$
בארץ

מוטציה של בחירות משגעת את חברי הכנסת

מאבקי הכוחות בין גנץ לנתניהו נמשכים עד הרגע האחרון והם אינם כוללים שיקולים של טובת הציבור. ועדת הבחירות המרכזית הזהירה כי היערכות קצרה תסכן אפשרות לקיום מערכת בחירות תקינה

צבי זרחיה 08:1022.12.20

1. יממה לפני מועד פיזור הכנסת עקב אי אישור התקציב, הודיע אמש יו"ר כחול לבן בני גנץ על ביטול כל ההבנות שהושגו עם הליכוד בעניין דחיית הפיזור והעלה תביעות חדשות. ״ירצו יקבלו. לא ירצו - יהיו בחירות״, קרא גנץ.

 

 

המשמעות היא שאם עד הלילה בחצות לא יחוקק החוק לדחיית הפיזור - הכנסת תתפזר אוטומטית והבחירות יהיו בחודש מרץ 2021 בלי תקציב מדינה מאושר לשנת 2020 ו־2021.

 

ההערכה היא שהתפנית בעמדתו של גנץ באה בעקבות הביקורת הציבורית והלחץ מתוך סיעת כחול לבן על הפגיעה בסמכויותיו של שר המשפטים אבי ניסנקורן והחשש שח"כים מורדים נוספים מסיעתו יצביעו נגד החוק לדחיית הפיזור, כך שממילא לא יושג רוב.

 

מימין: בנימין נתניהו ובני גנץ בכנסת. כיפופי ידיים עד הרגע האחרון מימין: בנימין נתניהו ובני גנץ בכנסת. כיפופי ידיים עד הרגע האחרון צילום: דוברות הכנסת יהונתן סמייה

 

גנץ הציג 5 דרישות לקידום את החקיקה בנושא התקציב והשארת הממשלה: הבטחת העברת תקציב לשנת 2020-2021; אישור תקנון ממשלה; העברת כל המינויים התקועים ובהם פרקליט המדינה ומנכ"ל משרד המשפטים; שר המשפטים יישאר בתפקידו ולא יהיו שינויים שיפגעו בשלטון החוק. סגירת כל נקודות היציאה להתחמקות מהרוטציה.

 

בליכוד הגיבו כי "בעקבות המאבק הפנימי בכחול לבן, גנץ חזר בו מכל ההסכמות, לרבות התעקשות שלו לאפשר לניסנקורן להמשיך בהפיכה פקידותית משפטית העומדת בניגוד להסכמים הקואליציוניים. הליכוד עומד איתן נגד הפיכה זו של השמאל שרומסת את המדינה ברגל גסה".

 

נכון לעכשיו (הבאת העיתון לדפוס בשני בלילה): אם נתניהו או גנץ לא יתקפלו הכנסת עשויה או עלולה - תלוי בנקודת המבט - להתפזר לבחירות.

 

2. עוד לפני שגנץ הציג אתמול את תנאיו לקידום החוק לדחיית פיזור הכנסתלא היה ברור אם יהיה רוב של 61 ח"כים הדרוש לחוקק הסעיף הקובע שתקציב 2021 יחוקק עד 5 בינואר 2021. מבין 72 חברי הכנסת של הקואליציה 8 ח"כים צפויים להתנגד לדחיית הפיזור: יועז הנדל, וצבי האוזר (דרך ארץ), יפעת שאשא ביטון (כולנו), אסף זמיר, מיקי חיימוביץ’, רם שפע, תהילה פרידמן מיכל וונש קוטלר (כחול לבן).

 

3 ח"כים חולים בקורונה: דוד ביטן (ליכוד), יעקב אשר (יהדות התורה), והילה וז'אן שי (כחול לבן). כלומר אם ח"כ נוסף היה מצביע נגד אזי החוק לא היה עובר, עוד לפני האיום של גנץ. בכנסת העריכו כי לא מן הנמנע שגנץ חשש שעוד מורדים בסיעתו היו מצביעים נגד ומונעים רוב לחוק.

 

לגבי 3 הח"כים החולים בקורונה נשאלת השאלה מדוע לא לאפשר להם להצביע מהבית. בעבר סירבו הח"כים לשנות את תקנון הכנסת ולאפשר הצבעה מרחוק של ח"כים מחשש שהדבר יגרום לכך שח"כים יהיו בחו"ל או מחוץ למשכן וישתתפו בהצבעות. לנוכח המציאות החדשה שהציבה בפנינו הקורונה הגיע הזמן לאפשר לח"כים חולים או מבודדים להצביע מביתם באמצעות הזום.

 

3. מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית אורלי עדס הסבירה לחברי הכנסת שאם הכנסת תתפזר ב־5 בינואר עקב אי אישור התקציב ל־2021, והבחירות יערכו ב־23 במרץ, אזי לוועדת הבחירות יוקצו 76 ימים בלבד. שהוא פרק זמן קצר. לוועדת הבחירות דרושה תקופה של כ־90 ימים.

 

"זה לא פרק זמן מעשי וסביר לקיום מערכת בחירות כזו. לא מתוך הטעם של חוסר יכולת ביצועית. זה פשוט בלתי אפשרי. אני מתריעה שאם לא נתחיל מיידית עם חקיקת החוק הזו, ויהיו את כל 90 הימים ולהיערכות הכל כך מיוחדת - אזי יש ממש סכנה לקיום מערכת הבחירות כהלכה באופן תקין וראוי כפי שאנו מצפים במיוחד בצל הקורונה".

 

עדס ביקשה להכניס סעיף לחוק להתפזרות הכנסת שאגף התקציבים יתן לועדה מקדמה של 60 מיליון שקלים לצורך תחילת הקמת מערך ההקמה. ללא ההסכום הזה "אני לא יכולה להתחיל להתחייב למיכרזים, הקמת ועדות בחירות איזוריות ועוד".

 

4. לפני הסערה של הערב, בשעות אחר הצהריים אתמול, אישרה ועדת הכנסת לקריאה הראשונה את החוק לדחיית פיזורה של הכנסת ואישור התקציב.

 

לפי הצעת החוק שנועדה לדחיית פיזורה של הכנסת, אושרה בקריאה הראשונה דחיית המועד לאישור התקציב עד ל־31 בדצמבר שיחול בשבוע הבא. עוד קבעה המליאה שהצעת החוק לתקציב 2021 טעונה את אישורה של הכנסת עד ל־5 בינואר 2021, אחרת, הכנסת תתפזר ויתקיימו בחירות ב־23 במרץ 2021.

 

לפי שעה, אף אחד בכנסת לא יכול לחתום על כך שרה"מ נתניהו יאפשר את חקיקתו בעוד שבועיים של תקציב 2021, מהסיבה הפשוטה: בכך הוא יסגור בפניו את הדלת לפיזור הכנסת על רקע אי אישור תקציב 2021, מהלך שיביא לאי מימוש הרוטציה עם גנץ בנובמבר 2021, תוך שנתניהו ממשיך לכהן בתפקידו כראש הממשלה.

 

נניח שבכל זאת, הכנסת תידרש לדון בתקציב 2021 אזי מדובר במשימה לא פשוטה. חברי הכנסת, ובמיוחד חברי ועדת הכספים לא יוכלו ב־3 ימי דיונים לקיים פיקוח פרלמנטרי הולם מקצועי על הצעת התקציב. בעבר הכנסת הקדישה לחוקי התקציב וההסדרים 8 שבועות. ועדת הכספים הקדישה לפחות 8 ישיבות על תקציב המדינה והיתר על חוק הסדרים. שרי הממשלה, המנכ"לים והפקידים הבכירים הופיעו בפניה, הציגו את עיקרי תקציבם, יעדי הפעולה, השינויים והחידושים, ועוד.

 

מ"מ היועץ המשפטי של הכנסת עו"ד שגית אפק המשמשת גם כיועצת המשפטית של ועדת הכספים הזהירה אתמול את הח"כים כי " זהו אינו תיקון פשוט אשר מעלה שאלות משפטיות”.

 

אך כנראה שלחברי הכנסת לא ממש אכפת מהליך חקיקתו הפגום של תקציב 2021, גם אם יפסל. אם החוק יעבור אזי נקודת היציאה עקב אי אישור התקציב תהיה 31 במרץ 2021 והבחירות יתקיימו רק בסוף יוני 2021 כפי שרצה מלכתחילה נתניהו.

x