מנהלת משא ומתן להקמת מפעל משותף לייצור כלים סניטריים בטורקיה עם אחד מספקיה שם, כדי להגדיל את התחרותיות בעלויות ייצור נמוכות. אולם המפעל עדיין בתהליכי הקמה ואילו המפעל של חרסה חובר לגז.

 

גולן אמנם נופף באיומי פיטורים, אולם חרסה הציגה רווחיות עוד לפני החיבור לגז, שבעקבותיו זינקה זו ל־3.2 מיליון שקל ב־2015, פי 2.5 לעומת 2014. "החיבור לגז היה חשוב לחרסה", אומר רועי רגרמן, מנכ"ל קבוצת חמת. "במפעל יש תנור מיוחד לשריפת חמר לייצור הכלים הסניטריים, שפועל כל הזמן ב־1,300 מעלות וצורך הרבה גז, ולכן מחיר האנרגיה קריטי", הוא מסביר. "בתחום הברזים החיבור לגז פחות מהותי כי נדרשת פחות אנרגיה", הוא מוסיף.

 

השוק מוצף בברזים איטלקיים ובברזים סיניים זולים. למה לבחור במותג של חמת, שאינו בינלאומי ולפעמים יקר יותר?

"התקן בישראל הוא וולונטרי, כך שמציעים פה גם ברזים באיכות נמוכה. ברז של חמת מתחיל במעצב, אחר כך עובר למחלקת הנדסה, לבדיקת זרימת המים והשגת בטיחות מרבית. חמת קיימת 73 שנה ויודעת לתת פתרונות מורכבים. כבר נתקלנו ביבואנים שמביאים סטוק ואחרי זמן מה כבר לא נותנים שירות עבור המוצר".

 

כמה חמת חשופה לשוק המקומי?

"80% מהמוצרים המיוצרים במפעלים מופנים לשוק המקומי".

 

השיפור בהכנסות נולד בעיקר נוכח גל הבנייה. אתם מתכוננים ליום שבו המגמה תשתנה?

"תחום הבנייה לא צפוי להתכווץ, במיוחד כשמדיניות הממשלה היא להציף את השוק בדירות. גם ענף השיפוצים לא בהכרח יושפע. כל דירה שבונים תזדקק לשיפוץ, להחלפת ברזים או אמבטיות".

 

מה מאיים על הרווחיות של חמת?

"שער החליפין של היורו, למשל, פוגע בחמת פעמיים: היא לא יכולה לייצא והתחרות מאירופה זולה. גם הארנונה פה גבוהה וגם ההסכמים הקיבוציים עם העובדים מכבידים על החברה".

 

בשנתיים האחרונות ירדו מחירי המתכות, וכעת חלקן עלו. כיצד זה השפיע על הרווחיות שלכם?

"ב־2015 חלה ירידה במחירי חומרי הגלם, רוב 2016 היתה יציבה, ובנובמבר, לאחר בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב, זינקו המחירים. אנו משתדלים להיות תחרותיים בכל מצב".

 

סייע באיסוף הנתונים והכנת הפרויקט: ניר טל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x