בנק ישראל: נרחיב רכישות הדולרים - במקרה של תנודות חריגות
הדולר מזנק ב-1.4% ונסחר בין הבנקים סביב רמה של 3.79 שקלים. כפי שפורסם ב"כלכליסט" הבנק הודיע כי מעתה ירכוש במידת הצורך סכומים גדולים יותר מהכמות היומית של 100 מיליון דולר. זאת, על רקע הירידות התלולות בשערו של המטבע האמריקאי בשבועות האחרונים
בנק ישראל הודיע היום רשמית על שינוי שיטת ההתערבות שלו בשוק המט"ח. כפי שפורסם ב"כלכליסט", מעתה יפעל הבנק במהלך המסחר וירכוש במידת הצורך גם סכומים גדולים יותר מהכמות היומית של 100 מיליון דולר. כעת מזנק הדולר ב-1.4% ונסחר בין הבנקים סביב רמה של 3.79 שקלים - זאת, אחרי קביעת השער היציג להיום.
הבנק מסר כי יעשה זאת "במקרה של תנודות חריגות בשער החליפין אשר אינן תואמות את התנאים הכלכליים הבסיסיים או כאשר שוק המט"ח אינו מתפקד כיאות". פעולה זו באה בניסיון להתגבר על ירידות השערים התלולות שנרשמות בימים האחרונים בשערו של המטבע האמריקאי.
מאז תחילת התערבותו במסחר במטבע חוץ במרץ 2008, רכש בנק ישראל יותר מ־24 מיליארד דולר. ביולי 2008 הנהיג הבנק תוכנית חדשה, שבמסגרתה הוא רוכש מדי יום 100 מיליון דולר. בשבועות האחרונים נקלעה התוכנית למלכוד: מצד אחד, התחדשות האינפלציה מחייבת את הבנק להפסיק את הרכישות, התומכות בהמשך עליית המחירים. מצד שני, הנפילה הנמשכת בשער הדולר מונעת ממנו לעשות זאת מחשש לירידה נוספת.
בתזכיר חוק בנק ישראל החדש שהופץ בסוף השבוע הכניס הבנק סעיף המתיר לו "להחליט על התערבות במסחר במטבע חוץ, גם אם הדבר יגרום לסטייה זמנית מהרמה הרצויה של יתרות המט"ח".
כיום הבנק מקיים מדיניות שקופה ומוצהרת מראש של רכישות יומיות בסכום קבוע. החוק החדש יאפשר לו לרכוש דולרים במועדים לא קבועים ובסכומים משתנים, בהתאם למצב שוק המט"ח. בדרך זו ישיג הבנק גמישות.
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש בירך על החלטת הנגיד להגביר את ההתערבות בשוק המט"ח במטרה לסייע ליצוא. לדבריו, "הנגיד פישר מפגין שוב נחישות בדיוק ברגע בו היא נדרשת ביותר, ומוכיח כי הארסנל של בנק ישראל חזק ויציב. על רקע המיתון העולמי, חיזוק כושר התחרות של המגזר העסקי הוא צו השעה".