$
פרסום ושיווק

משרד האוצר נגד חקיקה שתחייב לסמן מקור תוצרת מקומית

בדיון בוועדת הכלכלה בנושא בטחון מזון, דחה משרד האוצר את יוזמת משרד החקלאות, שנועדה לתת העדפה לתוצרת המקומית על חשבון הפירות והירקות המיובאים, בטענה שהסימון יוביל להעלאת מחירים: "מדבקות עולות 250 מיליון שקל״

נורית קדוש 17:2703.11.20

משרד האוצר נגד חיוב רשתות השיווק לסמן את מקור התוצרת החקלאית. בדיון בוועדת הכלכלה בנושא בטחון מזון, דחה משרד האוצר את היוזמה של משרד החקלאות שנועדה לתת העדפה לתוצרת המקומית על חשבון הפירות והירקות המיובאים, בטענה שהסימון יוביל להעלאת מחירים.

 

 

נציג המשרד אלי מורגנשטרן, רכז מים, חקלאות ונמלים במשרד טען כי: ״סימון בהתנדבות זה מבורך. אבל אם נחייב מי שישלם זה הצרכן והתוצרת תייקר. מדבקות המחירים של סימון מוצרי המזון עולות 250 מיליון שקל״. מורגנשטרן הסביר כי כ-93% מהצריכה היא של תוצרת מקומית ולכן סימון כלל התוצרת, ייקר את העלויות עבור החקלאים המקומיים.

ירקות בסופר ירקות בסופר צילום: יובל חן

 

יו״ר ועדת הכלכלה ח״כ יעקב מרגי ציין כי במסגרת יום החקלאות הועדה דנה בנושא עידוד צריכת תוצאת חקלאית ישראלית. ״כמי שמלווה את הקשיים של החקלאות בשנים אחרונות, אני במגע יומיומי עם חקלאים זוכר את החיוך וגאוות היחידה ורואה את האנשים הכבויים. רוב החקלאים יגידו לך שהבנים שלהם לא יהיו חקלאים ואני שואל למה? הממשלה צריכה לקבל החלטה מה השוליים שהיא מגדירה לעצמה בתמיכה בענפי החקלאות אם היא לא תגדיר את השוליים זה יהיה עוד ענף כמו הטקסטיל שצריך זכוכית מגדלת בשביל לראות אותו״.

 

ח״כ רם בן ברק יוזם הדיון התייחס ליוזמת משרד החקלאות לסימון מקור הירקות והפירות ואמר: ״לאזרח הישראלי מגיע לדעת מי שמייצר את העגבניה. יש לו אפשרות לקנות עגבניה שגודלה תחת פיקוח ישראלי. צריך לדעת מה קונים ולתת עדיפות למכרזים על תוצרת ישראלית במה שקשור למוסדות המדינה כשצה״ל ובתי חולים קונים תוצרת חקלאית שיתנו עדיפות לתוצרת ישראלית גם אם זה עולה קצת יותר״.

 

נמרוד הגלילי, מנהל תחום רשתות המזון באיגוש לשכות המסחר ציין כי הרשתות בעד עידוד התוצרת המקומית ומייבאות רק כשיש מחסור. ״אני לא יודע להגיד על כל רשת ורשת, אבל יש העדפה לתוצרת מקומית וכשיש עליית מחירים או מחסור הם מספקים תוצרת מיובאת״. לשאלת יו״ר הוועדה האם לשכת המסחר קוראת לרשתות לתמוך בסימון מקור התוצרת, השיב הגלילי: ״בהחלט קורא, אבל צריך לעשות את זה באופן וולנטרי ולא בחקיקה״.

 

"חקלאות כערך יסוד"

 

שר החקלאות ופיתוח הכפר, אלון שוסטר אמר כי בכוונתו לקדם חקיקה שתחזק את החקלאות המקומית: ״אנחנו מתכוונים לקדם חקיקה, שתעגן חקלאות כערך יסוד. צריך לפעול לצמצום פערי התיווך. לא יכול להיות שהמתעשרים הם רק היבואנים ובעלי רשתות השיווק. אפשר לעשות זאת בצעדים שונים כמו ידיים עובדות לחקלאות״.

 

מנכ"ל משרד החקלאות נחום איצקוביץ' הוסיף: ״אנחנו לא פוסלים את היבוא, אבל היבוא צריך להיות להשלמת מחסור ולא לחסל את כושר הייצור של החקלאים. הסגידה לעגל הזהב של המחיר מחיר היא שגיאה נשלם עליה מחיר יקר בשנים הבאות״.

x