$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

האוצר עלול למנוע מאל על לקבל הלוואה מהבנקים

לכלכליסט נודע כי לאומי, דיסקונט ומוסדיים סירבו לדרישת האוצר להפחית את הריבית לאחר שכבר סוכמו התנאים להלוואת 300 מיליון דולר

גולן חזני 06:5428.02.21

דרישה חדשה של משרד האוצר מאיימת על ההלוואה שאמורה לקבל חברת התעופה אל על מהבנקים. לאומי, דיסקונט וגופים מוסדיים כבר סיכמו עם אל על והאוצר על תנאי הלוואה של 300 מיליון דולר, אלא שבימים האחרונים הציב האוצר תנאים לשיפור התנאים המסחריים של ההלוואה, ואלה נדחו על הסף על ידי המלווים. ל"כלכליסט" נודע כי בימים האחרונים דרש האוצר מהבנקים להפחית מסכום הריבית ולשפר גם תנאים אחרים בהסכם. האוצר ערב למרבית ההלוואה. ההערכות הן שראש אגף התקציבים באוצר ומנהל רשות המסים הם שדורשים את שיפור התנאים, דווקא בתקופה שבה התשואה על האג"ח בעולם עולות.

 

 

 

ההלוואה נחוצה לאל על כדי לפרוע את יתרת חובה לרוכשי כרטיסים שטיסתם בוטלה. נכון לסוף הרבעון השלישי, החוב עומד על 240 מיליון דולר. אל על זקוקה להלוואה גם כדי לפרוע התחייבויות בעסקאות גידור של דלק סילוני ולממן פעילות שוטפת לאחר שהחזירה 1,700 עובדים מחל"ת, כולל 100 טייסים.

 

ההלוואה היא לשבע שנים בריבית של 5%, על בסיס ריבית לייבור ותוספת עמלת ארגון, השתתפות וניהול ובתמורה להקצאת אופציות ועמלת פירעון מוקדם. האוצר ערב ל־82% מההלוואה והיתרה, 52 מיליון דולר, תהיה בריבית דו־ספרתית. כחלק מתנאי ההלוואה נדרשה חברת כנפי נשרים של אלי רוזנברג, בעל השליטה באל על, להזמין אופציות בסכום של 50 מיליון דולר לפחות בהנפקה שביצעה אל על בשבוע שעבר, בה גייסה 250 מיליון שקל.

 

 רוזנברג הזרים את חלקו בהלוואה. הזרמה זו מצטרפת לרכישה של מניות אל על בסכום של 105 מיליון דולר בהנפקה בספטמבר 2020 של רוזנברג. רוזנברג העמיד הלוואת בעלים של 10 מיליון דולר בדצמבר 2020

לאומי ודיסקונט אמורים להעמיד הלוואה של 100 מיליון דולר כל אחד, ומשקיעים מוסדיים אמורים לספק עוד 100 מיליון דולר. מגדל כבר הצטרפה להלוואה, והפניקס ואלטשולר שחם בוחנות הצטרפות.

 

 

מטוסי אל על מטוסי אל על צילום: רויטרס

 

גורם באחד הגופים שאמורים להעמיד את המימון לאל על אמר: "דרישת האוצר מוזרה נוכח פרופיל הסיכון של ההלוואה. אפשר לחשוב שגופים פיננסיים עומדים בתור כדי להעניק הלוואה לאל על. אם האוצר חושב שההלוואה כל כך אטרקטיבית, הוא יכול להעניק אותה בעצמו".

 

מלבד משבר הקורונה, אל על נושאת חובות כבדים והבעלים שלה, משפחת רוזנברג החרדית, אף מפסיקה את הפעילות בשבת של החברה־הבת סאן דור, דבר שיקטין עוד יותר את ההכנסות. מאחר שרוזנברג האב הוא אזרח אמריקני שאינו עומד בתנאי היתר השליטה בחברה, הוצב בחזית בנו, שלומד בישיבה בישראל. את העסקים בפועל מנהל בחברה עמיקם בן צבי, מקורב לרב אבוחצירא.

 

x