לידיעת המתגרשים: משבר הקורונה מצדיק עדכון הערכת שווי של עסקים
ביהמ"ש לענייני משפחה נעתר לבקשת בעל בהליך גירושין והורה לעדכן חוות דעת לגבי שווי העסק שלו, שלטענתו קרס בשל משבר הקורונה וכבר לא שווה כפי שהיה טרם המשבר; בא כוח הבעל: "מציאות זו תוביל למבול תביעות הערכת מחדש מצד בעלי עסקים שעסקיהם קרסו"
משבר הקורונה מוביל להחלטות שיפוטיות ייחודיות בכול הקשור לשווי העסק בו מחזיק אחד מבני הזוג בהליך גירושין: בימ"ש לענייני משפחה בתל אביב אפשר למומחית מטעם בית המשפט לתת חוות דעת מעודכנת לגבי שווי העסק של הבעל בצל משבר הקורונה.
- אב תבע מזונות מוגדלים מגרושתו שניתקה קשר עם בנם המשותף - ונדחה
- החלטה נדירה: ביהמ"ש המחוזי התערב במזונות זמניים שהוטלו על אב - והפחית אותם
- במשבר הקורונה, פחות משנתיים מובילות ממעמד הביניים לעוני
זאת, ככל שיש במשבר הקורונה בכדי להשפיע על שווי העסק, על פי מומחיותה ומקצועיותה של המומחית. הבעל המצוי בסכסוך גירושין מול אשתו על חלוקת רכוש הצדדים. בכך נעתרה השופטת לבקשת הבעל שטען כי בעקבות משבר הקורונה העסק שלו קרס והערכת שווי העסק שניתנה לפני משבר הקורונה לא רלוונטית וחייבת להתעדכן. מנגד, טענה האישה שלא חלה כל הרעה דרמטית במצב העסק, וכי המצג שמציג הבעל דרמטי ולא אמיתי.
השופטת איריס ארבל אסל התירה לפרסם את החלטתה וקבעה כי "עיינתי במסמכים שהוגשו אשר בהחלט מעידים על ירידה בהכנסות השוטפות של העסק נוכח משבר הקורונה, אולם אין לבית המשפט את המומחיות לקבוע האם הירידה בהכנסות בתקופה זו מתרגמת בהכרח לכדי ירידה בשווי העסק, בנסיבות שבהן המשק מתמודד עם משבר ייחודי אשר השפעותיו לטווח ארוך בלתי ידועות".
עוד קבעה השופטת כי "משעה שבעת הנוכחית ניתן כבר להבין כי משבר הקורונה איננו אפיזודה חולפת קצרה אלא צפוי להתמשך עוד פרק זמן בלי ידוע, אני סבורה כי יש מקום להיעתר לבקשה (בקשת הבעל לעדכון חוות דעת מומחית שתשקף לטענת הבעל את הקושי בו מצוי העסק בשל משבר הקורונה -ל.ד)".
עוה"ד רועי סידי ואביעד שנון מסידי עורכי דין המייצגים את הגבר בהליך מסרו בתגובה: "מדובר בהחלטה מהותית המראה כי בתי המשפט אינם מתעלמים ממשבר הקורונה ומבינים את השלכותיו על קריסת וירידת שווי עסקים בתחומים שנפגעו במיוחד מהקורונה. נראה כי הדרך לעדכון ותיקון חוו"ד לעניין שווי עסקים שנפגעו עקב משבר הקורונה - נפרצה.
"משבר הקורונה המתמשך הביא לקריסה של מאות ואלפי חברות ובתי עסק בתחומים שונים, שלא יכולים לעמוד בנטל של חודשים ללא הכנסות. מתוך כך, הערך הכלכלי שהיה רלוונטי לעסק במועד הגירושין בעת חלוקת הרכוש והכסף המשותף - לא רלוונטי יותר.
"מציאות זו תוביל למבול עצום של תביעות לבתי המשפט לענייני משפחה מצד בעלי עסקים שעסקיהם קרסו או נקלעו למשבר חריף עקב משבר הקורונה, לצורך ביטול או שינוי הערכות השווי של העסק שלהם, ובהתאמה לכסף המגיע לבן או בת הזוג".