מדיניות רכישות המט"ח של בנק ישראל חייבת להשתנות
המשימה הראשונה של הוועדה המוניטרית החדשה חייבת להיות בדיקה מקיפה, רצינית ומקצועית של המדיניות שכבר מציינת עשור
- פלוג: "חייבים לשנות את הכלכלה הדואלית שלנו לכלכלה אחת"
- פלוג: הבנקים צריכים להפנים את הסיכון של הגידול בהלוואות לציבור
- בנק ישראל עומד במקום - וזה מסוכן
בשנה האחרונה ביצע הבנק בדיקה אחת ומחקר אחד בנושא בלבד. המסקנות מעניינות ולאו דווקא תומכות בהמשך המדיניות: נדרשת התערבות גדולה כדי להשיג פיחות קטן יחסית, שמורגש בהגדלת הייצוא אך רק בפיגור של שנתיים ופחות משפיע על ענף השירותים.
בשנתיים האחרונות הפכה מדיניות רכישות המט''ח לא רק לאבן היסוד של המדיניות המוניטרית של בנק ישראל, אלא בעצם לכל כולה של המדיניות, שכן הריבית תקועה על כ־0% זה זמן רב. בלי הרכישות לא תהיה תעסוקה לחברי הוועדה המוניטרית — לב הפעילות המקצועית של הבנק המרכזי — שפועלת יותר משנה עם חבר חיצוני אחד בלבד: פרופ' ראובן גרונאו שצפוי לעזוב בספטמבר הקרוב, לאחר שבשנתיים האחרונות הפך לאופוזיציה היחידה של פלוג.
עזיבתו הצפויה של מנהל חטיבת המחקר של בנק ישראל פרופ' נתן זוסמן תהווה מכה נוספת לבנק. זוסמן נמנה בין הכלכלנים המבריקים הבודדים שתקף את מדיניות פישר, אך עם כניסתו לבנק ישראל נעלם המבקר ונשאר רק החוקר, וגם זה לא הציג מחקר מקיף וביקורתי על רכישות המט''ח של הבנק. הרכב ועדת האיתור למחליפו של זוסמן לא מסמנת ישועה צפויה: כל חברי הוועדה כפופים לפלוג או לחבריה. אך אולי חזרתו של זוסמן לאקדמיה תשיב לו לו את רוח הלחימה ותעורר המלצות על גמילה ממדיניות הרכישות.
כעת נותרו בוועדה המוניטרית רק פלוג וסגניתה נדין בודו־טרכטנברג, שתיים מתוך שישה. אך היעלמותו של בנק ישראל מקדמת הבמה של מקבלי ההחלטות במשק מסתירה מהציבור את היעלמותה האיטית של הוועדה. אלמלא רכישות המט"ח נראה שבנק ישראל היה נעלם לחלוטין. האנומליה שעוברת הוועדה המוניטרית היא מפתיעה ונדירה ואינה קשורה לא לבנק ישראל או לפלוג אלא לקשיים טכניים של ועדת למברגר שצריכה לבחון את חברי הוועדה החדשים, ושבשבועות הקרובים צפויה לחשוף את זהותם. המשימה הראשונה של חברי הוועדה החדשים חייבת להיות דרישת בדיקה מקיפה, רצינית ומקצועית של מדיניות רכישות המט"ח שכבר מציינת עשור, אף שנותרה ללא תמיכה.