אב תבע מזונות מוגדלים מגרושתו שניתקה קשר עם בנם המשותף - ונדחה
האישה טענה שמצבה הנפשי אינו מאפשר לה למקסם את פוטנציאל השתכרותה; בית המשפט חייב אותה לשאת בשליש מעלות המחייה של בנה, שמתגורר עם אביו
תביעה נדירה הוגשה לפני מספר חודשים לבית המשפט למשפחה בפתח תקווה, ובה ביקש אב, המשמש בשנתיים האחרונות כמשמורן יחיד על בנו, כי יוטלו על האם תשלומי מזונות ואף שיהיו מוגדלים עקב אי עמידתה המתמשכת בתשלום המזונות שקבע לה בית המשפט.
האב זכה בתביעת המזונות כשהאם חויבה לשלם שליש מעלות המחייה של בנם המשותף, אולם תביעתו להגדלת המזונות נדחתה.
- החלטה נדירה: ביהמ"ש המחוזי התערב במזונות זמניים שהוטלו על אב - והפחית אותם
- אם חויבה לשלם מזונות לבעלה לשעבר, עבור ילדיהם המצויים במשמורת משותפת
- כשאתה מספיק עשיר, 42 אלף שקל מזונות בחודש זה סביר
את האם ייצגו עורכי הדין ארתור שני ורונית א. זיסמן, אשר טענו בכתב הגנתה, כי האב הוא זה שטרח להוציא את הילד ממשמורת האם והוא זה שגרם להתדרדרותה הנפשית, על רקע פוסט טראומה אותה היא נושאת זה שנים. כמו כן, הצביעו על פערי השתכרות וטענו שהאם משתכרת 2,500 שקל לחודש בלבד והאב 11,000 שקל ברוטו ואינו נדרש לשלם שכירות.
מנגד, האב שיוצג בידי עו"ד רם גלבוע התבסס בתביעתו על הלכת המזונות השוויוניים שנקבעה בבית המשפט העליון והוא טען שתשלום מזונות קטינים נעשה לידי ההורה המשמורן ואין חשיבות לשאלה אם הקטין נמצא בחזקת האם או האב. האב טען שלמרות פערי ההשתכרות בין הצדדים האם צריכה להשתתף במזונות הקטין וטען שלא הוכיחה כי היא מצויה במצב של "פת לחם".
לטענת האב,יש נתק מוחלט בין האם לקטין, והוא התייחס למצבו הרגשי של הקטין נוכח הנתק וטען כי האם לא מנסה ליצור מפגש עם הבן ולא נושאת בשום תשלום עבורו והוא נושא במלוא עלויות הגידול של הקטין, לרבות טיפולים פסיכולוגיים וחוגים.
האב טען כי האם חויבה בעבר לשלם 600 שקל לחודש השתתפות במזונות הקטין אך לא שילמה שקל אחד וביקש פסק דין שיחייב אותה בתשלום משנת 2017 ועד היום. בתסקיר שהוגש נכתב כי האם אינה פנויה לקשר עם בנה.
"על בעל דין למצות את פוטנציאל ההשתכרות שלו"
השופטת מירב אליהו הכירה במצבה הנפשי הקשה של האם אך ציינה כי אף על פי כן האם יכולה להשתכר לכל הפחות שכר מינימום, כלומר 5,300 שקל לחודש וסכום זה נקבע כפוטנציאל השתכרותה (ולא 2,500 שקל אותם טענה שהיא משתכרת בפועל). "הלכה פסוקה היא כי על בעל דין למצות את פוטנציאל ההשתכרות שלו. הלכה זו, הוחלה גם על אימהות", קבעה.
השופטת כתבה שבהתאם לכך, פער ההכנסות בין הצדדים עומד על 33%-67% לטובת האב, כלומר חלקה של האם במזונות הקטין יעמוד על 30% והאב ישא בכל יתר ההוצאות. "ככל שתמצה האם את פוטנציאל השתכרותה, הרי שאין ספק שיהא בידה די לסיפוק צרכיה האישיים", כתבה השופטת אך הוסיפה כי עם זאת היא התרשמה שנוכח הקושי הנפשי הניכר היטב על הנתבעת והנסיבות הקשות בהן חיה, לא יהא בידה למצות פוטנציאל השתכרותה זה בעתיד הנראה לעין.
השופטת כתבה שהחליטה לדחות את עתירת האב לחיוב האם במזונות מוגדלים בשל הנתק והתנהלותה של האם. היא כתבה כי מצבה הנפשי של האם הוא הגורם לנתק, שכן האם אינה פנויה לקשר עם הבן.
לפי פסק הדין, האם תשלם בכל חודש 480 שקל מזונות ובנוסף 30% מהוצאות החינוך כולל חוג אחד, הוצאות חינוך בבית הספר, והוצאות רפואיות.