"נערי האוצר צריכים להפסיק לטחון בורקסים ולהבין שהם דופקים לנו ולילדים שלנו את העתיד"
בכיר במשרד הבריאות יוצא בחריפות נגד משרדי האוצר והכלכלה המתנגדים לסימון מוצרי המזון, ומבהירים כי אין כוונה לדחות את המהלך שאמור להיכנס לתוקף בינואר
משרד הבריאות יוצא בחריפות נגד שר האוצר משה כחלון וקובע כי לא תהיה דחייה ביישום מסקנות ועדת האסדרה של התזונה, הקובעת סימון מזון מזיק בסמלים אדומים בחזית האריזות. בצעד חריג בכיר במשרד מסר אתמול כי "נערי האוצר צריכים להפסיק לטחון בורקסים בזמן שהם יושבים על האקסלים ולהבין שהם דופקים לנו ולילדים שלנו את העתיד. אנחנו עוזרים להם והם צריכים לברך על המהלך".
- שר הבריאות דחה תקנות שמשנות את הגדרת הבושם בחוק
- לא רק סימון מוצרים: תוכנית למיסוי מזון מזיק תוגש למשרד רה"מ
- באילו בתי ספר ימשיכו לאכול מזון לא בריא
הדברים הקשים נאמרו לאחר שמשרדי האוצר והכלכלה אימצו את עמדת יבואי המזון, והעבירו למשרד הבריאות נייר עמדה לפיו מתכונת תקנות סימון המוצרים אינה מקובלת עליו. עמדת משרד הכלכלה התואמת את עמדת האוצר ומשרד המשפטים, תומכת במאבק יבואני המזון הנאבקים בכוונת משרד הבריאות לסמן ריכוזים גבוהים של סוכר, נתרן ושומן רווי על גבי מוצרים. העמדה המאוחרת גובשה לאחר שנפגש שר הכלכלה אלי כהן בשבוע שעבר עם שגריר האיחוד האירופי לישראל לארס פאבורג־אנדרסן בנושא זה. המשרדים תומכים בטענה כי הסימון אינו מקובל בעולם, וכי חברות מזון בינלאומיות לא ירצו שיסמנו להן בחזית שהמוצר מזיק.
בנוסף, הובע חשש כי המהלך עלול להוביל התייקרות מחירים, עליה כבר רמזו בעבר יבואני מזון. באיגוד לשכות המסחר טענו בעבר כי דרישות הרגולציה הייחודית לישראל "יגבילו את היבוא, יפגעו בתחרות וישפיעו בצורה קשה על יוקר המחייה בישראל". באיגוד טענו כי הסימון ייקר את היבוא שיחייב הדבקות ידניות לחזית. "התקנות יוצרות אפליה פסולה בין יצרני המזון ליבואנים. דרישת הסימון תחייב את היבואנים להדביק מדבקה בחזית המוצר לפני השיווק, מה שייצר עלויות תפעוליות גבוהות בהרבה ויפגע בצורה משמעותית בנראות המוצר". גל סידס, חברת הנהלת ענף המזון באיגוד, העריכה כי סימון המזון יוביל להתייקרות של 40%–50% במחיר.
כזכור, בנובמבר האחרון הגישה ועדת האסדרה בתחום המזון (ועדת הסוכר), בראשות מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, את מסקנותיה לשר הבריאות יעקב ליצמן. עיקרי המלצות ועדת האסדרה נגעו לסימוני מוצרי מזון בעלי ערכים תזונתיים גבוהים בירוק, ואילו מוצרים רווים בסוכר, שומן ונתרן באדום. שלבי הסימון אומצו מחקיקה הנהוגה בצ'ילה, באופן מדורג ובשלושה שלבים של ריכוזים שונים, כאשר השלב האחרון של הסימון נקבע לשנת 2020. השלב הראשון אמור להיכנס לתוקפו כבר בינואר 2018. בנוסף, המלצות הוועדה קבעו כי יוגדל ויובלט הגופן של רכיבי התזונה קלוריות, שומן רווי ונתרן באריזת המוצר מאחור, וכי כמות הסוכר תסומן על ידי איור של כפיות.
לפני כחודשיים פרסם משרד הבריאות טיוטת תקנות לסימון התזונתי החדש, אולם היבואנים סירבו לקבל את ההחלטה ושלחו באמצעות איגוד לשכות המסחר מכתבים לשגרירות ארה"ב ולאיחוד האירופי בהם התריע על הסימון הצפוי במטרה לגרום לתעשיינים האמריקאים והאירופאים לייצר לחץ באמצעות ממשלותיהם או ארגונים מטעם התעשייה על הממשלה בארץ לשנות את הדרישות ביחס למוצרי מזון מיובאים, או לפחות להזיז את מיקום המדבקה מהחזית לגב המוצר. בנוסף לפני כחודש נפגשו היבואנים עם השר ליצמן בלשכת המסחר ושטחו את טענותיהם בפניו.