החלב מתייקר; הנזק למחלבות - 200 מיליון שקל
מחיר החלב הגולמי זינק בכ-10 אגורות לליטר ומחירו החל מהיום עומד על 2.098 שקלים לליטר. ההתייקרות הנוכחית מביאה את העלייה המצטברת מינואר לשיעור של יותר מ-3%, המאפשרת למחלבות לדרוש העלאת מחירים לצרכן
מחיר החלב הגולמי זינק בכ-10 אגורות לליטר ומחירו החל מהיום עומד על 2.098 שקלים לליטר. ההתייקרות שנחשפה בכלכליסט ונחתמה הבוקר (א') על ידי מנכ"ל משרד החקלאות נחום איצקוביץ׳, מתווספת לעלייה של 4.5 אגורות לליטר שנרשמה בינואר.
- בפעם השנייה מתחילת השנה: החלב צפוי להתייקר
- נחתם הסכם בענף החלב: המנגנון הקובע את מחיר המטרה לא ישונה
- בדרך להתייקרות החלב? המחיר שמשלמות המחלבות לרפתנים עלה ב-4.5 אגורות לליטר
ההתייקרות הנוכחית מייצרת עלייה מצטברת בשיעור של למעלה מ-3%, המאפשרת למחלבות לדרוש העלאת מחירים לצרכן של מוצרי החלב המצויים תחת צו הפיקוח על המחירים. אלא שגם אם תנובה או טרה יתגברו על החשש מהתגובה הציבורית להעלאת מחירים ויגישו בקשה להעלות את מחירי המוצרים שתחת צו הפיקוח, וועדת המחירים תגבש המלצה להעלותם, נדרשת חתימה של שר האוצר ושל שר החקלאות, שלא צפויים לחתום בקלות.
במשרד החקלאות ניסו ללא הצלחה במהלך השבוע החולף למצוא פתרון למשבר שנוצר, שכן במונחים שנתיים מדובר בתוספת עלות בגובה של יותר מ-200 מיליון שקל למחלבות, הקונות כ-1.5 מיליארד ליטר חלב גולמי בשנה מהרפתנים.
אחת האפשרויות שנבחנו היתה פריסת העלייה על פני כמה רבעונים. אפשרות נוספת היא שינוי התחשיב, כך שיתבסס על הרפתות היעילות יותר, כפי שהיה נהוג עד סוף 2020. זאת, במסגרת הסכם לוקר שנחתם בין האוצר למגדלים לפני עשור, וקבע כי סקר העלויות לקביעת בסיס מחיר המטרה יכלול רק רפתות המייצרות מעל 700 אלף ליטר בשנה, ולא את הרפתות הקטנות והפחות יעילות, במטרה להביא להפחתת מחיר המטרה.
כיוון שלא נחתם הסכם ענפי חדש עם המגדלים ולא נעשה תיקון חקיקה שישמר את הקביעה שלפיה רפתות קטנות ולא יעילות לא ייכללו בתחשיב מחיר המטרה, נכנסו גם רפתות אלו לתחשיב ב-2020 והקפיצו את המחיר.