$
בארץ

הממונה על התקציבים באוצר, שאול מרידור, התפטר: "כללים נרמסים"

מרידור כתב לשר האוצר כץ במכתב ההתפטרות: "במשך החודשים האחרונים היכולת לבצע את תפקידי כראש אגף התקציבים הפכה לבלתי אפשרית. לצערי אתה לא מאפשר לי ולמשרתי ציבור רבים אחרים באגפים השונים במשרד האוצר ובמשרדי ממשלה אחרים, לעשות את מה שאנחנו יודעים לעשות, כדי לצלוח את תקופת המשבר הכלכלי"; כץ בתגובה: "נתתי למרידור גיבוי, אלא שלאחרונה מתוך שיקולים פוליטיים צרים, הוא החל לפעול באופן בוטה וגם פומבי נגד מדיניות הממשלה ונגד המדיניות שהובלתי במשרד האוצר. לכן פרישתו מתפקיד ראש אגף התקציבים היא מהלך נכון ומתבקש"

עמרי מילמן 19:2530.08.20

הממונה על התקציבים באוצר, שאול מרידור, הודיע הערב (א') על התפטרותו.

 

 

 

ברקע, עימותים החוזרים ונשנים בין כץ למרידור והמחלוקות שהעמיקו עם הביקורת של מרידור על ההחלטה של כץ ונתניהו לחלק מענקים לכלל הציבור. ההחלטה האחרונה של כץ ונתניהו להוסיף לתקציב ההמשכי עוד 11 מיליארד שקל כשהכוונה המקורית היתה שלא לתת לאגף התקציבים לגבש את חלוקת הכספים היתה כנראה עוד גורם משמעותי בהחלטה.

 

"גם כשהיו שכינו אותי ואת חבריי 'מחבלים' עמדתי איתן"

 

מרידור שיגר מכתב לשר האוצר ישראל כץ ובו כתב בין השאר: "איני יכול לתת יד להתנהלות הקלוקלת המתקיימת במהלך החודשים האחרונים שכל אזרחי ישראל ישלמו עליה בשנים הבאות מחיר כבד. אין עוררין כי תפקידך כשר האוצר הוא להוביל מדיניות, אך אינך יכול לעשות זאת תוך התעלמות מהצורך בעבודת מטה סדורה ובמומחים מקצועיים, וודאיי שאינך יכול לעשות זאת תוך רמיסת כללים, התעלמות מנתוני מקרו, ניסיונות לשנות אומדנים תקציביים על מנת לייצר מקורות פיקטיביים לצורך חלוקת תקציבית נוספים, והדרת אגף התקציבים וגורמים נוספים כגון היועץ המשפטי של המשרד מעבודת המטה הנדרשת כפי שאתה בוחר לעשות בעת הזו.

 

שאול מריודר שאול מריודר צילום: יריב כץ

 

"במשך החודשים האחרונים, וביתר שאת במהלך השבועות האחרונים, היכולת לבצע את תפקידי כראש אגף התקציבים הפכה לבלתי אפשרית. לצערי אתה לא מאפשר לי ולמשרתי ציבור רבים אחרים באגפים השונים במשרד האוצר ובמשרדי ממשלה אחרים, לעשות את מה שאנחנו יודעים לעשות – לגבש, להציע, לנתח ולבקר צעדי מדיניות שיאפשרו למשק הישראלי לצלוח את תקופת המשבר הכלכלי הקשה הפוקד אותו", כתב מרידור.

 

עוד כתב מרידור לכץ: "בימים בהם אין תקציב מדינה מאושר, נדרשת ממשרד האוצר והעומד בראשו הקפדה יתרה על הובלה של מדיניות כלכלית אחראית, הנשענת על עבודת מטה מקצועית מעמיקה, ומתמודדת דווקא בגלל היעדרן של מסגרות מאושרות ותקציב מאושר על ידי הממשלה והכנסת עם הצורך בהחלטות קשות הקשורות בקביעת סדר עדיפויות ובבחינה מעמיקה של אפקטיביות לרגליהם של מנהלי הכלכלה הישראלית עשורים רבים.

 

"על אף ההמלצות החד משמעיות שלנו על הצורך בדיון מהותי במסגרות התקציב, כרקע להחלטות על הפעלת כלים נוספים, ובהתאם להמלצת כל מומחי הכלכלה הרציניים בארץ ובעולם, מדי שבוע אני נחרד לגלות כי מסגרת התקציב משתנה ללא כל דיון, חשיבה מסודרות או תכנון ארוך טווח. הוא הוסיף וביקר את תהליך קבלת ההחלטות באוצר "ברור לכולם כי יש להגדיל את ההוצאה התקציבית בצורה משמעותית בתקופת הקורונה וכך גם נעשה. מדובר בדרך קבלת ההחלטות, בהיעדר מסגרות מחייבות, ובהיעדר דיון ענייני על היקף התקציב.

 

"אני שואל את עצמי מזה תקופה מהו הדבר הנכון לעשות. גם כשהיו שכינו אותי ואת חבריי 'מחבלים' וניסו לייצר דה-לגיטימציה לדעות מגוונות בשירות הציבורי – עמדתי איתן (התקפות בהן לא זכינו לגיבוי ממך). גם כשהמאבק הפך אישי ומכוער, תוך שימוש ברשתות החברתיות וב'שופרות' שונים היה לי ברור שהמתקפות האישיות נגדי מתגמדות לעומת החשיבות שאני מייחס לשליחות הציבורית אותה מילאתי בימים לא פשוטים אלה לכלכלה הישראלית". 

למכתב המלא לחצו כאן  

 

שר האוצר ישראל כץ  מסר בתגובה: "מאז כניסתי לתפקיד הענקתי גיבוי רחב לצוות המקצועי באוצר ובכללו לשאול מרידור, כפי שעשיתי בכל תפקידי בעבר. לצערי לאחרונה, מתוך שיקולים פוליטיים צרים, החל מרידור לפעול באופן בוטה וגם פומבי נגד מדיניות הממשלה ונגד המדיניות שהובלתי במשרד האוצר, ולכן פרישתו מתפקיד ראש אגף התקציבים היא מהלך נכון ומתבקש. בכוונתי להביא בהקדם מחליף ראוי ומקצועי לתפקיד שיסייע לי ולממשלה בקידום המדיניות הכלכלית בתקופה מאתגרת זו".

 

מרידור כזכור לא הסתדר, בלשון המטעה, עם השר שמינה אותו - משה כחלון, מה שהביא גם לאינספור פיצוצים בינו לבין מנכ"ל המשרד לשעבר שי באב"ד. שיא המחלוקת בין כחלון למרידור, שהביא בהמשך לכך שכחלון ביקש לפטר את מרידור, היה ההתעקשות של מרידור לפרסם את תחזית הגירעון לפני הבחירות וכן הטענות שעלו כי מרידור נפגש עם בני גנץ בתקופת הבחירות.

 

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל, מסר בתגובה: "אני מודה בשם הבנק לשאול על עבודתו רבת השנים בתפקיד חשוב זה ובשלל תפקידים אותם מילא עד כה במגזר הציבורי ומאחל לו דרך צלחה בכל שיבחר להמשיך. אני סמוך ובטוח ששר האוצר ימנה במהרה מחליף או מחליפה ראויים לתפקיד חשוב זה בעת הנוכחית.

בנק ישראל הדגיש לכל אורך התקופה האחרונה שהשווקים הפיננסיים ישפטו את כלכלת ישראל לא רק לפי מספר כזה או אחר, אלא גם לפי אופן ההתנהלות של הממשלה. דירוג האשראי של מדינת ישראל אינו תלוי באדם כזה או אחר, בכיר ככל שיהיה. לכן, מבלי קשר לאירוע זה, חשוב שהממשלה תשמר התנהלות אחראית, ותאשר תקציב מסודר לשנת 2021 בהקדם האפשרי".

 

התנועה לאיכות השלטון מסרה בתגובה: כי "בעיצומו של משבר כלכלי חסר תקדים, שר האוצר מתנהל באופן מופקר, תוך רמיסה מוחלטת של כללי המינהל התקין ותוקף אישית את בכירי הדרג המקצועי במשרדו, שרק מבקשים לבצע את תפקידם למען הציבור. ההתפטרות הערב של מרידור היא נורת אזהרה מהבהבת. מי שלא מבין את זה עכשיו ועוצם עיניים, יתעורר לתוך מציאות שבה אותם ״פקידים״ יפנו את כיסאם ל'יס-מנים' חסרי אחריות".

 

 עימות בין כץ ליועמ"ש של משרד האוצר

 

מוקדם יותר היום, בדיון שהתקיים בהנהלת משרד האוצר יחד עם שר האוצר ישראל כץ, ביקש כץ לקדם הקמת מטה תעסוקה במשרד האוצר שירכז את הנושא ויעסוק באוכלוסיות עם פריון ושכר גבוהים יותר מאלו שזרוע התעסוקה שבמשרד העבודה מטפלת בהם.

 

אלא שהיועץ המשפטי של המשרד, אסי מסינג, טען כי ישנם קשיים משפטיים בתוכניות של השר בכל הנוגע להעברת הסמכויות למשרד האוצר ואיוש המשרות.

 

 

שר האוצר ישראל כץ שר האוצר ישראל כץ צילום: לע"מ

 

ההתנגדויות שהעלה מסינג העלו את חמתו של כץ שהטיח בו כי "אני רואה ששאול (מרידור, הממונה על התקציבים, שהשתתף בדיון -ע"מ) מפעיל אותך, אני אדבר עם מי שצריך לדבר כדי שלא תהיה בישיבות האלה". כץ הוסיף כי הוא "רואה את המבטים שלכם", כאשר הוא מתכוון למסינג ומרידור.

 

 

עו"ד אסי מסינג, יועמ"ש משרד האוצר עו"ד אסי מסינג, יועמ"ש משרד האוצר צילום: דוברות משרד האוצר

 

כאשר מסינג העלה את הטענה, כי קידום מטה התעסוקה והגדלת הסמכויות שלו עלול לפגוע בקידום מטה התשתיות שכץ הכריז על הקמתו במשרד האוצר, אמר לו כץ: "אתה מאיים".

 

גורמים שנכחו בדיון טענו כי המחלוקות שהציף מסינג כלל אינן סוגיות משפטיות, עוד טענו כי דווקא אגף התקציבים הוא הגורם שיפסיד מהקמת המטה, שכן הקמת מטות מקצועיים כמו זה של התעסוקה או התשתיות (בדיוק כמו מטה הדיור בתקופתו של כחלון) מחלישים את השפעתו על הסוגיות הבוערות.

 

משר האוצר ישראל כץ לא נמסרה תגובה.

 

x