$
פרסום ושיווק

הרחבת חוק הפיקדון: גילה גמליאל ממחזרת תירוצים

השרה להגנת הסביבה אמרה בוועדת הכלכלה כי יידרש לה חודש לבחון אם להרחיב את חוק הפיקדון, וכי יש יותר משתי דרכי פעולה על השולחן

נורית קדוש 08:1315.09.20

הלחצים על המשרד להגנת הסביבה שלא לתמוך בחובת פיקדון על בקבוקי 1.5 ליטר נשאו פרי. השרה גילה גמליאל הציגה את עמדתה בדיון בוועדת הכלכלה אתמול (ב') ואמרה כי היא בוחנת חלופות להרחבת החוק. גמליאל אמרה: "אם רוצים להגיע ליעד, יש לשמוע את כולם וזה שהחוק אמר לי כרגע כאילו יש רק שתי אפשרויות (הרחבת החוק או המתכונת הקיימת - נ"ק), אז התשובה היא ממש לא. יש אפשרות גם להתקדם במהלכים מסויימים בהסכמה, בראיה הרבה יותר כוללת ואולי שתהיה הרבה יותר טובה משתי האפשרויות שנמצאות על השולחן".

 

מיחזורית והשרה גמליאל. "חזרנו 10 שנים אחורה" מיחזורית והשרה גמליאל. "חזרנו 10 שנים אחורה" צילום: אבי רוקח, אלכס קולומויסקי

 

את הדברים אמרה גמליאל, אחר שח"כ תמר זנדברג שאין מקום בשלב זה להצגת העמדות בעד ונגד החלת חוק הפקדון על הבקבוקים הגדולים, שכן החוק קובע החלתו אוטומטית בעקבות אי עמידה ביעדי האיסוף שנקבעו: "הדיון כאן מתנהל כאילו אנחנו עשר שנים אחורה, על מה הדרך הטובה יותר לאיסוף. הדבר הזה כבר הוכרע ואנחנו היום בצומת שבה שיקול הדעת מאוד מצומצם. זה או טייס אוטומטי של להחיל את החוק על הבקבוקים הגדולים או לבקש מהכנסת פטור מזה". גמליאל העריכה כי יידרש לה פרק זמן של חודש נוסף ואחרי החגים תגבש את עמדתה.

 

יחד עם זאת, נראה שגמליאל צפויה לחייב את תאגיד המחזור לשלב כלים מתקדמים יותר לאיסוף בקבוקים, בדומה למכונות האוטומטיות. רמי לוי שהשתתף בדיון טען שאין להרחיב את החוק והוסיף: "אם יהיה פיקדון על הבקבוקים הגדולים, מחירי המים המינרלים יעלו ב־20% ומחירי המשקאות ב־10%. זה מס על צרכנים שאין להם מה לאכול בבית".

מנכ"ל יצרנית המשקאות יפאורה תבורי, רוני גת, אמר כי ניתן להתחייב ליעד איסוף וולנטרי של 73% והדבר יעלה לחברות כ־30 מיליון שקל בשנה. לעומת זאת, חובת פיקדון תוביל אולי לאיסוף של 75-77 אחוז, אך הדבר יעלה 70 אגורות לבקבוק וזה 300 עד 500 מיליון שקל שיושתו כמס על הציבור. מנכ"ל תאגיד המחזור תמיר, רני איידלר, הצטרף לדברים ואמר כי ניתן להציב פח כתום ליד כמעט כל בית בישראל ולהגיע תוך 5 שנים ליעד איסוף של 73%.

 

הדיון בוועדת הכלכלה זומן לקראת המועד האחרון שנקבע להגשת עמדת המשרד להגנת הסביבה לבג"ץ. זאת בעקבות עתירת עמותת אדם טבע ודין, שטענה כי חברות המשקאות לא עמדו ביעד איסוף הבקבוקים שנקבע ולכן יש להרחיב את תחולת החוק.

 

חוק הפיקדון שנכנס לתוקף באוקטובר 2001 קובע חובת גבייה פיקדון של 30 אגורות עבור מכלי משקה הקטנים מ־1.5 ליטר. ב־2010 קבעה המדינה עבור המכלים הגדולים יעד איסוף וולונטרי של 55%, והוסיפה כי אי־עמידה ביעדים אלו תביא להחלת חובת פיקדון על מכלי המשקה הגדולים. תאגיד המיחזור אל”ה הצהיר כי אסף ב־2016 למעלה מ־60% מבקבוקי 1.5 ליטר. אלא שדו”ח הביקורת החיצוני שהוזמן מצא כי נאספו רק 51.4%. השר לשעבר זאב אלקין בחר במאי 2018 שלא להרחיב את החוק, ולהסתפק בהטלת קנס של 48 מיליון שקל על אל”ה. בדצמבר האחרון הוציא בג”ץ צו על תנאי נגד אלקין, וחייב אותו לקבל החלטה בנוגע לחוק עד ליוני 2020. הדיון בעתירה נדחה ליום רביעי הקרוב, אלא שגמליאל ביקשה לדחות בשנית את הגשת עמדתה.

x