בפעם השנייה מתחילת השנה: החלב צפוי להתייקר
ועדת היישום המליצה למשרד החקלאות לייקר את החלב הגולמי ב־9.9 אגורות לליטר. צעד זה מוביל לעלייה מצטברת שתאפשר לייקר מוצרי פיקוח
מחירי החלב צפויים להתייקר. ועדת היישום (שבה חברים נציגי האוצר, החקלאות, המגדלים ומועצת החלב) העבירה למשרד החקלאות המלצה להעלות ב־9.9 אגורות לליטר את מחיר המטרה (מחיר החלב הגולמי, נ"ק) לרבעון הקרוב.
מדובר בזינוק חד במחיר החלב הגולמי, שכבר עלה בינואר ב־4.5 אגורות ל־1.99 שקל לליטר, וכעת אמור לעלות ל־2.09 שקל לליטר. ההתייקרות הנוכחית מובילה לעלייה מצטברת של למעלה מ־3%, שיעור המאפשר למחלבות לדרוש העלאת מחירים לצרכן של מוצרי חלב שמצויים בפיקוח מחירים.
- בזק השיקה את האינטרנט על סיבים במחיר גבוה מהמתחרות
- לאחר עיכוב של שנים: בזק משיקה את שירות הסיבים האופטיים
- למה פרטנר דורשת מחיר כה גבוה על הסיבים שלה?
אלא שגם אחרי שתנובה או טרה יגישו בקשה להעלות את מחירי המוצרים שתחת צו הפיקוח, וועדת המחירים תגבש המלצה להעלותם, שר האוצר ושר החקלאות לא צפויים לחתום על זה בקלות. בהיעדר ממשלה קבועה ספק אם יסכימו השרים לחתום על הצו, וההערכות הן כי המחלבות ייאלצו לספוג את ההתייקרות. מצב זה עלול להוביל להעלאת מחירים של מוצרי החלב שאינם תחת פיקוח.
אחת האפשרויות שנבחנות היא מיצוע העלייה, כך שתיפרס על פני מספר רבעונים. אפשרות נוספת היא שינוי התחשיב, כך שיתבסס על הרפתות היעילות יותר, כפי שהיה נהוג עד סוף 2020. זאת במסגרת הסכם לוקר שנחתם בין האוצר למגדלים לפני עשור, וקבע כי סקר העלויות לקביעת בסיס מחיר המטרה יכלול רק רפתות המייצרות מעל 700 אלף ליטר בשנה, ולא את הרפתות הקטנות והפחות יעילות.
כיוון שלא נחתם הסכם ענפי חדש עם המגדלים ולא נעשה תיקון חקיקה שישמר את הקביעה לפיה רפתות קטנות ולא יעילות לא ייכללו בתחשיב מחיר המטרה, נכנסו גם רפתות אלו לתחשיב ב־2020 והקפיצו את המחיר.
החשש של השרים לחתום על עליית מחירים לצרכן הוביל לפני כשנתיים את תנובה לעתור לבגץ בבקשה לחייב את שר האוצר דאז משה כחלון, לנמק את סירובו לחתום על עדכון המחירים.