$
פרסום ושיווק

משלוחים וטייק אווי בזמן קורונה: עד כמה זה באמת בטוח?

רוב המומחים מסכימים כי אוכל שהוכן במסעדות הוא בטוח לצריכה; ואולם יש עדיין כמה סכנות שצריך לתת עליהן את הדעת

שירות כלכליסט 16:0911.04.20

דון שאפנר אכל טייק אווי ממסעדה תאילנדית לארוחת ערב לפני כמה לילות, בדיוק כפי שעשה מדי פעם בשבועות ובחודשים שלפני פרוץ מגפת ה-COVID-19.

 

כדאי לדעת את זה: שאפנר הוא פרופסור מכובד מאוניברסיטת רוטגרס בניו ג'רזי, אשר מומחיותו כוללת הערכת סיכונים מיקרוביאלית כמותית (כלומר, הקשורה למיקרובים), מיקרוביולוגיה של מזון חזוי, שטיפת ידיים וזיהום צולב.

 

"אני יודע שאנשים מודאגים, אבל לפי מה שאנחנו יודעים כרגע על הנגיף, אוכל שהוכן במסעדות הוא בטוח, כל עוד אנחנו נוקטים באמצעי הזהירות הנכונים - במיוחד שטיפת ידיים", אומר שאפנר. 

שליח בניו יורק שליח בניו יורק צילום: רויטרס

 

עם התפשטות נגיף הקורונה בארצות הברית והוראות ההישארות בבית שהוטלו על האמריקאים, ישנה עלייה ניכרת בקניית ארוחות טייק אוויי ומשלוחים. ועם זאת, בתקופות מפחידות אלה, רבים מאיתנו תוהים אם צריכה של אוכל מבחוץ זה רעיון טוב.

 

למזלם של טבחים עצלים, אכילת אוכל שהוכן במסעדות נראית כבחירה בטוחה. בהנחיות הנוכחיות של מנהל המזון והתרופות (ה-FDA) נאמר כי "אין שום ראיות המצביעות על כך שמזון המיוצר בארצות הברית יכול להעביר COVID-19".

 

מומחים בתחום מחלות זיהומיות ובטיחות מזון שדיברו עם רשת הרדיו הציבורית של ארצות הברית, ה-NPR, אומרים שהם מבססים את קביעתם שמזון מבחוץ בטוח בעזרת עשרות שנים של מחקר על נגיפי קורונה אחרים, אשר זוהו לראשונה בבני אדם בשנות השישים.

 

 

"בעוד ש-COVID-19 חדש לנו, נגיפי קורונה אינם, ועם כל המחקרים שנעשו על נגיפים אלו, מעולם לא היה מידע שהצביע על העברת הנגיף במזון", אומר ד"ר ויליאם שאפנר, פרופסור לרפואה במחלקה למחלות זיהומיות בבית הספר לרפואה באוניברסיטת ונדרבילט בנשוויל, טן.

 

נגיף הקורונה הגורם ל-COVID-19 מתפשט בעיקר דרך טיפות הניתזות באמצעות שיעול או התעטשות, אומר וויליאם שאפנר. אם אתה עומד קרוב מדי (בטווח של כ-2 מטר) לאדם נגוע כאשר הוא משתעל או מתעטש, או אפילו כאשר הוא מדבר או נושף, טיפות ויראליות עשויות לפלס את דרכן למעברי האף והריריות שלך. גם אם אתה נוגע במשטח עליו ישנם רסיסים מאדם נגוע ואז נוגע בעיניים, באף או בפה שלך, זה יכול לגרום להדבקות.

 

כל זה אומר שהעברה דרך אוכל אינה סבירה, אומרים שני הפרופסורים שאפנר - אלא אם כן שאפתם את האוכל. "אפילו בתרחיש הלא סביר של נגיף דרך עיטוש או שיעול שבאים במגע עם, למשל, סלט, הוא ייכנס לגוף דרך הגרון", אומר וויליאם שאפנר.

 

ויליאם שאפנר מסביר כי הנגיף מסוכן לנו "בעיקר כאשר הוא נקשר למשטחים בדרכי הנשימה שלנו, ולא כאשר אנו אוכלים אותו בטעות". הנגיף נראה שנדבק לתאים בקצה העליון של האף, מקום שמזון לא נכנס אליו", הוא מסביר. "וירוס שמצא את דרכו אל דרכי העיכול שלך ייהרג על ידי החומצה בבטן".

 

כמה מומחים למחלות זיהומיות שדיברו עם ה-NPR הסכימו כי המחקר לא הציג עדויות כלשהן להתפשטות ה-COVID-19 דרך אוכל. "אין עדויות או דיווחים הקושרים בין מזון לבין נגיף הקורונה החדש, אמרה ד"ר רחל בנדר איגנסיו, פרופסורית לאלרגיה ומחלות זיהומיות בבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון. בפברואר אמר ארגון הבריאות העולמי את אותו הדבר, אך ציין כי רשויות הבטיחות במזון עוקבות אחר הנושא.

 

בעוד שכל המומחים איתם דיבר ה-NPR הסכימו כי גם כעת בטוח להזמין אוכל ממסעדות, אם המערכת החיסונית שלכם מוחלשת או אם אתם סתם מרגישים זהירים במיוחד, אולי כדאי לכם לשקול להזמין אוכל מבושל ולא פריטים לא מבושלים כמו כריכים לדוגמא. בישול בטמפרטורות מספיק גבוהות הורג וירוסים, אומרת אליזבת מילס, דיאטנית מוסמכת במכללה האוניברסיטאית לסיעוד באוניברסיטת וילאנובה, בוילנובה, פאי. 

מסעדה סגורה בניו יורק מסעדה סגורה בניו יורק צילום: Manhatta

 

אבל כמו מומחים אחרים שצוטטו ב-NPR, מילס אומרת שמכיוון ואין שום הוכחה לכך שמזון הוא נשא של נגיף הקורונה, אין כרגע שום סיבה להימנע מאוכל, כולל סלטים. "במקביל, יש המון עדויות לכך שאכילת תזונה מגוונת הכוללת פירות וירקות תומכת בבריאות טובה, כולל מערכת חיסונית בריאה", אומרת מילס.

 

כמו כן ראוי לציין כי כללי טיפול בטוח במזון, הנדרשים מכל מוסד שמגיש או מוכר אוכל, יגנו גם הם מפני נגיף הקורונה, אומר דון שאפנר. אלה כוללים חבישת כפפות, עובדים השוהים בבית כשהם חולים, שטיפת ידיים תכופה וחיטוי משטחים במטבח.

 

אמנם לא הוכח כי מזון מהווה נקודת כניסה להעברת נגיף הקורונה, אך משטחים בהחלט יכולים להיות. מחקר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine במרץ, הצביע על כך שניתן להבחין בנגיף הקורונה עד ארבע שעות על נחושת, עד 24 שעות על קרטון ועד שלושה ימים על פלסטיק ופלדת אל חלד.

 

אז במקום לדאוג למזון עצמו, כדאי לבצע את הפעולות הבאות:

 

  • הקדישו מספר דקות ליצירת סביבת אכילה בטוחה כאשר האוכל מגיע, על ידי ניקוי כל המשטחים עמם יבוא במגע;
  • שלמו (ותנו טיפ) מראש בכדי למזער את האינטראקציה ביניכם לבין איש ההסעדה או השליח;
  • תנו לשליח להשאיר את האוכל בפתח, והמתינו עד שיהיה במרחק של לפחות 2 מטר מכם לפני איסוף המזון;
  • הוציאו את המזון משקיות המשלוח או מהקונטיינרים, וזרקו אותם;
  • לאחר השלכת האריזה, יש לשטוף את הידיים למשך 20 שניות במים וסבון;
  • נגבו דלפקים ומשטחים אחרים עליהם פרקתם את המזון.
x