$
פרסום ושיווק

בדרך להתייקרות החלב? המחיר שמשלמות המחלבות לרפתנים עלה ב-4.5 אגורות לליטר

בזמן שההסכם בענף החלב תקוע, עלה מחיר המטרה של החלב ל-1.99 שקלים לליטר. הנפגעות המרכזיות בשלב זה הן המחלבות. בהמשך יידרשו ככל הנראה הצרכנים לספוג את עליות המחירים

נורית קדוש 17:2403.01.21

המשא ומתן להסכם בענף החלב תקוע והמחלבות כבר משלמות את המחיר. מחיר המטרה (מחיר ליטר חלב גולמי) עלה הבוקר ב-4.5 אגורות ועומד על 1.99 שקלים לליטר. מדובר במחיר שמשלמות המחלבות לרפתנים, על ליטר חלב. במונחים שנתיים, מדובר בתוספת עלות בגובה כ- 63 מיליון שקל למחלבות. הערכות הן כי התייקרות זו, יכולה להקים למחלבות את הזכות לדרוש עליית מחירי מוצרי החלב שתחת צו הפיקוח על המחירים. גם אם יושג הסכם בימים הקרובים, יאלצו המחלבות לשלם את מחיר המטרה החדש למשך כל הרבעון ורק בעתיד, יוכלו לקזז את ההפרש מיום החתימה על ההסכם.

 

 

 

מחיר המטרה עלה, כשבועיים אחרי שמשרד האוצר דיווח על הגעה להבנות עם הרפתנים ביחס להסכם ענפי. אלא שהצדדים לא הגיעו להבנות, על רקע סירובו של משרד האוצר להתחייב להסכם ל-5 שנים ורצונו בהסכם ל-3 שנים, עם אפשרות להארכה בשנתיים, בכפוף להרחבת פתיחת השוק ליבוא ומבלי להתחייב לשמירה על מחיר המטרה. באוצר מעדיפים לבטל את התכנון בענף החלב ולכן מקשיחים עמדות, מול הרפתנים שמוכנים להתגמש מתוך רצון לשמר את התכנון הענפי.

 

בדרך להתייקרות? בדרך להתייקרות? צילום: מיקי נעם אלון

 

הנפגעות המרכזיות בשלב זה הן המחלבות ובהמשך, הצרכנים, שידרשו לספוג עליות מחירים. על רקע זה, ונוכח חולשת הרפתנים במו"מ מול שר האוצר ישראל כץ, גייסה תנובה את יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד, לבלום את אישור המתווה של כץ. "אני פונה אליך להתערב במתווה המתגבש במשרד האוצר, לפיו בהמשך לפתיחת היבוא של ענף החמאה, ייפתח ויוגדל גם היבוא של גבינות קשות", כתב בשבוע שעבר בר דוד לראש הממשלה בנימין נתניהו. בר דוד ציין כי ליישום המתווה השלכות מרחיקות לכת על תעשיית החלב המקומית והעובדים בה והוסיף כי יישום המתווה יפגע ישירות ובאופן מיידי במחלבת הגבינות של תנובה בתל יוסף שהוקמה לפני כ- 5 שנים בהשקעה של כ- 350 מיליון שקל ושיגר איום מצד תנובה לפיו המחלבה צפויה להסגר בעקבות פתיחת היבוא. "אלפי עובדים החיים בפריפריה הגאוגרפית והחברתית של ישראל, המועסקים במפעל ובגופים העובדים עם המפעל יאבדו את עבודתם".

 

ברקע הדברים, חוק החלב הכולל את מחיר המטרה ככלי לקביעת מחיר החלב הגולמי. המחיר נקבע על בסיס סקר עלויות ייצור החלב הגולמי ברפתות. במסגרת הסכם לוקר שנחתם בין האוצר למגדלים לפני עשור, נקבע כי עד 2017, סקר העלויות שנערך אחת לשנתיים לקביעת בסיס מחיר המטרה, יכלול רק רפתות המייצרות מעל 700 אלף ליטר בשנה, ולא את הרפתות הקטנות והפחות יעילות. הדבר נועד להביא להפחתת מחיר המטרה. אלא שכיוון שלא נחתם הסכם ולא נעשה תיקון חקיקה שישמר את הקביעה לפיה רפתות קטנות ולא יעילות לא יכללו בתחשיב מחיר המטרה, נכנסו גם רפתות אלו לתחשיב והקפיצו את המחיר.

 

בבסיס ההבנות שכן הושגו בין האוצר לרפתנים נקבע כי בתוך שלוש שנים 65% מהצמיחה בצריכת החלב יסופק באמצעות יבוא במכסות הפטורות ממכס. המתווה יהיה הדרגתי בכדי לתת זמן היערכות ויתחיל ב 50% החל משנת 2021 ויעלה בהדרגה מדי שנה. יתר הצמיחה תסופק באמצעות הגדלת ייצור החלב בשוק המקומי.

x