$
בארץ

הבולדוזר כץ דורס את עצמו

ההתפטרות הזאת מדאיגה. כץ מנסה להפוך את משרד האוצר לעוד גוף ממשלתי שנשלט מן המסד ועד הטפחות בידי מקורבים חלשים

עמרי מילמן 21:5430.08.20
הערב בשעה שבע ועשרים בערב התקבלה אצל הכתבים הכלכליים הודעה בזו הלשון "שולח לך מכתב התפטרות ששאול מרידור הניח עכשיו על שולחנו של שר האוצר". על החתום: מתן מרידור, האח. הדרמה הגדולה עם ההתפטרות כשלעצמה התעצמה שבעתיים לאחר קריאת המכתב ולא הותירה מקום לספק: זו ההתפטרות הרועשת, החריפה והמטרידה ביותר שנראתה בעשורים האחרונים של פקיד בכיר באוצר.

 

 

 

כזה עוד לא היה לנו. שורה אחרי שורה מתאר מרידור את הכאוס השורר במשרד האוצר ואת הכוחניות של שר האוצר כץ. אבל מעל לכל, היא שופכת אור על החובבניות שבה מנהלים במשרד האוצר את כספי משלמי המיסים. בלי מדיניות ארוכת טווח, עם מימוש של אינטרסים צרים ותוך ביטול ורמיסה של הדרגים המקצועיים בדרך.

 

מימין שר האוצר ישראל כץ והממונה על תקציבים במשרד האוצר הפורש שאול מרידור מימין שר האוצר ישראל כץ והממונה על תקציבים במשרד האוצר הפורש שאול מרידור צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שאבי

 

1. הכתובת היתה על הקיר

 

מרגע שכץ נכנס לתפקידו החדש, התרבו הפרסומים בתקשורת על פיצוץ בין השניים. מרידור גם היה סדין אדום אצל ראש הממשלה בנימין נתניהו, שכינה אותו באחד הדיונים סלי כדי לעלוב בו ולבלבל בינו לבין דודו. ומרגע שזה קרה, שעון החול של מרידור התהפך וזמנו בתפקיד המרכזי של ראש אגף תקציבים נקצב.

 

2. הבעיה היא הדרך

 

בכתב האישום של מרידור, הוא כבר מתכתב עם טענות הנגד שישמיע שר האוצר ביחס למכתבו החריף. אין לי ויכוח עם המדיניות של השר, יש לי בעיה חמורה עם הדרך, אומר מרידור. לכל שר יש מדיניות כלכלית שאותה הוא רשאי ליישם ואגף תקציבים הוא הזרוע המבצעת שלו, אלא שמה שמתאר מרידור במכתבו הוא רמיסה של כל כלל אפשרי בתוך המשחק העדין שאמור לאזן בין האינטרס הציבורי ושמירה על כספי ציבור לבין קיצורי הדרך ההרסניים שמנסה לעשות כץ במשרד האוצר. זה מה שדחף את מרידור לצעד הקיצוני הזה, הכולל התפטרות רועשת שתשמע למרחוק. דוגמא לרמיסת הדרך ניתן היה לקבל בתיאור של מרידור כיצד בכל שבוע גילה כי נפרצו מסגרות התקציב. במציאות שבה הממונה על התקציבים מגלה דבר כזה ולא נמצא כחלק מתהליך קבלת ההחלטות, אפילו אם בצד המתנגד, כולנו צריכים לדאוג. במציאות שבה רומסים את מוסד תקציב המדינה ומתעלמים מהדרגים המקצועיים והמשפטיים דווקא בזמן משבר בקנה מידה היסטורי של פעם ב־100 שנה , ההתפטרות של מרידור נראית כמו צעד מתבקש.

                    

לא צריך להאדיר ולפאר את מרידור כקדוש מעונה. אין ספק שהוא פקיד ציבורי שעושה כאב ראש לראש לממשלה, לפעמים מעבר לגבול הלגיטימי של פקיד המתנגד לצעדי הממשלה. למרידור היו לא מעט התנגחויות גם עם שר האוצר שמינה אותו, משה כחלון, וכפקיד בכיר עליו ליצור אמון בינו לבין השר, מה שלא קרה בשני המקרים.  

 

בכל זאת, ההתפטרות הזאת מדאיגה. כץ מנסה להפוך את משרד האוצר לעוד גוף ממשלתי שנשלט מן המסד ועד הטפחות בידי מקורבים חלשים ונוחים. יס מנים שיעשו מה שירצה. ממש כמו הבוס נתניהו, הוא רוצה אבי שמחון משלו. במכתב, מרידור דואג אף לעלוב ביועץ הכלכלי שמחון, כשהתייחס לדעת כל המומחים והכלכלנים הרציניים בארץ שדעתם אינה כדעת שמחון.

 

בשנים האחרונות הציבור כבר התרגל לכך ששרים שונים, ממפלגות שונות, וביתר שאת ממפלגת השלטון, מנסים לקדם קודם כל מדיניות שתטיב עם בוחריהם. משרד האוצר, שנמצא במרכז העשייה הכלכלית של הממשלה ועיקר הביקורת והפוקוס נמצאים עליו, פעל לשמור על כללי מנהל תקין. כץ ראה את ההצלחה הפוליטית שהפיק ראש הממשלה ממינוי אנשים חלשים במשטרה, במשרד מבקר המדינה ובעוד נקודות מפתח - ורוצה גם. הבאה בתור עלולה להיות מנכ"לית משרד האוצר קרן טרנר, שהעזה להרים את הראש ונרמסה.

x