ה-OECD: מחירי המזון בישראל ירדו ב-5% בשנתיים האחרונות
עם זאת, הארגון קובע כי מחירי המזון בארץ גבוהים בממוצע בכ-19% לעומת אלו במדינות ה-OECD. שר הכלכלה אלי כהן: "אנו פועלים בנחישות להפחתת רגולציה ולשבירת מונופולים"
המחאה הצרכנית ככל הנראה הועילה. ה-OECD מאשר כי מחירי המזון בישראל ירדו ב-5% מאוקטובר 2015 עד דצמבר 2017, לעומת עלייה במחירי המזון בממוצע ב-OECD. במשרד הכלכלה טוענים כי הנתונים מקבלים משנה תוקף שכן השכר הריאלי בישראל עלה בשנתיים האחרונות ביותר מ-3% בשנה.
- 2.3 מיליון טון מזון נזרק בישראל בשווי 19.5 מיליארד שקל; 7 מיליארד שקל ניתנים להצלה
- מכירות ינואר בשוק מוצרי המזון, משקאות, טיפוח ונקיון צמחו ב־3.8%
- המזון לתינוקות הוזל, ולא בזכות הרגולטור
למרות זאת, עדיין ישראל יקרה בשיעור חד ומחירי המזון בארץ גבוהים בממוצע בכ-19% בממוצע ל-OECD. זאת למרות שבמהלך השנתיים האחרונות ננקטו ע"י משרדי האוצר והכלכלה מספר צעדים שנועדו להוזיל את יוקר המחיה ולפתוח את השווקים לתחרות.
בין הצעדים שננקטו, רפורמת הקורנפלקס העוסקת במתן הקלות ביבוא מקביל של מזון, פתיחת מכון התקנים לתחרות, הגדלת פתיחת מכסות ליבוא בשר ומוצרי גבינה לישראל בפטור ממכס, חובת שקיפות מחירים ע"י רשתות המזון והפארם הגדולות, ביטול הסדרי בלעדיות של רשתות במרכזים מסחריים ועוד.
דוגמה למהלך שהוביל לירידת מחירים בתחום המזון ניתן למצוא בשוק בשר הבקר הטרי. בשנת 2014 נפתח שוק הבשר הבקר הטרי ליבוא בהיקפים משמעותיים ועל
פי נתוני הכלכלן הראשי באוצר, למהלך זה השפעה מהותית על ירידת מחירים של בין 7% ל-17% בבשר הבקר הטרי. במסגרת הרפורמה גדל באופן משמעותי יבוא בשר טרי ועגלים חיים מרמה של כ-6% בשנת 2015 ללמעלה מ-40% בשנת 2017. המהלך הקטין את הריכוזיות בענף, הוביל לירידת מחירים של בין 7% ל-17% והגדיל את הביקוש לבשר הטרי.
שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן: "אנו פועלים בנחישות להפחתת רגולציה, לשבירת מונופולים בכלל ולמול היבואנים הבלעדיים בפרט במטרה להפחית את יוקר המחיה. אנו פועלים מצד אחד ליצירת מקורות תעסוקה איכותיים ולשמור השפל ברמת האבטלה ומן הצד השני מקדמים מהלכים נחושים להורדת יוקר המחיה".