משרד האוצר מבקש להקפיא את חישוב השכר הממוצע ולחסוך 9 מיליארד שקל לתקציב
זאת בעקבות העלייה בשכר הממוצע עקב הוצאת עובדים רבים בעלי שכר נמוך לחל"ת או לפיטורים בזמן הקורונה; מטרת ההקפאה היא למנוע עלויות תקציביות הנגזרות מגובה השכר הממוצע ולהשאיר החל מינואר 2021 את הקצבאות הצמודות לשכר כפי שהן; האוצר מקווה למנוע צניחה בשכר לאחר חזרת המובטלים לעבודה ולמנוע פגיעה בעובדים, למשל במגזר הפרטי, שלא מושפעים מהעלייה בשכר
משרד האוצר פרסם הערב (ה') להערות הציבור תזכיר חוק המורה על הקפאת השכר הממוצע במשק, לאור העלייה בשכר שהגיעה בעקבות משבר הקורונה.
העלייה התרחשה עקב הירידה במספר העובדים הפעילים ומהעובדה כי מרבית העובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת בתקופת הקורונה בעלי שכר נמוך מהממוצע במשק.
- העובדים החלשים יושבים בבית - והשכר הממוצע במשק עלה באוגוסט ב-7.3%
- השכר הממוצע בהייטק ירד ב-10% ביוני לעומת מרץ
- עליית השכר הממוצע מגלה שפערי השכר הולכים ומתרחבים
כוונת התזכיר היא לא להקפיא את השכר במשק אלא את החישוב של השכר הממוצע, לו יש השלכות שונות. במשרד האוצר מעריכים כי החוק יחסוך לתקציב המדינה בין 7 ל-9 מיליארד שקל.
הקפאת השכר הממוצע המוצעת תהיה בהוראת שעה במטרה למנוע עלויות תקציביות הנגזרות מגובה השכר הממוצע. על פי הצעת החוק לא יעודכן השכר בביטוח הלאומי בינואר 2021, מה שישאיר את הקצבאות הצמודות לשכר הממוצע ושכר המינימום. וכן תעריפים המוצמדים לשכר הממוצע (תעריף ארנונה, תעריף חשמל) לא יתייקרו.
במשרד האוצר מסבירים כי באמצעות הקפאת השכר מונעים פגיעה באוכלוסייה שלא מושפעת מעליית השכר הממוצע (כמו עובדים במגזר הפרטי, ששכרם לא מוצמד לשכר הממוצע), בכך שכוח הקנייה שלהם יירד (בעקבות התייקרות מחירים) ביחס למי שכן מושפע.
סיבה נוספת להקפאה, לפי האוצר, היא כי אם היא לא תעשה, לאחר מכן נראה צניחה בשכר, לאחר שהעובדים בחל"ת בשכר נמוך יחזרו לעבודה, מה שיגרור גם כן השלכות על תמחורים שונים וקצבאות.
מי שנהנה בדרך כלל מעלייה בשכר הממוצע הם בעיקר עובדי המגזר הציבורי. שכר נושאי משרה (וקצבת הפנסיה שלהם) מוצמד להגדרת השכר הממוצע במשק וכך גם לעובדים רבים ששכרם מוצמד למשכורת של נושאי משרה. בנוסף ישנן תוספות שכר לעובדים במגזר הציבורי אשר צמודות לשכר המינימום ולכן עדכון של השכר הממוצע יגדיל באופן ישיר את שכרם של אותם עובדים.
לפי נתוני הלמ"ס האחרונים השכר הממוצע במשק בחודש אוגוסט עמד על 11,578 שקל - עלייה של 7.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד; כך על פי נתוני הלמ"ס שמתפרסמים היום (ד'). מספר המשרות בחודש אוגוסט עמד על 3.426 מיליון - ירידה של 7.8% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בחודש אפריל, אז יצאו כאשר מרבית המשק היה בסגר, זינק השכר הממוצע ב-17%.