דעה
עוד מוקדם לקבוע שישראל ניצלה מגל פשיטות רגל
הלוואות בהיקף 33 מיליארד שקל עדיין נמצאות בדחייה; מי שממשיך לדחות את החזר ההלוואה כיום הוא כבר מי שבאמת זקוק לכך - ולא מי שמיהר להקפיא בתחילת המשבר, אף על פי שהיה יכול להמשיך לעמוד בתשלומים
בשבוע שעבר פורסמו בכלכליסט נתונים חיוביים על מוסר התשלומים של הציבור הישראלי. לפי הנתונים, יותר מ־80% מההלוואות שהוקפאו בתחילת משבר הקורונה כבר חזרו להיפרע כסדרן.
- עוגן תאגח 50 מיליון שקל של הלוואות לאוכלוסיות מוחלשות
- יותר מ־80% מכלל ההלוואות שהוקפאו חזרו לפירעון מלא
- שוק האג"ח מגמגם - והמשכנתאות עלולות להתייקר
בשבוע הבא תיפתח עונת הדו"חות הכספיים של הבנקים, והם יפרסמו את התוצאות לרבעון הרביעי של 2020 ולשנה כולה. בתחילת משבר הקורונה ביצעו הבנקים הפרשות עצומות להפסדי אשראי בהיקף של יותר מ־7 מיליארד שקל, יותר מפי ארבעה לעומת תקופת שגרה. הרוב המוחלט של ההפרשות היה מעין כרית ביטחון צופה פני עתיד, לאור צפי לגל של פשיטות רגל. בעקבות הנתונים החיוביים על חזרה לפירעון הלוואות, אפשר היה לצפות שבדו"חות הקרובים הבנקים יחזירו לעצמם חלק מההפרשות, ואולי אף יחזרו לחלק דיבידנד. אלא שזה ככל הנראה לא עומד לקרות.
למרות הנתונים החיוביים, עוד רחוק היום שבו ניתן יהיה לקבוע כי ישראל ניצלה מגל פשיטות רגל. ראשית, כי יש עדיין הלוואות בהיקף של 33 מיליארד שקל שנמצאות בדחיית תשלומים. מי שעדיין דוחה את החזר ההלוואה כיום הוא כבר מי שבאמת זקוק לכך, ולא מי שמיהר בתחילת המשבר להקפיא אף על פי שהיה יכול להמשיך לעמוד בתשלומים. בנוסף, משבר הקורונה מאוד לא צפוי, וכבר כעת יש סימן שאלה בדבר המשך ההקלות בפתיחת המשק לאור עלייה חוזרת בתחלואה.
כמו כן, יש עדיין ענפים שלא ברור מתי יחזרו לפעילות ובאילו היקפים, למשל תיירות, תרבות, אולמות אירועים וכל ספקי המשנה שמושפעים ממצבם. בנוסף, חלקים מהמשק עדיין תחת הנשמה מלאכותית, למשל דרך הלוואות בערבות מדינה שעדיין לא החלו להיפרע, וכן דמי אבטלה ומענקים.
לכן, אסור להסתנוור מהנתונים החיוביים על החזרה לתשלום הלוואות. המשבר הכלכלי עדיין כאן, ומי שמצפה לחגיגה בדו"חות הקרובים של הבנקים – מוטב לו להנמיך ציפיות.