$
בארץ

משבר הקורונה

מנכ"ל הבימה: "אנחנו מתחילים בסוג של חזרה לשגרה"

נעם סמל והמנהל האמנותי משה קפטן הודיעו על התחלה בחזרות למחזות. "לא נפתח ללא רשות, אבל מותר לנו לעשות חזרות בתקווה שבתום התהליך יהיו לנו הצגות, רובן ישראליות מקוריות, ואם יקרה נס, האולמות ייפתחו ונוכל להעלות אותן על הבמה", אמר סמל.

מאיה נחום שחל 15:2117.08.20

"אנחנו מתחילים בסוג של חזרה לשגרה", קרא היום (ב') מנכ"ל התיאטרון הלאומי הבימה נעם סמל במסיבת עיתונאים באולם מסקין בתיאטרון.  

 

 

"אנחנו נעשה מתווה משלנו", הכריז סמל. "אף אחד לא יכתיב לנו, הם לא יכולים לעצור את היצירה שלנו, אלא רק את ההתכנסות באולמות, בינתיים. כל מוסדות התרבות נלחמים בכל החזיתות. עלינו לרגל לירושלים, פגשנו את ראש הממשלה, אך עד כה לא צלחה דרכנו ולא שכנענו את הקובעים – שר הבריאות וראש הממשלה - לפתוח את האולמות. יש להם בעיה עם מיזוג האוויר, באיקאה אין להם בעיה עם מיזוג האוויר. יש נכון להיות 100 תיאטרונים פתוחים בעולם וזו רק ההתחלה".

 

 

גילה אלמגור גילה אלמגור צילום: אביגיל עוזי

 

בינתיים מצאו סמל והמנהל האמנותי משה קפטן מתווה שאושר על ידי נאמני בית המשפט המחוזי של תל אביב עו"ד דורית לוי טילר ורו"ח חן ברדיצ'ב, להתחיל בחזרה לשגרה בכל הקשור לחזרות ועלייה בפלטפורמות חלופיות בהתאם לתו הסגול. להיות מוכנים עם הפקות שתפתחנה את העונה הבאה בתום ימי הקורונה. "לא נפתח ללא רשות", מדגיש סמל, "אבל מותר לנו לעשות חזרות בתקווה שבתום התהליך יהיו לנו הצגות, רובן ישראליות מקוריות, ואם יקרה נס יפתחו את האולמות ונוכל להעלות אותן על הבמה".

 

המנהל האמנותי משה קפטן: "כדי לא להשאיר תעשייה שלמה שלא מאמנת את הכלי שלה שנקרא יצירה, החלטנו לפתוח תהליך חזרות ל-8 הפקות חדשות. אני מקווה שהעובדה שאנחנו מצהירים על עשייה תהיה קריאה מספיק ברורה לממשלה שהגיע הזמן להפסיק עם האיוולת שבה אנשים טסים לאילת, ליוון, נוסעים באוטובוסים ורכבות והתיאטרון עומד סגור. מקווים בספטמבר להתחיל להציג. כתיאטרון לאומי לא נעבור על החוק ונפתח אבל אנחנו מייצרים פלטפורמה דיגיטלית שכל ההצגות תצולמנה כסרט טלוויזיה כדי לאפשר גם לקהל שלא יוכל לחזור לצפות בהצגות, לראות אותן באמצעות אפיקים אחרים בהם ערוץ 8. האלטרנטיבה הדיגיטלית אינה תחליף למפגש החי אבל כן תאפשר לנו לקיים יצירה עבור היוצרים והשחקנים והקהל שישב פה שנים באולמות".

 

גילה אלמגור נישקה את הבמה

 

השחקנית גילה אלמגור נישקה את הבמה, ריטואל שהיא מקפידה לבצע כבר שנים, תמיד לפני כניסה לבמה בהצגה . "זו התרגשות לשבת עם קבוצת שחקנים לפתוח טקסט לקרוא מחזה" אמרה. זה חצי שנה אני בהסגר בבידוד ואני לא יכולה לתאר לעצמכם איך רעדו לי הרגליים כמו ספגטי והפחד שאני אפתח את הגרון ואהיה מסוגלת להקריא את הטקסט. הרביצה בבית קשה ומחלידה את הכלי וכמה אני עושה תרגילים זה לא דומה להכנה בבוקר שאתה יודע שיש לך הצגה בערב. כל ההתכוונות מהבוקר קשורה למשחק שלי בערב. משמעת מקצועית לאורך 64 שנים פתאם אומרים לך 'עד כאן'.

 

 

נעם סמל, מנכ"ל תיאטרון הבימה נעם סמל, מנכ"ל תיאטרון הבימה צילום: אוראל כהן

 

"אנחנו בקבוצת הסיכון מספר אחת אבל די! כמה אפשר לשבת בבית? אני לא יכולה יותר, והעובדה שהתיאטרון הלאומי החליט לצאת קצת מהקופסה ולחשוב אחרת צריך לברך על הגישה הזאת. עד שיפתחו נכין את ההצגות ליום הפתיחה. עצם העובדה שנתחיל להשתמש בכלים שלנו. שחקן שלא עובד מחליד ומתנתק מהיכולות והקהל שלו", אמר אלמגור.

 

התחילו חזרות להצגה "קב"ן"

 

אתמול התחילו חזרות להצגה "קב"ן" שכתב העיתונאי נבו זיו ומביימת דפנה זילברג, עם גילה אלמגור, יעקב דניאל זאדה, דניאל סבג, ריקי בליך, נתי רביץ ועוד. קצין בריאות נפש מוצב ביחידה מיוחדת על גבול עזה ומקבל לטיפול לוחמים היישר משדה הקרב. כשאחד הלוחמים מעורר בו שדים מעברו, הקב״ן מסרב לפנות אותו לעורף. הוא מתעקש על שיטת טיפול נועזת ושנויה במחלוקת - להחזיר את הלוחם הפגוע לשדה הקרב כדי שיתמודד עם הטראומה ויגיע להחלמה אמיתית. . המחזה נכתב בהשראת מקרים אמיתיים שאירעו במבצע צוק איתן.

 

זיו: "כתבתי את המחזה בעקבות כתבה שכתבתי לפני 5 שנים אחרי צוק איתן בה דיברו קב"נים על הפחד לקבל חיילים, לטפל בהם, להיקשר אליהם ולשלוח חזרה לקרב. מצד אחד זו התרופה ומצד שני זה עלול להביא למותם. זה נשאר אצלי והפך למחזה".

 

איה קפלן תביים את "דבר על מקום הימצאם" מאת נאוה סמל בכיכובם של סנדרה שדה, ליהי קורנובסקי, יגאל שדה, עמי סמולרצ'יק ועוד. המחזה מתרחש ב-1946, תקופת הצנע, ובו שתי משפחות עולים המחפשות ביאוש אחר פרנסה, לנתערות בארץ החדשה ולשמור על זהותם".

"אדוני ראש הממשלה" היא קומדיה משוגעת על גזענות חולנית, מאת גיא מרוז בבימוי יונתן אסתרקין בכיכובו של נורמן עיסא, יעל לבנטל, רוני דלומי, שיפי אלוני ועוד.

 

עוד יעלו "דרייפוס" מאת ז'אן קלוד גרימברג בבימוי עמרי ניצן, על להקת שחקנים יהודים בפולין של שנת 1930, העורכת חזרות בניסיון לספר את סיפור משפט דרייפוס, פרשה שזעזעה את צרפת והעולם סביב ההאשמות חסרות השחר של קצין יהודי בצבא הצרפתי בריגול חמור.

 

מאור זגורי ומירי לזר יחדשו את ההפקה "המלט" שעלתה לפני חמש שנים בסמינר הקיבוצים בכיכובו של בן יוסיפוביץ' שיישאר לגלם את הנסיך הדני, אליו יצטרפו שחקני התיאטרון בהם גיל פרנק.

 

"בקשתה האחרונה של רווקה", מאת נעם גיל בבימוי יגאל זקס. קומדיה שחורה המתארת את ימיה האחרונים של רווקה המאושפזת במחלקה האונקולוגית כאשר בקשתה האחרונה היא לא למות לבד. חברתה הטובה עושה הכל בנסיון להגשים את בקשתה האחרונה.

 

השחקנית ליא קניג תעלה בהצגת יחיד "רוז" מאת מרטין שרמן על אשה שעוברת את כל סיפור חייה, מונולוג ארוך. רובי פורת שובל כתבה את המחזה "צללים שקופים" שבויים ברחבת התיאטרון, בגינה הציבורית ובספסלים ברוטשילד. על אנשים שנפלטו לרחוב מהמרכז ולא משולי החברה. המטרה היא לחבור לעיריית תל אביב יפו להפוך את ההצגה ליצירה תיאטרונית שמתהלכת ברחובות העיר.

x