הממשלה אישרה את התוכנית הכלכלית; הזכאות לדמי אבטלה תוארך עד ליוני 2021
מענק ההסתגלות לבני 67 ומעלה יוארך עד לתום 2020; התוכנית כוללת מענקים סוציאליים לעצמאים - אך גם קנסות וריביות אותם ייאלצו לשלם מי שיקבלו מענקים גבוהים מדי
הממשלה אישרה אחר הצהריים את את תוכנית הסיוע החדשה בהיקף כ-90 מיליארד שקל, שאמורה לספק ודאות עד ליוני 2021.
- הממשלה הבטיחה 200 מיליון שקל לעמותות - וחילקה 3 מיליון בלבד
- הלמ"ס: כמעט מחצית מהישראלים חוששים שלא יצליחו לשלם על מזון, חשמל וטלפון
- שר הרווחה מזהיר: תוכנית החילוץ תותיר מובטלים ללא מענה
לפי הערכות האוצר, היקף התוכנית עומד על כ-90 מיליארד שקל, מתוכם כ-60 מיליארד תקציביים והיתר הלוואות בערבות המדינה. בפועל - חלק מהתקציב אמור לממן מענקים ודמי אבטלה להם כבר הוקצה תקציב במסגרת התוכנית הקודמת, כך שבפועל התקציב יהיה נמוך יותר.
תוכנית הסיוע מאושרת במנותק לתקציב המדינה, כך שבפועל המימון המלא שלה יגיע באמצעות הגדלת הגירעון.
לפי התוכנית שאושרה, ההוצאה של הממשלה תגדל ב-24.6 מיליארד שקל בלבד השנה. בין היתר, מאחר שהתוכנית נפרסת על פני שנתיים, ואולם ככל הנראה גם מאחר שחלק מההוצאות שלה הן למעשה על חשבון התוכנית הקודמת (שם, למשל מיליארדי שקלים שהוקצו לאבטלה ומענקים לא נוצלו).
בין השאר נקבע בתוכנית כי הזכאות לדמי אבטלה תוארך עד ליוני 2021, ומענק ההסתגלות לבני 67 ומעלה (עד 4,000 שקל) יוארך עד לתום שנת 2020.
עוד נקבע כי יינתן מענק סוציאלי של 70% מפעמיים השכר החודשי ועד 15 אלף שקל אחת לחודשיים לעצמאי שההכנסה שלו עולה על 40 אלף שקל (תופחת מהסכום מכפלה של 0.375 מהסכום העולה על 40 אלף שקל).
התנאי לזכאות הוא פגיעה ביותר מ-40% מהמחזור כתוצאה מההתמודדות עם משבר הקורונה גם כן עד יוני 2021. בנוסף יינתן סיוע לעסקים שנפגעו מעל לאותו היקף של 40% שעומד על עד 6,000 שקל לחודשיים עבור עסקים עם מחזור של עד 300 אלף שקל ועבור עסקים עם מחזור של עד 100 מיליון שקל יינתן מענק של עד 500 אלף שקל לאחר שיקלול של הפגיעה עם ההוצאות הנחסכות כמו למשל השכר. תזכיר החוק מסדיר כי המענקים פטורים ממע"מ.
התוכנית כוללת החמרות קשות בנוגע לעצמאים ולעסקים שיקבלו מענקים גבוהים מדי. כך, בעל עסק שקיבל יותר מהמענק לו הוא זכאי יחזיר את הסכום תוך 90 יום מהיום בו דרשה רשות המסים ממנו את הסכום בתוספת הפרשי הצמדה וריבית (שעומדת על 4%) מיום ששולם סכום היתר ועד ליום ההחזר. אם בעל עסק קיבל פחות ממה שמגיע לו רשות המסים תשלם לו תוך 30 יום את ההפרש כולל ריבית והצמדה.
בעל עסק שנקבע כי קיבל 50% יותר מהסכום שבסופו של דבר נקבע כי מגיע לו ולא הוכיח כי לא התרשל בעריכת התביעה, יהיה חייב בקנס בגובה של 50% מהסכום היתר ששולם לו. מדובר בתנאים נוקשים שלא היו במסגרת המענקים הקודמים לאור כך שניתנו במסלול מנהלי של תקנות שעת חירום. הליך החקיקה מאפשר סנקציות נוקשות יותר.
המענק המדובר אמנם מתבסס על דיווחי המע"מ ולא על הצהרות בלבד כמו המענקים הראשונים, כך שלא אמורים להיות פערים גדולים בין הדרישה לתשלום בפועל. אולם גם במקרים כאלה יכולים להיות פערים בין דרישת בעלי העסקים לרשות המסים, במקרים בהם למשל הוספו או הורדו הכנסות (למשל הכנסה הונית שאינה נכללת בחישוב המענק וחושבה בכל זאת וכו').
עוד מסדירה התוכנית את האפשרות למשוך כספים מקרנות השתלמות גם לפני שחלפה התקופה שמאפשרת פטור ממס (כלומר גם אם חסכו פחות מ-6 שנים) כאשר הסכום המקסימלי החודשי עומד על 10.5 אלף שקל. וכן את ההאפשרות לחיילים משוחררים להשתמש בכספי הפיקדון האישי שלהם לכל מטרה.
התוכנית קובעת שינוי משמעותי נוסף - היא תאפשר לעסקים שהפסידו בשנת 2018 לקבל את כספי הפעימות הסוציאליות (כלומר המענק המיועד לבעלי העסק ולא לעסק עצמו שיעמוד על עד 15 אלף שקל לחודשיים) לפי השוואה להכנסות ב-2019. זאת לאחר שבחודשים האחרונים ברשות המסים התנגדו למהלך.
ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס מסר לכלכליסט: "לפני מספר ימים הגענו להסכמה עם האוצר, שעסקים, שהפסידו בשנת 2018, מבלי קשר למועד פתיחת העסק, יוכלו לקבל את כספי הפעימות הסוציאליות לפי דו"ח 2019, והיום כחלק מהמגעים לתוכנית המענקים החדשה, קיבלו האוצר ורשות המיסים את עמדתנו, ועסקים חדשים שפתחו בינואר-פברואר 2020 יקבלו סכום קבוע לעניין מענק החזר ההוצאות הקבועות (פעימה שלישית): עוסק מורשה - 4,000 שקל, עוסק פטור - 3,000 שקל. עסקים חדשים, שנפתחו באוקטובר - דצמבר 2019, יזכו לקבל את המענקים הסוציאליים לעצמאים, דוגמת הפעימה השנייה. מדובר בבשורה משמעותית נוספת, שתעזור לציבור גדול של עסקים. אני חייב להודות בהזדמנות זאת לראש הממשלה ולשר האוצר על היענותם בנושא לציבור העצמאים ולמנהל רשות המיסים, שאיתו היינו בקשר ישיר ויום יומי בנושא".