$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הממשלה הבטיחה 200 מיליון שקל לעמותות - וחילקה 3 מיליון בלבד

העמותות, המעסיקות 14% מהעובדים במשק, קיבלו עד עתה 1.5% בלבד מכספי הסיוע שהובטחו להן במשבר הקורונה. מעל 100 אלף מעובדי העמותות עדיין מובטלים. פלטפורמת התרומות JGive: ירידה של 57% בתרומות הציבור לעמותות

שחר אילן 21:2912.07.20

למרות שהממשלה הבטיחה לעמותות סיוע של 200 מיליון שקלים או יותר, הן קיבלו 3.2 מיליון שקל בלבד, כלומר 1.6%. כך עולה מנתונים שמסרה רשות המסים ל"כלכליסט". האוצר החליט לשלם את הסיוע לעמותות דרך קרן הסיוע לעסקים הפועלת ברשות המסים, בטענה שזה יאפשר לחלק יותר מ-200 מיליון שקל. מרשות המסים נמסר ש-443 עמותות הגישו בקשות והסתיים הטיפול ב-192 מהן - כלומר 43%. שולמו עד היום 3.2 מיליון שקל כאשר ממוצע הסכומים דומים לאלה שמקבלים העסקים.

 

מהנתונים אפשר להסיק שגם כאשר תסתיים חלוקת הכסף, יקבלו כל העמותות סכום של 7.5 מיליון שקל -  כלומר פחות מ-4%. הסיוע לעמותות הובטח לראשונה בסוף מרץ, כלומר לפני יותר משלושה חודשים. העובדה שמאז חולקו רק 3 מיליון שקל מסתמנת כמחדל חריג אפילו בנוף מחדלי הקורונה והוא עלול לגרום לקריסה של עמותות חיוניות.

 

מחר (ב') תדון ועדת הכספים של הכנסת בביצוע תקציבי הסיוע. מנכ"לית ארגון הגג של המגזר השלישי (מגזר העמותות) "מנהיגות אזרחית" ליאור פינקל-פרל, שלחה לקראת הדיון מכתב ליו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני ובו התריעה על כך שהניצול הכמעט אפסי של כספי הסיוע לעמותות נובע מהקריטריונים הנוקשים המונעים סיוע מרובן.

 

בין הקריטריונים המגבילים: עמותות שמחזורן מעל 20 מיליון שקל, כמו חלק מעמותות הסיוע לרעבים, אינן יכולות לקבל סיוע. בנוסף נדרשות העמותות ל-30% הכנסות עצמיות. הדבר חוסם את רוב עמותות הסנגור, הנאבקות לשינוי מדיניות. לעומת זאת, סעיף ההכנסות העצמיות מעודד עמותות המספקות שירותים לממשלה, משום שכספים מהממשלה נחשבים להכנסות עצמיות. לדבריה פינקל פרל, הממשלה גם הבטיחה להקים קרן סיוע נוספת בשיתוף עם הג'וינט - אבל היא טרם הוקמה.

 

ההפגנה אמש בתל אביב ההפגנה אמש בתל אביב צילום: מוטי קמחי

 

 

היא מזכירה ש-14% מהמשרות במשק הן בעמותות ומעל למאה אלף עובדי עמותות עדיין נמצאים בחל"ת - כלומר מובטלים. "לצערי כל מה שהתרענו שיקרה קורה", אומרת פינקל פרל. "0% סיוע למגזר השלישי בפועל! אנחנו דורשים במיידי את העברת התקציבים שיסייעו לכלל העמותות לשמור על שרידותן ופעילותן".

 

הפגיעה בעמותות מורגשת מכיוון נוסף - תרומות ממשקי בית. פלטפורמת גיוס התרומות JGive, שדרכה נאספות תרומות ליותר מאלף עמותות, מדווחת על ירידה של 57% בין גל הקורונה הראשון לתקופה שאחריו. על פי הפלטפורמה, בתקופת הגל הראשון, (אותו היא מגדירה בין 20 במרץ ל-17 במאי) היתה תחושה שהציבור מתגייס לטובת העמותות והשכבות החלשות ונתרמו 20 מיליון שקל. לעומת זאת, מאז ה-17 במאי ועד היום גויסו 8.5 מיליון שקל בלבד. ב- JGive מסבירים זאת במשבר הכלכלי המתעצם. ירידה דומה של 56% נרשמה גם במספר התרומות מ-66 אלף ל-29 אלף.

 

מנכ"ל JGive אורי בן שלמה אמר בתגובה ש"ההבנה שהקורונה כאן כדי להישאר והיא פוגעת בכולם הביאה לירידה בתרומות לעמותות דבר שמשפיע באופן ישיר על היכולת שלהן לדאוג לחלשים". 

 

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "התוכנית הכלכלית להתמודדות עם וירוס קורונה שהוכרזה ב-30 במרץ 2020 כללה 200 מיליון שקל סיוע לעמותות. סכום זה הוקצה לשתי מטרות: סיוע לעמותות בתחומי חינוך ורווחה באמצעות הקמת קרן בשיתוף הג'וינט וסיוע ייעודי לטובת שימור רצף פעילות גופי התרבות המהווים את החלק הארי של העמותות הנתמכות על ידי המדינה". בנוסף, "שר האוצר תיקן נוהל לעמותות הנתמכות על ידי המדינה וקבע שורה של הקלות רגולציה לטובת שימור היקפי התמיכה בשנת 2020".

x