המשטרה תפסיק לתת דוחות למשתמשי קנאביס רפואי על נהיגה בהשפעת סמים
ביטלה ברגע האחרון ערעור לעליון על זיכוי נהג מהעבירה. תמתין לגיבוש מדיניות אכיפה חדשה והכנסתו לשירות של מכשיר שיזהה שימוש בחומר באמצעות בדיקת רוק מהירה
המשטרה תפסיק לתת לנהגים שיש להם רשיון לשימוש בקנאביס רפואי דוחות על נהיגה תחת השפעת סמים, זאת עד לגיבוש מדיניות אכיפה חדשה בנושא, שתכלול לראשונה גם הפעלת מכשיר אכיפה ראשון לגילוי משתמשים בסמים באמצעות בדיקות רוק. כך עולה מהודעת המדינה לבית המשפט העליון, לפיה היא חוזרת בה מבקשתה לערער על הרשעתו של נהג בנסיבות כאלה. בישראל יש יותר מ-30 אלף איש שקיבלו רשיון לקנאביס רפואי, רובם מחזיקי רשיון נהיגה.
הפרשה החלה כאשר נהג בעל היתר לשימוש בקנאביס רפואי, ויוצג בידי עו"ד תומר בן חמו ועו"ד גבריאל פורט מהסנגוריה הציבורית, הועמד לדין בגין נהיגה בשכרות, לאחר שבגופו נמצאו בבדיקת שתן תוצרי חילוף חומרים של קנאביס. בית משפט השלום הורה על ביטול כתב האישום, הן בשל טענה משפטית של טעות במצב דברים, והן מטעמים של הגנה מן הצדק.
- שרן השכל: "כל הזמן מרגישה מקלות בגלגלים לקידום נושא אי ההפללה"
- "יש יתרון כלכלי בפתיחת שוק הקנאביס לצריכה חופשית, זה יגדיל את ההכנסות ממסים"
- "סיכוי של 75% ללגליזציה פדראלית בארה"ב, ללא קשר לתוצאות הבחירות"
המדינה הגישה ערעור לבית המשפט המחוזי על ההחלטה, אך זה נדחה, בנימוק שלנאשם עומדת הגנה מן הצדק, בין היתר משום שהמדינה לא הציגה נוהל או הנחיות שיקבעו באילו נסיבות יוגשו כתבי אישום בגין נהיגה בשכרות כנגד נהגים בעלי היתר לשימוש בקנאביס רפואי.
מחקרים הוכיחו ששרידי החומר הפעיל נשארים בגופו של המשתמש ימים ואף שבועות לאחר השימוש, ואילו לפי החוק כל נוכחות שריד של קנאביס בגוף מהווה בסיס להרשעה בנהיגה בשכרות.
בית המשפט ציין כי גם אם קיים נוהל כזה, הרי שאי-חשיפתו פוגעת קשות ביכולתו של הנאשם להתגונן, ובמקרה כזה המדינה נוהגת במידה לא מבוטלת של שרירות.
המדינה הגישה ערעור נגד על החלטת המחוזי לעליון, שתוכנן להישמע הבוקר, אך שלשום הודיעה כי היא חוזרת בו, וההחלטה לזכות את הנהג הפכה לתקדים משפטי.
בעבר נעשו מספר ניסיונות לפתור את הבעיה, משום שלפי החוק מי שנמצאו שרידי קנאביס בגופו מקבל שנתיים שלילת רישיון. חוק שהתיר למשמשי הקנאביס הרפואי לנהוג 3-4 שעות לאחר השימוש, וקבע רק חצי שנת שלילה למי שיפר אותו, לא נכנס לתוקף לא שהתברר כי למשטרה אין דרך יעילה לזהות בזמן הבדיקה כמה זמן חלף מאז השימוש בחומר. המכמונת החדשה תוכל לזהות בדיוק רב את כמו שרידי החומר הפעיל בגוף, והמדינה תצטרך לקבוע עבורה סף אכיפה - מאיזו כמות של שרידי חומר בגוף תהפוך הנהיגה לאסורה.
"עד היום המצב החוקי היה בלתי מתקבל על הדעת, ועל פיו כל אדם שצורך קנאביס כחוק, בגלל כאבים ומחלות כרוניות, כל נהיגה שלו תחשב נהיגה בשכרות, וזאת כיוון שעצם נהיגה עם קיום שרידי סם בגוף, בכמות כלשהי וללא השפעה מהווה עבירה של נהיגה בשכרות", מסביר עו"ד אסף אורון, מומחה לענייני תעבורה. "כעת המדינה תסדיר אכיפה חדשה , בדיקת רוק שאפשר יהיה לדרוש מכל נהג".