מרכז טאוב: משבר הקורונה נוצל לפיטורי התייעלות, 11% מהעצמאים הפסיקו פעילותם
דו"ח מצב המדינה של המרכז קובע כי בעסקים הקטנים פוטרו מעל חמישית מהעובדים, ובענף המזון והמשקאות - כרבע מהם; לפי הערכתם, היקף התופעה בה מנוצל המשבר לפיטורי התייעלות רק יתגבר לאחר תום מבצע החיסונים
משבר הקורונה נוצל ע"י מעסיקים למטרת פיטורי התייעלות שאינם נובעים מהמשבר, כך קובע דו"ח מצב המדינה לשנת 2020 של מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית. הדו"ח מציין בין היתר כי בעסקים קטנים (5–10 עובדים) פוטרו מעל חמישית מהעובדים, בענף המזון והמשקאות פוטרו כרבע מהעובדים, ושיעור המפוטרים הגבוה בא לידי ביטוי בכלל המשק.
- אין עבודה? מובטלים לא רוצים להשתתף בהכשרות
- תחזית שירות התעסוקה: תוספת של 100 אלף מובטלים בסגר הנוכחי
- כץ מחלק למובטלים צ'ופרים
נשיא מרכז טאוב, פרופ' אבי וייס, אומר שאפשר ללמוד על התופעה - הן מהעובדה שמעסיקים שיכלו להוציא אנשים לחופשה ללא תשלום בחרו לפטר את חלקם והן מכך שעסקים חוזרים לעבוד ואינם מחזירים חלק מהעובדים. לדבריו, בחלק מהמקרים הפיטורים נובעים מכך שנפח העבודה של העסק פחת אבל במקרים אחרים המעסיק פשוט גילה שהוא לא צריך את כל העובדים.
עוד בדו"ח מרכז טאוב:
"משבר הקורונה לא מנוצל להוספת מקורות מימון לטווח הארוך למערכת הבריאות"
"המדינה נמנעת מערבויות למגזר העסקי ומחלישה את יכולת ההתמודדות שלו"
החוקר נעם זונטג ממרכז טאוב אומר ש"זו השערה של הרבה מאוד אנשים ולא רק שלנו". הוא מעריך שהיקף התופעה יתגבר אחרי שמבצע החיסונים יסתיים והמשק יחזור לעבודה ברובו. אז ניתן יהיה לראות מי בחר להמשיך עם פחות עובדים.
בשירות התעסוקה לא היו מעוניינים להתייחס. אבל בתחילת המשבר אמר בכיר בשירות ש"יש ניצול לא קטן של מעסיקים, אני לא יודע מה ההיקף, להיפטר מאנשים שאולי הם רוצים להיפטר מהם בלי קשר למשבר. אני בתחושה שיש מעסיקים שמנצלים את המצב".
בתחילת המשבר פרסמה הממשלה צו שהתיר להעסיק עובדים בהיקפי משרה של 150%. ארגון "קו לעובד" התריע אז שהדבר יאפשר למעסיקים לפטר עובדים ולהעסיק במקרה הצורך בהיקף גודל יותר את העובדים שנשארו. בעמותה גם דיווח שקיבלו תלונות על מעסיקים שפיטרו בסגר ושכרו אחר כך עובדים בתנאים פחות טובים.
עוד מגלה דו"ח מצב המדינה ש-11% מהעצמאים שעבדו ביוני 2019 חדלו לעבוד ביוני 2019. זאת לעומת 2% בין 2018 ל-2019, כלומר פי 5.5. בניגוד לסטטיסטיקה של השכירים, שיש לה מקורות רבים, יש מעט מאוד נתונים על מצב העצמאים. את הנתונים הפיקו אנשי טאוב מתוך ממצאי סקר כוח האדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
אי אפשר לדעת האם מדובר באנשים שסגרו את העסק באופן פורמלי, אבל בכל מקרה זו לכאורה האוכלוסייה שהייתה מועמדת טבעית לדמי אבטלה לעצמאים אם היו כאלה. בטאוב מציינים שיתכן שחלק משמעותי מהעצמאים האלה מגיעים מהענפים שנסגרו כמעט לחלוטין כמו הבידור והתיירות.