מעלות: מרווח הסיכון בשוק האג"ח הגיע לשפל משנת 2014
גיוס החוב ב־2016 הסתכם ב־64 מיליארד שקל, עלייה של 15% לעומת אשתקד - והגבוה מאז המשבר הפיננסי. עיקר העלייה בסקטור הלא פיננסי
בעוד שוק המניות צפוי לסכם את 2016 עם גיוסים בהיקף נמוך של 6 מיליארד שקל ו־3 הנפקות ראשונות (IPO) לציבור, שוק האג"ח משדר עסקים כרגיל. פעילות גיוס החוב של החברות בשוק המקומי רושמת שיאים ומסכמת גיוסים בהיקף של 64 מיליארד שקל. מדובר בעלייה של 15% לעומת גיוסי 2015 — והגבוה מאז המשבר הפיננסי. כך עולה מהסקירה השנתית של סוכנות הדירוג מעלות.
- עולות המעלות: רבעון שיא לתדיראן בהכנסות וברווח הנקי
- מעלות לא מודאגים מיכולת ההחזר של רבוע נדל"ן - למרות התלות במגה
- רשות ני"ע חוששת מבריחה של חברת דירוג ומקלה בפיקוח
המוטיב שאפיין את השווקים ב־2016 הוא אי־הוודאות, שהשפיעה על שוק האג"ח המקומי, כפי שהתבטא בתשואות השפל. השפעות אלה לא פסחו על החברות המקומיות, שניצלו את סביבת הריבית למיחזור חובות וגיוס הון בזול. מנתוני מעלות עולה כי הרבעון השלישי היה הבולט ביותר השנה, עם היקף גיוס של 25 מיליארד שקל. הסיבה המרכזית לעלייה נעוצה דווקא בסקטור הלא־פיננסי, שהיקף הגיוס בו הסתכם בכ־24 מיליארד שקל — צמיחה של 75% לעומת 14 מיליארד שקל אשתקד. בסקטור זה נכללות חברות מתחום ההשקעה, ההייטק והאנרגיה, ועם ההנפקות הבולטות נמנות חברות כמו דלק קידוחים ואבנר, רציו ואורמת.
נתונים אלה משקפים את המשך מגמת העלייה בהיקף גיוס האג"ח בשנים האחרונות, שהוכפל מ־2012. ערך שוק האג"ח נאמד ברמות שיא של 300 מיליארד שקל. מלבד סביבת הריבית, שמניעה חברות למחזר חובות, יש להיקף הגיוסים ער השנה סיבה נוספת — סך הגיוס נטו באמצעות אג"ח ממשלתיות, מציינים במעלות, היה שלילי ב־2016 והסתכם ב־8.5 מיליארד שקל. כלומר, היקף הפדיונות שהיה גבוה מההנפקות דחף את הכסף לשוק הקונצרני.
מרווחי הסיכון בשפל, חברות הנדל"ן הזרות יחזרו
נקודה מעניינת שאליה מתייחסים במעלות היא הירידה במרווח הסיכון בשווקים. כך, למשל, ירד השנה מרווח הסיכון בשוק האמריקאי (המרווח בין תשואת אג"ח ממשלתיות לאג"ח חברות), במיוחד ברמות הדירוג הספקולטיביות (רמות הדירוג הנמוכות מתחת לדירוג השקעה). מגמה זו באה לידי ביטוי השנה בשוק המקומי בשונות בין המרווחים ברמות הדירוג השונות ובירידה של מרווחי הסיכון, בעיקר בקבוצת BBBil. לפי נתוני מעלות, מרווחי הסיכון של קבוצת זו בסוף השנה נמצאים ברמתם הנמוכה ביותר מ־2014 ונעים סביב 2.5%, ירידה משמעותית לעומת כ־4.5% בתחילת השנה. במרווחי הסיכון של קבוצת Ail ו־AAil השינויים בולטים פחות, מטבע הדברים, בשל המרווח.
אחד מתוצרי הלוואי של המרווחים הנמוכים הוביל ב־2015 חברות נדל"ן זרות ל"עשות עלייה" לבורסה ולגייס מיליארדים בריבית נמוכה יחסית. אך מאז קריסת אורבנקורפ, כך מתברר, ירד היקף הגיוס שלהן, שהסתכם השנה ב־3.5 מיליארד שקל, לעומת 5 מיליארד שקל אשתקד (15% מכלל ההנפקות במגזר הנדל"ן לעומת 25% ב־2015). בהתייחס לזה מציינים במעלות כי הצפי הוא לשינוי במגמת ההאטה שאפיינה את המחצית הראשונה של 2016 וחזרה של המשקיעים הזרים בתחום ב־2017.
צפי להמשך פעילות ערה בשוק האג"ח
בסיכום השנה רשם מדד אג"ח חברות עלייה של 3.8% לעומת עלייה צנועה של 0.6% במדד האג"ח הממשלתיות. את השינוי יש לייחס בעיקר לנקודת המפנה שהחלה באמצע השנה והתגברה משמעותית בחודשיים האחרונים, והובילה לעליית התשואות באג"ח הממשלתיות.
ובכל זאת, בהשוואה לתשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות, כך מציינים במעלות, עלו תשואות האג"ח הממשלתיות בשוק המקומי במידה פחותה, ומכאן שעל פי הערכות, השוק המקומי לא התאים את עצמו באופן מלא לשוק בארה"ב.
את הסקירה מסכמים בחברת הדירוג בצפי אופטימי לקראת 2017. רונית הראל בן־זאב, מנכ"לית S&P מעלות, מעריכה לקראת השנה הבאה כי "הבנקים ימשיכו להיות גורם משמעותי בהנפקות גם במהלך 2017, לרבות הנפקות מכשירים היברידיים (COCO), לצד המשך פעילות ערה של סקטור הנדל"ן, כולל הצטרפות חברות נדל"ן אמריקאיות נוספות למעגל המנפיקים בשוק המקומי. בנוסף, אנו מעריכים שחברות רבות ימשיכו ביישום מהלכי התייעלות מהותיים, שמטרתם חיסכון בהוצאות ושיפור היעילות התפעולית, על מנת להתמודד עם הסביבה המקרו־כלכלית הלוחצת".