$
בארץ

מיואשים בסגר המהודק: "למה הנגיף מנהל אותנו ולא אנחנו אותו?"

השבתת פעילות המסעדות אילצה בעלי עסקים רבים לעבור למתכונת משלוחים, אך בשיחה עם ynet הם מודים כי אין לכך שום ערך כלכלי: "עושים את זה כדי לא להתנוון". בטיילת בת"א התעקשו המתאמנים כי ההחלטה לסגור את הים הייתה פוליטית לחלוטין: "בגלל זה כולם נהיו פתאום אתלטים"

ynet 15:0126.09.20
המסעדנים ברחבי הארץ עדיין מתקשים לעכל את ההחלטה לסגור את מקומות העבודה ולחזור למתכונת משלוחים בדומה לגל הראשון. "עד הקורונה בכלל לא עבדנו עם משלוחים", סיפר היום (שבת) ליאוניד ליפקין, בעלי מסעדת "ליבירה" בחיפה. "יום אחרי הסגר הראשון פתחנו את השירות רק כדי לא להישאר חסרי אונים בזמן שמפעל חיינו שוקע".

 

ליפקין הדגיש כי העבודה במתכונת המשלוחים כלל לא רווחית, ולמרות שהוא ממשיך לעבוד - הפסיד מאות אלפי שקלים. "אין ערך כלכלי למשלוחים, אבל אנחנו עושים את זה כדי לא להיעלם מהתודעה, וגם כדי לא להתנוון", הודה. "המשלוחים הם רק נחמה עצמית, ותשובה חלקית לקהל הלקוחות שמתגעגעים לתקופה שפויה יותר".

 

 גם ניר שוחט, בעלי מסעדת "סושימוטו" בשדרות, לא צופה שהמצב בענף ישתפר אחרי המגפה. "כעצמאי מעוטף עזה נכנסנו למשבר הזה כבר פצועים ומדממים מנזקי הטרור, ואין ספק שלא כולם ישרדו גם את משבר הקורונה", אמר בכאב.

 

"אם המטרה היא לשטח עקומה, אז למה לא לפתוח בצורה נורמלית את המשק ולהחליט מראש על סגר של עשרה ימים בכל חודשיים? אנחנו לא צריכים מלחמה בתשלומים ולא סגר בתשלומים. צריך לקבל החלטה ולבצע אותה במינימום זמן". שוחט תהה "למה הנגיף מנהל אותנו ולא אנחנו אותו? זאת פריבילגיה שאין לנו פה בדרום עם חמאס".

 

 

קניון גבעתיים ריק קניון גבעתיים ריק צילום: דוד הכהן

 

 

 

הטיילת בתל אביב, אתמול הטיילת בתל אביב, אתמול צילום: דור זומר

 

ניסן לרידו, מבעלי "הצפון הישן" בתל אביב, אמר כי גם למי שעבר למשלוחים צופות בעיות, בעיקר סביב יישומונים של חברות חיצוניות. "אנחנו תלויים בצד שלישי. אתמול לא הופעתי ב'תן ביס' בגלל תקלה, וזה ככה כבר כמה ימים. זו בעיה רצינית כי זו ההכנסה היחידה", אמר לרידו, שמתמודד גם הוא עם ירידה ברווחים. "אין ברירה, חייבים להמשיך לעבוד. חברות המשלוחים לוקחות 27% פלוס מע"מ מכל הזמנה, אבל זה מאפשר לנו לא לרדת מהרדאר. עסק שלא עושה משלוחים ולא מתקשר עם הלקוחות שלו יכול פשוט להיעלם לתקופה ארוכה וזו תהיה בעיה גם אחרי הסגר".

 

תומר מור, מנכ"ל "מסעדנים חזקים ביחד", אמר כי הסגר הביא לצמצום משמעותי בהיקף הפעילות של המסעדות: "הפעילות שלנו מול הממשלה להשארת המשלוחים נשאה פרי, ובזכות זה מסעדנים מכל רחבי הארץ יכולים להשאיר את העסק שלהם פתוח. אך לצערנו, מסעדנים שלא עובדים עם מערך משלוחים איבדו את היכולת שלהם להתפרנס ופגיעתם הכלכלית קשה בימים אלו".

 

"פתאום כולם נהיו אתלטים"

 

הטיילת תל אביב הייתה עמוסה הבוקר בעשרות תושבים שיצאו לפעילויות ספורט שונות. "באתי לים כדי להתאוורר קצת", סיפר ל-ynet גילי חיים. "באופן מפתיע אני ממש מזדהה עם החרדים בעניין בתי הכנסת. הים בשבילנו הוא כמו בתי הכנסת בשבילם. צריך את המקום הזה להשתחרר בו ולהרגיש הכי כיף בעולם עם כל הקושי של הסגר, תוך כדי הקפדה על הכללים. לא באים לשבור את הכלים, באים לשמור ולהיות בריאים כולנו".

 

הסגר בירושלים הסגר בירושלים צילום: אלכס קולומויסקי

גם טל, תושב העיר שהתראיין בדיוק בסיום הריצה, הביע תקווה שגם את פעילויות הספורט לא יסגרו. "ההחלטות בממשלה מתקבלות בצורה פוליטית לחלוטין", אמר. "גם אם יסגרו אותנו, אני אשתמש במענק של ביבי לטובת הקנסות שיחלקו לי. מקווה שכולם ימשיכו לרוץ ולהיות בריאים". צעיר אחר אמר כי "הסגר לא מועיל, ואפילו גורע. בגלל זה כולם נהיו פתאום אתלטים ועושים ספורט".

 

גם המורה אורלי הגיעה לחוף כדי להתאמן. "אני גרה פחות מקילומטר מכאן ועושה ספורט עם הבת שלי כדי לשמור על השפיות", סיפרה אורלי שציינה כי עמיתיה למקצוע ההוראה נושאים עכשיו באחריות כבדה בימי הסגר, והביעה תקווה שכולם יעברו את התקופה הלא קלה.

 

"אני רוכב הבוקר כמו בכל יום שבת", אמר גיא פורן. "קודם כל מכיוון שהסגר המטומטם והלא מובן שנחת עלינו לא אומר לי אם מותר או אסור. שנית, ויותר חשוב מכך, אני פוגש את כל החברים שלי פה ואומר להם שהערב עולים לבלפור כי אין ברירה אחרת", התעקש.

 

"אי אפשר להתרגל לזה", אמרה מעין, המתגוררת בסמוך לטיילת. "במזג אוויר כזה, בשבת, אין מקום לזוז פה סנטימטר. לצאת החוצה ולשמוע כמה שקט, זה נראה לא אמיתי. לפחות הכלב מרוצה, לאף אחד לא מפריע שאני משחררת אותו בחוף הריק".

x