$
משפט

מועמד השמאל בדרך לבחור שופטים: האיום בביטול לשכת עוה"ד לא עזר, אבל זו רק יריית הפתיחה

עו"ד מוחמד נעאמנה, המקובל על נשיאת העליון ושר המשפטים, צפוי להיבחר היום לנציג לשכת עוה"ד בוועדה לבחירת שופטים. ראש הלשכה אבי חימי סיכל בחירה של מועמד חובש כיפה ועכשיו נאלץ לנהל קרבות בוץ עם הקוראים לביטולה

ענת רואה 07:5928.07.20

הצעת החוק שהניחה השבוע ח"כ אסנת הילה מארק (ליכוד) מציעה לבטל את לשכת עורכי הדין במתכונתה הנוכחית ולהקימה מחדש בצורה אחרת, נטולת מקורות הכוח שלה, כולל ביטול נציגי הלשכה בוועדה לבחירת שופטים ובוועדה לבחירת דיינים. ההצעה הכניסה ללחץ את בכירי הלשכה בראשותו של עו"ד אבי חימי בשל הסמיכות להצבעה שתתקיים היום בלשכה לבחירת נציגה בוועדה לבחירת שופטים, במקומו של אפי נוה שהתפטר ממנה לפני כשנה וחצי.

 

אם לא יהיו הפתעות של הרגע האחרון, הלשכה צפויה לבחור לתפקיד בעו"ד מוחמד נעאמנה (40), יו"ר מחוז צפון בלשכה. נעאמנה הוא נציגם של ראשי המחוזות בלשכה, מועמד השמאל ומקובל על נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות ועל שר המשפטים ניסנקורן. ראש הלשכה חימי העדיף לא להעמיד אף מועמד מטעמו, כנראה כדי שלא להסתכן בהפסד.

 

 

אסנת מארק ואבי חימי. הטחת האשמות ברשתות החברתיות אסנת מארק ואבי חימי. הטחת האשמות ברשתות החברתיות צילומים: יאיר שגיא, יואב דודקביץ

 

מול נעאמנה ניסו גורמים בלשכה להריץ את הפרקליט המוכר מאיר מזרחי, שהיה מקובל על סיעות הימין ונחשב היחיד בעל סיכוי ריאלי, בשל היותו מקובל גם על חימי ואנשיו וגם על האופוזיציה בלשכה.

 

תומכיו של מזרחי טענו שהוא יוכל להוביל רוח חדשה בה לא עסקני לשכה הם הבוחרים שופטים אלא אחד מבכירי עורכי הדין שהיה מועמד לבית המשפט העליון. אלא שהמאבקים הפנימיים בלשכה יצרו אצל מזרחי תחושה שאינו משיג תמיכה והוא החליט ברגע האחרון שלא להגיש את טופס המועמדות. גורמים פוליטיים זקפו לחובת חימי את סיכול המועמדות של מזרחי. מול נעאמנה נותרו שני מועמדים: עו"ד דורון ברזילי מסיעתו של עו"ד ציון אמיר ועו"ד יצחק (יצי) גורדון מסיעת המשפטנים בלשכה.

 

"ניגוד עניינים מובנה"

 

בסביבת חימי אמרו אתמול שגורמים בכירים במערכת המשפט הבטיחו לו שהצעת החוק של מארק הוגשה משיקולים פוליטיים והיא חסרת סיכוי. חימי עצמו מיהר להגיב בלעג להצעה, וצייץ בטוויטר שלו שלשכת עורכי הדין "תמשיך להתקיים עוד שנים רבות לאחר שהאפיזודה העונה לשם ח"כ אסנת מארק, תחלוף", והוסיף כי זו הצעה "הזויה, שאין בה אלא ניסיון שקוף ונואש להשפיע על הליך בחירת נציג הלשכה". ח"כ מארק הגיבה לחימי בדף הפייסבוק שלה: "שפת הביבים הרדודה שבה משתמש חימי כלפי חברת כנסת בישראל, כאילו היה אחרון הטוקבקיסטים, מעידה כאלף עדים על התנהלותה הכוחנית ומדושנת הכוח של הלשכה".

 

לטענת מארק, הטענות כאילו העיתוי של הצעת החוק נועד להלך אימים על בחירת הנציג שלהם בוועדה לבחירת שופטים מגוחכות.

 

מארק המשיכה: "המציאות בה עורך דין בוחר שופטים ומחר בבוקר הוא יופיע אצלם בדיון, היא מציאות עם ניגוד עניינים מובנה! והיא מדרון חלקלק להתנהלות בעייתית כפי שכבר ראינו אצל אפי נוה. מקצוע עריכת הדין צריך להיות בפיקוח המדינה... הגוף הארכאי והמסואב הזה סיים את תפקידו".

 

על פי הצעתה של ח"כ מארק, סמכויות הלשכה יועברו למועצה מסדרת שתהיה מורכבת מאנשי מקצוע שימונו על ידי השרים הרלוונטיים, באישור ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת. המועצה תהיה אחראית על שתי סמכויות הליבה של לשכת עורכי הדין כיום: פיקוח על מתמחים והסמכתם ואתיקה ושיפוט משמעתי. מעבר לכך פעילות הלשכה תוכל להתקיים כארגון וולנטרי, שהחברות בו אינה כפויה.

 

גם אם הצעת החוק של מארק הוצגה כעת משיקולים פוליטיים, הקולות לחיסול לשכת עורכי הדין נשמעים כבר תקופה ארוכה. נראה כי פרשת אפי נוה היתה קו פרשת המים: היה ברור שהלשכה לא תוכל עוד להמשיך כפי שהתנהלה עד אז ותהיה חייבת להציג שינוי מהותי שיצדיק את המשך קיומה וימנע ממשרד המשפטים להשתלט עליה ולהפקיע את סמכויותיה. כשנה וחצי אחרי התפטרות נוה, אפשר כבר לומר ששינוי דרמטי לא התחולל וגם לא צפוי. למעט איבוד הכוח שהיה לה תחת הנהגתו השנויה במחלוקת.

 

"נדרש שינוי יסודי"

 

להערכת גורמים משפטיים, הסיבה לכך שאף שינוי דרמטי אינו מתחולל בלשכה אינה קשורה בהכרח לזהותו של ראש הלשכה אלא לתרבות הארגונית ולמבנה הבסיסי שלה, ולכך שכל עוד זה תלוי בהם, נבחריה לעולם לא יפעלו מיוזמתם לצמצם או לרסן את כוחם.

 

לדברי עו"ד ערן בן ארי, חבר במועצה הארצית מטעם סיעת יוזמה לשכה וולנטרית, שתומך בפירוק, "בצורה שבה מתנהלת הלשכה כיום היא חייבת רוויזיה. המתכונת הנוכחית מיצתה את עצמה, גם הציבור המושפע מתפקודה וגם ציבור עורכי הדין, שיותר מ־%70 ממנו לא הגיע להצביע בבחירות למוסדותיה, אינו מסוגל עוד לשאת אותה במתכונתה הקיימת". בן ארי מפנה לדו"ח השופטת פרוקצ'יה שפורסם כבר לפני שש שנים וקרא לערוך שינוי מקיף בלשכה.

 

"אכן נדרש שינוי יסודי בהתנהלות הלשכה", אומר עו"ד אילן בומבך חבר המועצה, "אך הפתרון אינו טמון בפירוקה אלא בתיקון הכשלים שבה. אסור ללשכה להתקפל ולוותר על עמדותיה בנושאים עקרוניים. הלשכה כיום איננה אפקטיבית. שר המשפטים מרשה לעצמו לא להתחשב בעמדת הלשכה ואפילו לא לקיים פגישה עם נציגיה. זו תעודת עניות ללשכה. חרף זאת, הפתרון הוא בהפיכתה לגוף חזק ודומיננטי שיידעו להתחשב בו, שלמי שעומד בראשו תהיה אמירה".

x