$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

עוגן תאגח 50 מיליון שקל של הלוואות לאוכלוסיות מוחלשות

המלכ"ר, שמלווה לאוכלוסייה שלרוב מודרת מקבלת אשראי, מאגח הלוואות ומוכר אותן למשקיעים מוסדיים וכשירים כדי לפנות הון להלוואות חדשות

עירית אבישר 08:0825.02.21

טרנד השקעות ה־ESG - שילוב שיקולי אחריות חברתית וסביבתית בהחלטות ההשקעה - צובר תאוצה בעולם, ויש ניצני תגובה גם בישראל.  

קבוצת עוגן היא מלכ"ר שמתמקד במתן הלוואות לאוכלוסייה מוחלשת (משקי בית, עסקים קטנים ומלכ"רים) בריבית של 3.3% בממוצע. לכלכליסט נודע כי בימים אלה עוגן מאגחת הלוואות קיימות לעסקים קטנים ומלכ"רים בהיקף 50 מיליון שקל, ומציעה אותן למשקיעים מוסדיים וכשירים.

 

שגיא בלשה, מנכ"ל קבוצת עוגן שגיא בלשה, מנכ"ל קבוצת עוגן צילום: עמית שעל

 

עוגן מקדמת רוד שואו, ואמורה להשלים את הגיוס בתוך שלושה חודשים. המקור להלוואות של עוגן הוא תרומות ממשקיעים שמחפשים השקעות אימפקט, שנועדו להשיא תשואה חברתית או סביבתית. אם הפיילוט יצליח, בכוונת עוגן לפעול כך באופן שוטף, ובאמצעות האיגוח לפנות הון למתן הלוואות חדשות.

 

האג"ח בנויה מארבע שכבות ברמת סיכון ופוטנציאל תשואה שונה. כדי להקטין סיכון למשקיעים, שכבת בסיס מכספי הפילנטרופים של עוגן תספוג ראשונה הפסדי אשראי. זו מוערכת ב־15% מכספי האג"ח, ולכן רק במקרה חריג של דיפולט גבוה מ־15%, תיפגע תשואת המשקיעים.

 

בתיק ההלוואות שמאוגח יהיו 450 הלוואות בגובה ממוצע של 120 אלף שקל. לכל שכבה תקופת החזר שונה (בין 2.75 ל־5 שנים) ותנאים משתנים נוספים. סכום ההשקעה המינימלי הוא מיליון שקל.

 

עוגן גובה קרוב ל־2% בממוצע מהתיק לצורך הוצאות חיתום ותפעול, כך שפוטנציאל התשואה בהשקעה הוא 2%-1% בשנה, כלומר: עיקר המטרה בהשקעה היא סיוע לאוכלוסיות הללו, ולא השגת תשואה עודפת על פני חלופות השקעה.

 

ב־30 שנותיה נתנה עוגן הלוואות ביותר מ־1.4 מיליארד שקל, וב־2020 העניקה 3,000 הלוואות ב־160 מיליון שקל. היא גם לוקחת חלק בקרן בערבות מדינה למתן הלוואות לעסקים שנפגעו ממשבר הקורונה. עוגן מעניקה הלוואות לאוכלוסיה שלרוב מודרת מקבלת אשראי בבנקים, ובשוק החוץ־בנקאי יכולה אולי לגייס הלוואות, אך בריבית שיכולה להיות דו־ספרתית.

 

אחד החששות מהשקעה כזו הוא רמת הסיכון, היות ומדובר באוכלוסיות מוחלשות והריבית פחותה מ־3.5% בממוצע. זאת לעומת ריבית של 4% בממוצע לעסקים קטנים ושל 5.5% למשקי בית שמעניקים הבנקים, אולם לא ללקוחות אלה. בעוגן מציינים כי שיעור ההלוואות שהגיעו לדיפולט עמד עד כה על 0.7% בממוצע, וגם בשנים קשות במשק לא הגיע ל־1%.

 

לדברי שגיא בלשה, מנכ"ל עוגן,"לא ניתן הלוואות לכולם, ולא נדחוף אשראי לעסק על סף פשיטת רגל כי זה רק מרע את מצבו. הענקת ההלוואה מותנית בייעוץ, מה שמפחית סיכונים. אף שתהליך החיתום שלנו דומה לזה המסורתי, דרך קבלת ההחלטות שונה ומאפשרת הלוואות גם למי שהמערכת הפיננסית אינה מעוניינת בו".

x