$
מחפשי עבודה

אחרי חודשים ארוכים של חל"ת - איך מתמודדים עם ראיון עבודה

תתאמנו לפני הראיון קודם לבד ואז עם חברים, התמקדו בעצמכם ולא בניסיון לפענח מה חושבים עליכם וזיכרו שזה לא רק מבחן שלכם אלא גם אתם צריכים לבחור - מדריך

מעין מנלה 13:5408.12.20
ראיון עבודה זו תמיד סיטואציה מעט מלחיצה אבל אחרי תקופה ארוכה של אבטלה ההתמודדות הופכת להיות מאתגרת אף יותר. יש היום בישראל כ-600 אלף אנשים ללא עבודה שחלקם נמצאים בחופשה ללא תשלום או פוטרו כבר בחודש מרץ כך שהם לא עובדים כבר למעלה משמונה חודשים. בנוסף לתקופה הממושכת, מי שמתראיין היום למשרה מתמודד מול הרבה יותר מועמדים מבעבר והתחרות על כל משרה קשה יותר, מה שלא מקל על הלחץ.

 

אז איך מתמודדים עם ראיונות עבודה אחרי תקופה ארוכה של אבטלה? שוחחנו עם טל תבור, פסיכולוגית קלינית, מנחה בעמותת רקפת המסייעת למתמודדים עם חרדה חברתית ועם תמיר פלג, קאוצ׳ר עיסקי ואישי בכיר ומייסד מכללת יוזמות כדי לקבל מהם דרכים להתמודדות.

 

1. תתאמנו לפני הראיון: חשוב לבנות לעצמכם היררכית תרגול מהקל לקשה. למשל: קודם בדמיון, אחר כך עם חבר טוב, אחר כך עם חבר שיהיה יותר 'קשוח' וכן הלאה.

 

טל תבור טל תבור צילום: באדיבות עמותת רקפת

2. שימו לב למחשבות ולרגשות שעולות תוך כדי התירגול: "חשוב לשים לב למחשבות המגבילות שמתעוררות בכם תוך כדי. להתייחס אליהן כמחשבות. להתבונן ואולי לנסות להגמיש אותן", אומרת תבור. לגבי הרגשות שמתעוררים תוך כדי היא ממליצה לשים אליהן לב ולא לנסות להילחם. "צריך לעשות לרגש מקום ולזכור שהוא חולף. לחזור לדבר החשוב שאני עושה ולהזכיר לעצמי מה הסיבה שאני עושה את זה ומוכן 'לשלם' על כך בתחושת חרדה".

 

3. עשו 'שיעורי בית': ישנן שתי רמות של הכנה, הראשונה היא רק על החברה והשניה היא הכנה להצגה עצמית. קיראו ולימדו על החברה בה אתם רוצים לעבוד, הסתכלו על האתר, עמוד הפייסבוק, האינסטגרם וחפשו כתבות על הישגים או שינויים שהחברה עברה. בידקו מי המנהלים שצפויים להיות לכם ונסו ללהגיע עם כמה שיותר רקע על החברה והאנשים בראיון. תוכלו גם להציג רעיונות ולהכין שאלות הנוגעות לתפקיד שאליו אתם מתראיינים. בנוסף, בראיון תצטרכו לדבר על עצמכם, משימה שהיא לא פשוטה לכולם. "הכינו את עצמכם, נסחו משפטים על עצמכם, בחרו מה אתם רוצים לספר ומה לא", אומר פלג. הוא מציע ממש להכין נאום מראש שכולל את הסיבה שבגללה אתם רוצים להתקבל לעבודה, למה דווקא אתם מתאימים ומה הערך המוסף שאתם מביאים.

 

רגע לפני הראיון

 

4. הרפיה: תבור ממליצה לתרגל הרפיית שרירים בשיטת ג'יקובסון לפני הראיון. "צריך רק שלוש דקות וזה עשוי להוריד דרך הגוף את רמות החרדה".

 

5. הקפידו להגיע כמה דקות לפני הזמן לראיון גם כדי להפחית את הלחץ מההגעה בזמן וגם כדי להתרשם מהסביבה, מהמשרדים והאווירה. במידה והראיון הוא בזום בידקו מצלמות וסאונד, ושאתם יודעים איך להשתמש בתוכנה.

 

ראיון עבודה ראיון עבודה צילום: שאטרסטוק

 

 

במהלך הראיון

 

תמיר פלג תמיר פלג צילום: חברת עננים

6. התמקדו בעצמכם: מומלץ לנסות להסיט את הקשב ופחות להתמקד בהבעות הפנים של המראיין ולנסות "לפענח" מה הוא חושב עליכם כרגע, אלא להתמקד בעצמכם, ברעיונות שיש לכם להעביר. " לפעמים זה עוזר לומר למראיין שאתם 'קצת מתרגשים' זה עושה פלאים בגיוס האמפתיה שלו כלפיכם וגם מוריד לחץ", אומרת תבור.

 

7. הקפידו על שפת הגוף: בזמן ראיון העבודה שימו לב ליציבה שלכם ונסו להימנע משילוב ידיים או תנועות ידיים סגורות. "הרשו לעצמכם לחייך ולהיות סימפטיים. מראיינים מסתכלים גם על שפת הגוף שלכם, ניתן ללמוד ממנה הרבה", אומר פלג.

 

8. זיכרו שגם אתם מראיינים: ראיון עבודה נתפס כסוג של מבחן בעל פה, ההתרגשות לגיטימית וטבעית, אבל זיכרו שגם מקום העבודה במבחן ולא רק אתם, בידקו היטב האם הוא מתאים לכם, מבחינת סגנון האנשים, המנהל, הדרישות. אמנם התחרות רבה יותר אבל אנחנו נמצאים במקום העבודה רוב שעות היום. לכן, אל תתפשרו - ביחרו מקום שנעים ומתאים לכם, זה ישרת גם את המעסיק שיקבל עובדים מרוצים וטובים יותר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x