ניתוח כלכליסט
מנתניהו, דרך גנץ ועד סער: כיצד ראשי המפלגות מגיעים לבחירות?
רה"מ מקווה שהחיסונים, המלחמה במערכת המשפט והסיוע הכלכלי הנדיב שירעיף על המשק, יסייעו לו לגרוף מנדטים - אך יאבק בשלוש מפלגות ימין; גנץ הוא המפסיד הגדול מהקדמת הבחירות עם בית פוליטי מתפורר; סער מסתמן כמי שעשוי להיות שובר שיוויון; ויאיר לפיד ממתין לראות לאן ילכו חולדאי ואייזנקוט
- הולכים לבחירות, המשמעות - אין תקציב גם ל-2021
- כץ מחלק למובטלים צ'ופרים
- נתניהו כבר הכריע למי המילה האחרונה: לשלטון או למשפט
2. בני גנץ: הוא המפסיד הגדול מהקדמת הבחירות. לפני שנה וחצי היה יריב קשה לנתניהו ועמד בראש מפלגה גדולה. לפני 9 חודשים התפצלה כחול לבן, לאחר שגנץ הסכים לחבור לנתניהו. מאז נתניהו השפיל אותו פעם אחר פעם. כחול לבן הידרדרה בסקרים ל-9 מנדטים, ולאחר הקמת מפלגה חדשה על ידי סער צנחה כחול לבן ל-6 מנדטים. המפלגה עצמה מתפוררת והוא לא שולט בה. גנץ ביקש שלשום מחברי הכנסת בסיעתו לתמוך בחוק לדחיית הפיזור בקריאה הראשונה כדי ללחוץ על נתניהו אבל ספג ביקורת חריפה. לפי הערכות, כחול לבן בדרך להתפרקות כשחברי כנסת מטעמה מחפשים בית פוליטי חדש. לא ברור עתידם של גבי אשכנזי, אבי ניסנקורן ועוד.
3. גדעון סער: פרישתו לפני שבועיים מהליכוד והתפטרותו מהכנסת טרפה לנתניהו את הקלפים, ובעצם, עודדה את נתניהו וגנץ להגיע לפשרה שתמנע את פיזור הכנסת. בסופו של דבר גנץ נכנע ללחצים במפלגתו, והפר את הסיכומים עם נתניהו והדבר גרם לפיזור הכנסת. סער הצליח לגרוף בסקרי דעת קהל 20 מנדטים שאותם שאב מהליכוד, כחול לבן ועוד. אם סער ישיג את כמות המנדטים הזו, הוא מסתמן כמי שעשוי להיות שובר שיוויון בבחירות הקרובות. סער שהוא שומר שבת, שומר על קשרים טובים עם יהדות התורה וש"ס ויודע ליצור חיבורים פוליטיים והמוטיבציה שלו להשאיר את נתניהו מחוץ לממשלה גבוהים.
4. יאיר לפיד - יו"ר האופוזיציה: המפלגה עם מספר המנדטים הגבוה ביותר באופוזיציה במיוחד לאחר התפוררות כחול לבן. לפיד צריך להחליט האם להסתפק בקמפיין נגד נתניהו או גם לתקוף את כחול לבן ואת גנץ בניסיון לגרוף מנדטים מכחול לבן. נראה שאם רון חולדאי וגדי אייזנקוט יצטרפו לרשימה מפלגתית הדבר עלול להשפיע גם על יש עתיד.
5. יו"ר ימינה נפתלי בנט: ישב על הגדר תקופה ארוכה וסירב לומר במפורש אם יישב לאחר הבחירות בממשלה בראשות נתניהו. עד להכרזתו לפני שבועיים של סער על הקמת מפלגת ימין חדשה, כיכב בנט בסקרים עם 21 מנדטים. אבל, לאחר ההכרזה של סער הוא צנח ל-13 מנדטים. בסוף השבוע הציעו בליכוד לבנט להצטרף לממשלה כשר ביטחון, ולקבל את תיק המשפטים, ותיק נוסף אבל הוא סירב. כעת יהיה עליו להתמודד בעיקר מול הליכוד ומול סער.
6. יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן: במקום להמשיך ולשבת באופוזיציה הציע לחבור לגוש מפלגות שירכיב ממשלה בלי נתניהו: ימינה, יש עתיד, תקווה חדשה. ליברמן מנסה להקים גוש חוסם של מפלגות ציוניות וליברליות שיורכב מהמפלגות הללו. בישראל ביתנו סבורים שסער הוא פרטנר טבעי אבל על סער להחליט אם יילך עם החרדים אם לאו. כמפלגת ימין יפעל ליברמן לבדל עצמו מסער בין היתר בסוגיות דת ומדינה.
7. אריה דרעי, יעקב ליצמן ומשה גפני: בכוחם הפוליטי הצפוי 16 מנדטים יציב וינסו למנף אותו בקדנציה הבאה עם נתניהו או סער. חקיקת חוק התקציב ההמשכי תסייע להם לשמור על היקף התמיכה במוסדות החרדים גם בשנת 2021. מצד שני, לא הצליחו לחוקק חוק גיוס חדש ומקל שהיה מאפשר לממשלה לקבוע בעצמה את יעדי הגיוס.
8. יו"ר מרצ ניצן הורוביץ: המפלגה שלה היום בכנסת 3 מנדטים, מזנקת בסקרים ל-6, ומקווה לגרוף קולות של מאוכזבי כחול לבן, ויש עתיד.
9. יו"ר העבודה עמיר פרץ: גורלה של מפלגת העבודה לוט בערפל. גם אם תצטרף לכחול לבן שלפי הסקרים יש לה 6 מנדטים לא ברור האם גם פרץ ושמולי יכנסו לכנסת. העבודה לבדה לא עוברת את אחוז החסימה והשאלה מה יהיה איתה בקדנציה הבאה.
10. יו"ר גשר אורלי לוי אבקסיס: לא עוברת לבד את אחוז החסימה. בליכוד מעריכים שנתניהו ישריינה ברשימה במקומה של יפעת שאשא ביטון.
11. יו"ר הרשימה המשותפת מנסור עבאס: אומנם התקרב לנתניהו אך לא מונח בכיסו. חרף חילוקי הדעות בעקבות ה"רומן" שלו עם נתניהו, המפלגה צפויה להתמודד ביחד.