בית המשפט קבע מתווה לדמי שכירות עבור אולם אירועים שהיה מושבת בתקופת הקורונה
השופט יונה אטדגי פסק כי על השוכרים, שמפעילים בנכס בחולון את ואסקו אירועים, לשלם 60% מהשכירות בתקופת הסגר השני ו-10% נוספים מדי חודש מנובמבר עד מלוא הסכום בהסכם. זאת לעומת פסיקה קודמת לגבי הסגר הראשון, שהשיתה על השוכרים רק 50% מהשכירות
בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע לראשונה מתווה לדמי השכירות שישלם אולם אירועים לבעל נכס בתקופת הקורונה. זאת במסגרת סכסוך משפטי בין בעל נכס בחולון לבין מפעיל אולם האירועים "ואסקו", ששכר את הנכס חודשיים לפני פרוץ המשבר.
- ביהמ"ש עצר צו פינוי לאולם אירועים שלא שילם דמי שכירות
- צו הריסה לאולם האירועים היחיד בטירה - נבנה על קרקע המיועדת לבית עלמין
- מה עומד מאחורי כאוס התקנות והמגבלות
ביוני האחרון קבע בית משפט השלום בתל אביב כי על השוכר לפנות את הנכס בגין אי-תשלום דמי שכירות, וערעור על החלטה זו מתנהל בימים אלה, לצד עיכוב ביצוע צו הפינוי. המתווה לתשלום דמי השכירות שניתן אתמול - עד להכרעה בסוגיית הפינוי - מהווה ציון דרך, נוכח אי-הוודאות השוררת בקרב בעלי עסקים בעניין מימוש חוזים שנחתמו טרום תקופת הקורונה.
ביוני האחרון קיבל שופט בית המשפט השלום בתל אביב, עמית יריב, תביעה לפינוי שהגישה חברת יצחקי נכסים, בעלת נכס בחולון, המושכר למפעיל של אולם האירועים "ואסקו", בעקבות אי-תשלום דמי שכירות בתקופת הקורונה. הצדדים חתמו על הסכם שכירות בסוף ינואר, ובו נקבע כי השוכרים - חברת חיא שותפויות - ישלמו לבעל הנכס דמי שכירות של כ-70 אלף שקל בחודש. אך אז פרץ משבר הקורונה, ובסוף מרץ הודיעו השוכרים כי מכוח תקנות שעת חירום וסגירת אולם האירועים, לא ישלמו דמי שכירות לחודש אפריל.
השוכרים הגישו ערעור על ההחלטה וצו עיכוב ביצוע לפינוי לבית המשפט המחוזי בתל אביב, בנימוק כי "פסק הדין לא מפנים את המשמעות המטלטלת של מגפת הקורונה", וציינו כי פסק הדין התעלם מהעובדה שהשוכרת שילמה לבעלת הנכס 310 אלף שקל דמי כניסה, מעבר לדמי השכירות החודשיים, ומכך שתוקף ההסכם ל-9 שנים, אך נחתם רק חודשיים לפני פרוץ המשבר.
באוגוסט האחרון הוציא בית המשפט המחוזי צו עיכוב לפינוי האולם, ובמקביל הכריע בסוגיית תשלום דמי השכירות, כשקבע כי בחודשים אפריל, מאי ויוני 2020, שבהם האולם היה מושבת, תשולם מחצית מדמי השכירות, וכי מחודש יולי ואילך על השוכרים לשלם דמי שכירות מלאים.
לאור הגל השני, שפרץ בינתיים, פנו שוב השוכרים לבית המשפט באמצעות עוה"ד אילן בומבך ויריב רונן ממשרד אילן בומבך. לטענתם, יש לקבוע כי מהתקופה שבה חודשה השבתת פעילות אולמות האירועים - מ-18 בספטמבר ואילך - יש לחדש את העמדת דמי השכירות על 50% מהסכום.
יצחקי נכסים התנגדה לבקשה, בטענה שנגרם לה נזק גדול מאי-תשלום דמי השכירות המלאים, שעה שהיא יכולה להשכיר את הנכס לצרכים אחרים המותרים על פי התקנות, וציינה לדוגמה עסקים כמו נגרייה ומאפייה. היא הוסיפה כי דמי השכירות "מתחלקים" בין חמישה שוכרים, כך שהנטל על כל אחד מהם אינו גדול. בהקשר זה הוסיפה החברה כי השוכרים הם אנשים אמידים, שבבעלותם עסקים נוספים שמניבים להם רווחים - טענה שהשוכרים הכחישו במהלך הדיון.
השופט יונה אטדגי ציין בפסק הדין כי, מצד אחד, ההיגיון מאחורי קביעתו כי מחצית מדמי השכירות ישולמו עבור החודשים שבהם האולם היה מושבת מפעילות עקב תקנות הקורונה תקף גם לתקופה שבה הושבתה מחדש הפעילות על פי אותן תקנות. "מאידך, פתרון זה הוא מטבעו ארעי, ואינו יכול לפעול כפתרון קבע ומתמשך", קבע השופט אטדגי. "מה שהיה סביר בתחילת האירוע כפתרון זמני, אינו כך בהכרח בהמשכו של האירוע, ודומה כי ככל שהוא מתמשך הכף נוטה לכיוון המשיבה ולטובת זכותה להפיק רווח ראוי מקניינה".
אטדגי קבע כי כל עוד תקנות הקורונה אינן מאפשרות את חידוש הפעילות באולמות האירועים, ישלמו השוכרים 60% מדמי השכירות על פי ההסכם בעבור התקופה 18 בספטמבר עד 31 באוקטובר. עבור כל חודש נוסף, או חלק ממנו, ישלמו השוכרים את דמי השכירות ששילמו בחודש הקודם בתוספת 10%, עד לדמי השכירות המלאים.
במקביל, ממשיך להתנהל הערעור שהגישו השוכרים נגד ההחלטה לפנותם מהנכס. דיון בערעור זה נקבע רק לעוד עשרה חודשים, בשל העובדה שבתי המשפט מוצפים בתיקים העוסקים, בין היתר, בקיום חוזים עסקיים במהלך תקופת הקורונה.