ביהמ"ש: מותר לנהג לגעת בסמארטפון אם הוא מונח במתקן נשיאה
הקץ לאפליה בין נהגים עם מערכת מולטימדיה לבין כאלה שמסתפקים בדיבורית: שופט פסק שמותר לגעת בנייד אם הוא מונח במתקן קבוע, וביטל לנהג קנס של 1,000 שקל. המשטרה: שוקלים לערער
בית המשפט נגד אחד הדוחות הנפוצים לנהגים: נגיעה בסמארטפון שמונח במתקן קבוע ברכב, דיבורית בפי החוק, כדי לענות לשיחה או להפעיל אפליקציית ניווט כמו ווייז.
- פתרון לבעיית הרישיונות הבינלאומיים? משרד התחבורה רוצה להנפיק אותם בעצמו
- לא מעל החוק: משטרת ישראל תתקין מערכות שימנעו משוטרים לסמס בנהיגה
- המשטרה תפסיק לתת דוחות למשתמשי קנאביס רפואי על נהיגה בהשפעת סמים
שופט בית המשפט לתעבורה בחיפה, אור לרנר, זיכה נהג שקיבל דוח של 1,000 שקל ושמונה נקודות חובה אחרי ששוטר צפה בו נוגע שוב ושוב בנייד שהיה מותקן במתקן במכוניתו. בכך פסל השופט את המנהג של שוטרי תנועה לתת דוחות לנהגים שנראו נוגעים במכשיר שמונח בדיבורית, גם אם רק ענו לשיחה או סיימו אותה.
השופט הסביר כי בניגוד לאיסור מפורש לשלוח מסרונים מהנייד, אין איסור על שימוש בנייד כשהוא מונח בדיבורית. הוא גם ציין שבמקרה שברכב מותקנת מערכת מולטימדיה עם מסך מגע המאפשר שימוש דרכו בנייד, ההפעלה מותרת. בכך סיים השופט אפליה בין נהגים שיש להם רכב מתקדם ויקר יותר לעומת בעלי מכוניות ישנות וזולות יותר ללא מולטימדיה.
לרנר עשה עבודה יסודית בניתוח הסוגיה: לאחר שסקר את הליך חקיקת התקנה המקורית ב־2007 הסביר השופט שהמחוקק לא קבע שהסרת יד אחת מההגה לשם חיוג או מענה לשיחה היא עבירה. ב־2017 עודכנה התקנה בידי ועדת הכלכלה, אז בראשות ח"כ גלעד ארדן (ליכוד), שציין בפרוטוקול הדיון במפורש כי "התרנו לדבר בטלפון ולענות לשיחה, והתרנו GPS ותו לא".
השופט לרנר גם ציטט פסקי דין בנושא שבהם קבעו בתי משפט כי נגיעה בנייד לצורך ביצוע שיחה אינה אסורה. "אבקש להדגיש כי כוונתי לשימוש פשוט בטלפון הנייד כטלפון, קרי נגיעה רגעית לצורך מענה וחיוג ולא ביצוע פעולה אחרת כמו שימוש בספר הטלפונים", הדגיש. הנהג אגב זוכה מחמת הספק, כי טען בניגוד לקביעת השוטר שלא נגע בנייד אלא במערכת
המולטימדיה, וזה לא ראה במדויק את מעשיו.
עו"ד תומר גונן, שייצג את הנהג, אמר כי "המשטרה המציאה עבירה שכאשר אתה עונה לטלפון במתקן זו הסחת דעת וחילקה אלפי דוחות. השופט קבע שאין עבירה כזאת. מותר לענות לשיחה או להוציא אחת, וגם להשתמש במערכת ניווט מהנייד. לנהג אסור לגלוש דרכו ברשת או לסמס גם כשהמכשיר במתקן".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "מדובר בזיכוי שניתן מחמת הספק. החלטת בית המשפט תילמד ואנו נבחן הגשת ערעור על תוצאותיה".