$
משפט

אבי חימי לח"כ מארק: "הצעתך לביטול לשכת עוה"ד הזויה"; מארק: "שפת ביבים רדודה"

לשכת עורכי הדין סוערת בעקבות הצעת החוק שהגישה הח"כית החדשה מהליכוד. ראש הלשכה: "היא תמשיך להתקיים עוד שנים רבות לאחר שהאפיזודה העונה לשם ח"כ אוסנת מארק, תחלוף"; עם זאת, יש גם חברי מועצה שמברכים על הצעת החוק: "האחרון יכבה את האור"

ענת רואה 19:4826.07.20

ראש לשכת עורכי הדין אבי חימי הגיב אחה"צ בלעג להצעת החוק שהגישה הבוקר ח"כ אוסנת הילה מארק מהליכוד, לביטול לשכת עורכי הדין. חימי צייץ בטוויטר שלו שלשכת עורכי הדין "תמשיך להתקיים עוד שנים רבות לאחר שהאפיזודה העונה לשם ח"כ אוסנת מארק, תחלוף". עוד כתב שמדובר בהצעה "הזויה, שאין בה אלא ניסיון שקוף ונואש להשפיע על הליך בחירת נציג הלשכה".

 

ח"כ מארק לא נשארה חייבת והגיבה לחימי בדף הפייסבוק שלה: "תגובת לשכת עורכי הדין והעומד בראשה להצעת החוק שלי היא ההוכחה המובהקת ביותר עבורי להמשיך את המהלך בכל הכוח".

 

לדברי מארק: "שפת הביבים הרדודה שבה משתמש חימי כלפי חברת כנסת בישראל כאילו היה אחרון הטוקבקיסטים מעידה כאלף עדים על התנהלותה הכוחנית ומדושנת הכוח של הלשכה. עוד בקדנציה הראשונה שלי בכנסת ב-2018 הובלתי מהלך לריסון הלשכה, מאבק המתמחים הבהיר ללשכת עורכי הדין את מגבלות הכוח שלה".

 

 

עו"ד אבי חימי , ראש לשכת עורכי הדין עו"ד אבי חימי , ראש לשכת עורכי הדין צילום: יאיר שגיא

 

לטענת מארק, הטענות כאילו העיתוי של הצעת החוק נועדה להלך אימים על בחירת הנציג שלהם בועדה לבחירת שופטים היא מגוחכת. אם אדון חימי היה טורח לקרוא את הצעת החוק הוא היה מגלה שכל נציג שהלשכה תבחר הוא לא לגיטימי בעיני. לא בגלל זהותו ולא בגלל השתייכותו האידאולוגית.

 

מארק המשיכה: "המציאות בה עורך דין בוחר שופטים ומחר בבוקר הוא יופיע אצלם בדיון, היא מציאות עם ניגוד עניינים מובנה! והיא מדרון חלקלק להתנהלות בעייתית כפי שכבר ראינו אצל אפי נווה.מקצוע עריכת הדין צריך להיות בפיקוח המדינה. בדיוק כמו רואי החשבון, הקבלנים, המתווכים והרופאים. הגוף הארכאי והמסואב הזה סיים את תפקידו".

 

על פי הצעתה של ח"כ מארק, סמכויות הלשכה יועברו למועצה מסדרת שתהיה מורכבת מאנשי מקצוע שימונו ע"י השרים הרלוונטיים, באישור ועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת. המועצה הזו תהיה אחראית על 2 סמכויות הליבה של לשכת עורכי הדין כיום: פיקוח על מתמחים והסמכתם וכן אתיקה ושיפוט משמעתי. מעבר לכך פעילות הלשכה תוכל להתקיים כארגון וולנטרי, כלומר כזה שהחברות בו אינה כפויה, בניגוד למצב היום בו עורכי הדין חייבים להשתייך ללשכה כתנאי לעיסוק במקצוע.

 

 

ח"כ אוסנת הילה מארק ח"כ אוסנת הילה מארק צילום: עטא עוויסאת

 

 

הצעת החוק של ח"כ מארק זכתה במהירה לשלל תגובות בקרב בכירי לשכת עורכי הדין, אך באופן מפתיע לא כולם היו נגד ההצעה. הלשכה בשנה האחרונה הלכה ונחלשה וחימי זוכה ללא מעט ביקורת מתוך המועצה שלו. הבוקר דווח בכלכליסט שחימי החליט לוותר על "יחידת הכנסת" שהקים אפי נוה, מה שעלול להקשות כעת על המאבק מתוך הכנסת, נגד הצעת החוק.

 

עו"ד ערן בן ארי העומד בראש סיעת ה"לשכה וולנטרית" שהמצע שלה היה ביטול חובת החברות בלשכה אמר לכלכליסט: "אני מברך על ההצעה. בצורה בה מתנהלת לשכת עורכי הדין היא חייבת רוויזיה. כתבה את זה באופן ברור כב' השופטת פרוקצ'יה בדו"ח שפרסמה בעניין לפני מספר שנים. המתכונת הנוכחית מיצתה את עצמה, גם הציבור (המושפע מתפקודה במגוון דרכים) וגם ציבור עורכי הדין (שיותר מ70 אחוזים ממנו כלל לא הגיע להצביע בבחירות למוסדותיה) אינו מסוגל עוד לשאת את הלשכה במתכונתה הקיימת. על הלשכה להפוך לגוף שההשתתפות בו רצונית ואז היא תהיה חייבת דין וחשבון אמיתי לעורכי הדין ותיתן להם ערך רלוונטי".

 

עו"ד רועי אברהמוביץ, חבר המועצה הארצית ומי שהיה ראש מטה הבחירות של חימי רק לפני שנה אמר: "הצעת החוק היא חשובה ומבורכת. ראש הלשכה הכושל ביותר יהיה גם האחרון שיכבה את האור".

 

 

עו"ד ערן בן ארי עו"ד ערן בן ארי

 

מנגד, עו"ד אילן בומבך חבר המועצה אמר: "זו הצעה רעה מאד. לשכת עורכי הדין הוקמה כדי לאגד את עורכי הדין ולשמור על מקצוע עריכת הדין ועל טהרו. יש חשיבות עליונה במדינה דמוקרטית לעצמאות עורכי הדין ולאי תלות שלהם בגורם ממשלתי כלשהו. הלשכה היא אחד מעמודי התווך של מערכת המשפט. אכן בשנים האחרונות ירד קרנה של הלשכה בשל התנהלות פסולה של מי שעמד בראשה. אסור לגזור מכך מסקנה שבשל כך צריך לפרק את הלשכה. הלשכה היא לא רק נאמן של ציבור עורכי הדין, אלא גם של הציבור הרחב. דוגמא מוחשית ואקטואלית היא השינוי שמנסה משרד המשפטים להעביר בשיתוף השופטים, בתקנות סד״א שיפגעו קשות הן בעורכי הדין והן בציבור. נדרשת כאן לשכה חזקה וראש לשכה רציני שיידע להתייצב ולנהל מאבק ציבורי יעיל כנגד הפגמים העצומים בתקנות ולא לשמש כאסקופה הנדרסת.

 

עו"ד אילן בומבך עו"ד אילן בומבך צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

 

עו"ד משה טייב אמר: "עיתוי הצעת החוק אינו מקרי. נראה כי העיתוי נועד להלך אימים על לשכת עורכי הדין ולגרום לחברי המועצה לבחור נציג בוועדה למינוי שופטים בהתאם לאג'נדה פוליטית מסוימת. הצעת החוק עצמה היא רעה ומסוכנת, ומהווה ניסיון להפוך את לשכת עורכי הדין לגוף פוליטי מובהק. מי שחושב לפגוע בלשכת עורכי הדין ובעצמאותה, ימצא מולו יריב נחוש ועיקש. הלשכה תמשיך להיות מוסד עצמאי וא-פוליטי הפועל אך ורק לטובת ציבור עוה"ד.

 

עו"ד ליאור שפירא אמר: "הניסיון לפגוע במוסדות משפטיים כמו לשכת עורכי הדין לא יצלח. ציבור עורכי הדין המונה 70 אלף חברים, מודע לחשיבותו בציבוריות במשפט הישראלי והוא לא יתן שיוזמות מסוג זה יעברו את סף הכנסת. לשכת עורכי הדין הוקמה מצורך אמיתי של עורכי דין בישראל ולא משום סיבה אחרת. הלשכה היא הבית של עורכי הדין. היא קיימת כדי לרשום, לפקח ולבחון מתמחים בעריכת דין ואחראית להסמכתם כעורכי דין. הלשכה כמו כן מגנה על ענייניהם המקצועיים של עוה״ד כמו גם עזרה הדדית בין חברי הלשכה, ומסייעת למיעוטי יכולת כלכלית ודואגת לביטוח לקרנות פנסיה ועוד. פגיעה בלשכת עורכי הדין היא כמו פגיעה באבא ואמא המקצועיים של כל עורך דין בישראל וזה לא יקרה".

x