למה לאוצר לא בוער לסיים את השביתה במכללות הציבוריות
מרצי הסגל הזוטר ב־11 מכללות שובתים מתחילת שנת הלימודים. טענות משרד האוצר כי קיבלו חריגות שכר ועליהם להחזיר את הכסף מונעות את סיום השביתה, אף שיש הסכמה על הפסקת פיטורי המרצים בסוף כל שנה. 38 אלף סטודנטים תלויים באוויר
שביתת הסגל הזוטר ב־11 מכללות ציבוריות שבהן כ־38 אלף תלמידים נמשכת כבר שבועיים וחצי. המשמעות היא שהתלמידים במכללות אלו, רובם בפריפריה, מקבלים רק כ־40% מההרצאות. השביתה מקיפה 3,000 מרצים מהסגל הזוטר.
אתמול בבוקר הפגינו חברים בסגל הזוטר מול ביתו של שר האוצר ישראל כץ בכפר אחים ואחד מהם נעצר כשניסה לפרוץ אל הבית.
- "מגדל השן האקדמי התמוטט הרבה לפני התפרצות הקורונה"
- ממחר: שביתה של הסגל הזוטר ב-11 מכללות שבהן 30 אלף תלמידים
- האוניברסיטאות הודיעו: השנה תיפתח בלמידה מרחוק
על משרד האוצר נמתחת ביקורת חריפה לפיה הוא מנהל את המשא ומתן לסיום השביתה עם נציגי הסגל הזוטר בעצלתיים. עד כה התקיימו רק ארבע ישיבות קצרות. במונחי שביתה זה נחשב לצאת ידי חובה. באוצר לעומת זאת טוענים שעמדות הסגל הזוטר מכניסות את המשא ומתן למבוי סתום.
מערכת ההשכלה הגבוהה חזרה לפעול ב־18 באוקטובר, כלומר לפני שבועיים וחצי, כשהלימודים מתבצעים כולם בלמידה מרחוק. אולם המשא ומתן בין נציגי הסגל הזוטר לבין האוצר נמשך כבר שנתיים וחצי.
היבט מרכזי במאבק הסגל הזוטר הוא הדרישה להפסקת שיטת ההעסקה הפוגענית שבמסגרתה מפוטרים מרצים שאין להם קביעות בסוף כל סמסטר או שנה ונאלצים לקחת דמי אבטלה עד תקופת ההעסקה הבאה. אבל דווקא בנושא הזה יש הסכמה. האוצר, המועצה להשכלה גבוהה והמכללות מסכימים לעבור להעסקה רצופה. מעמד המרצים יוגדר מעתה כ"מרצה עמית" כדי לבטל את המונחים "סגל זוטר" או "מרצה מן החוץ". הם יהיו זכאים גם לקרן השתלמות וישתתפו בוועדות האקדמיות במכללות. כשיושג הסכם, זו ללא ספק תהיה פריצת דרך חשובה לצמצום אחת משיטות ההעסקה הפוגעניות ביותר בישראל.
המחלוקת היא על טענות האוצר שהתגלו חריגות שכר משמעותיות במכללות רבות. האוצר רוצה להגיע להסדרת הנושא בהסכם. המשמעות היא לבטל את ההטבות החריגות, לפחות בחלקן ואף להביא להשבת כסף. המרצים וארגון כוח לעובדים המייצג אותם דורשים הסדר שיתעלם משאלת החריגות, ולהשאיר את המחלוקת האם מדובר בחריגות שכר לדיון משפטי. האוצר מוכן, אך דורש אז שהמרצים שלכאורה בחריגה לא יקבלו את תוספות השכר החדשות. המרצים מסרבים והמשא ומתן תקוע.
ראשי המכללות עם המדינה
יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית שלומי יחיאב מזהיר ממצב של גלישה לסמסטר אבוד במכללות השובתות. "צריך לסיים את השביתה היום", אמר יחיאב. יו"ר אגודת הסטודנטים של מכללת ספיר יורי לוין תוקף את הפגיעה הכפולה בסטודנטים . "אנחנו בין הפטיש לסדן. סטודנטים שמצאו עבודה מוותרים עליה בשביל הרצאות שלא מתקיימות. צריך להגיע להסכם".
בישיבה של ועדת החינוך של הכנסת בנושא השביתה שנערכה שלשום תקף יו"ר הוועדה רם שפע את הקצב האיטי של המשא ומתן ודרש לקיים שיבות מרתוניות. הוא גם ביקר בחריפות את העובדה שוועד ראשי המכללות בוחר לתמוך בעמדות המדינה במקום בסגל.
יו"ר ארגון הסגל הזוטר במכון הטכנולוגי חולון רועי צורף אמר ש"מה שהאוצר מציע זה הסכם שיפגע בחלק מהמרצים ויגרום להפחתת שכר והשבת כספים". הוא הבהיר שהסגל הזוטר נחוש להמשיך שביתה "עד הסוף".
איתי סבירסקי מארגון כוח לעובדים, שמיצג את הסגל הזוטר, אמר ש"הסטודנטים סובלים אבל משחקים איתנו משחקים טקטיים. צריך לדרוש מהם (מנציגי האוצר — ש"א) להקדיש זמן למשא ומתן. מספרים לנו שמרצה שמשתכר 5,000 שקל בחודש נמצא בחריגת שכר. החריגות האלו הן נורמה במכללות אז איך הן חריגה?".
רפרנט השכלה גבוהה באגף הממונה על השכר באוצר, נתן נהוראי, אמר שהמרצים הזוטרים הם ה"גוף היחיד שמתנהל איתו משא ומתן על הסכם מסגרת במהלך משבר הקורונה". לדבריו, יש הסכמה בנושא ההעסקה הרציפה שהיא הנושא שמטריד ביותר את המרצים.
"את הכסף צריך להחזיר"
נהוראי הוסיף כי "יש חריגות של יותר מ־10% מעלות השכר במערכת. מי שמקבל כסף שלא כדין צריך להחזירו". לדבריו, זה יאפשר להגיע להסדרה שבה רוב המרצים יקבלו תוספות.
יו"ר ועד ראשי המכללות פרופ' שמעון גפשטיין קרא להסכמה ולפי רוב המרצים יקבלו תוספות שכר ואילו מי שמקבלים יותר, משכורתם תוקפא.