$
בארץ

החשב הכללי: רק 57% מהתוכנית הכלכלית ל-2020 בוצע בפועל

לפי דוח ביצוע התקציב שפירסם החשב הכללי לחודש ספטמבר, סך הביצוע המצטבר של תוכניות הסיוע הכלכליות עקב משבר הקורונה הגיע ל-80 מיליארד שקל, כולל הלוואות בערבות מדינה ודחיית תשלומים; יש פער מצטבר של כ-15 מיליארד שקל בין המכסה החודשית לבין ההוצאה בפועל

עמרי מילמן 16:1812.10.20

סך הביצוע המצטבר של תוכניות הסיוע הכלכליות בעקבות משבר הקורונה הגיע ל-80 מיליארד שקל שהם 57% מהסכום המלא של תוכנית הסיוע המוגדלת, העומד על כ-140 מיליארד שקל, כולל התחייבויות עתידיות. כך עולה מדוח ביצוע התקציב שמפרסם היום החשב הכללי לחודש ספטמבר.

 

מתוך אותם 80 מיליארד, מעל 25 מיליארד אינם תקציביים אלא הלוואות בערבות מדינה ודחיית תשלומים.

 

 

ניתוח ההוצאות בפריסה חודשית מעלה כי ישנו פער מצטבר של כמעט 15 מיליארד שקל בין המכסה החודשית (מחודש מרץ, תחילת משבר הקורונה ועד חודש ספטמבר) לבין ההוצאה בפועל. בעוד שהמכסה התקציבית עומדת על 58 מיליארד שקל, ההוצאה בפועל עומדת על 43 מיליארד שקל.

החשב הכללי רוני חזקיהו החשב הכללי רוני חזקיהו צילום: דנה קופל

 

כפי שנחשף מוקדם יותר ב"כלכליסט" הגירעון זינק בחודש ספטמבר מ8.1% ל9.1%. כאשר סך הגרעון מחודש ינואר ועד ספטמבר עמד על 102.4 מיליארד שקל, לעומת 31.1 מיליארד שקל בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

סך הוצאות משרדי הממשלה הסתכמו מתחילת השנה ב-297.9 מיליארד שקל (מתוכן 42.9 מיליארד להתמודדות עם משבר הקורונה) כאשר תשלומי הריבית עמדו בתקופה הזו על 23.1 מיליארד שקל. בשנים הבאות גובה תשלומי הריבית צפוי לגדול משמעותית לאור הזינוק בגירעון. בעוד שהוצאות המשרדים האזרחיים גדלו ב-21.6% (בעקבות הוצאות הקורונה) הוצאות מערכת הביטחון ירדו ב-0.5% זאת כאשר התוספת של 3 מיליארד שקל טרם הגיע לצה"ל.

 

סך ההכנסות מתחילת השנה היו נמוכות ב-9.9% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה ועמדו על 233.7 מיליארד שקל. כאשר מסתכלים רק על ההכנסות ממסים ללא הכנסות מביטוח לאומי ומאגרות (230.3 מיליארד שקל) מדובר בקיטון של 4% בלבד.

 

עיקרי הקיטון נרשם בהכנסות ממסים עקיפים (6%) על רקע הירידה בצריכה וסגירת העסקים. הירידה במסים ישירים (מס הכנסה, מס חברות וכו') עמדה על 2.2% בלבד, מה שעומד בהלימה אחת עם העבודה שדווקא עובדים עם שכר נמוך נשלחו לחל"ת ובעיקר עסקים קטנים ופחות רווחיים מתקשים להתמודד עם ההגבלות והעבודה מרחוק.

x