$
מחפשי עבודה

בלעדי לכלכליסט

השכר בהייטק נפגע רק במעט בעקבות המשבר; רק 20% מהחברות מגייסות עובדים כרגיל

46% מחברות ההייטק הפחיתו שכר בחודשים אפריל-מאי אבל מתוכן 15% עשו זאת כנגד ירידה באחוז המשרה; זמני הגיוס התקצרו במחצית וחלה עלייה של 25% באיוש משרות בכירות; "יחסית לסקטורים אחרים ההייטק מפגין חוסן. עם זאת רואים מידה גבוהה של חוסר ודאות שמתבטאת בהאטה ועצירה של הרבה מהגיוסים"

מעין מנלה 10:1225.06.20

46% מחברות ההייטק הפחיתו שכר בחודשים אפריל-מאי בהשוואה ל-36% מהחברות שעשו זאת בחודשים מרץ-אפריל, כך עולה מסקר שביצעו רשות החדשנות וחברת צבירן בקרב 180 חברות. למרות זאת ההשפעה של המשבר על גובה השכר הממוצע בהייטק הייתה מצומצמת יחסית מכיוון ש-15% מהחברות שהפחיתו שכר עשו זאת כנגד ירידה באחוז המשרה. שיעור הפחתת השכר בחברות ההייטק היה קטן כאשר 29% קיצצו פחות מ-15% בשכר העובדים ו-28% הורידו פחות מ-10% מהשכר.

 

"השכר בשוק הטכנולוגיה לא ירד בצורה משמעותית. היה נתח לא מבוטל של חברות שהורידו שכר והרבה שעשו זאת כפונקציה של אחוזי משרה אבל אי אפשר להגיד שהשכר בהיטק ירד. מה שכן ניתן להגיד הוא שהעליות הן בוודאי לא כפי שהיו לפני המשבר", אומר שריג גפני, שותף מנהל בצבירן.

 

בחודש מאי חלה עלייה בכמות הפיטורים וההוצאה לחל"ת בחברות הייטק בהשוואה למרץ-אפריל ועדיין, רוב החברות (78%) לא הוציאו כלל עובדים לחל"ת ו-87% לא פיטרו כלל עובדים כתוצאה מהמשבר.

 

רק 20% מהחברות חזרו לגייס עובדים כרגיל

 

מבחינת גיוס עובדים חדשים אמנם 78% מהחברות דיווחו כי עצרו או האטו את הגיוסים בחודשים אפריל-מאי אבל החברות הגדולות ותאגידי הענק המשיכו לגייס. לשם השוואה, בחודשים מרץ-אפריל 81% מהחברות דיווחו על 'עוצר גיוסים' מלא או חלקי. רק 30% מחברות ההייטק עצרו לחלוטין את הגיוסים אבל רובן מגייסות עובדים באופן חלקי. חמישית מחברות ההייטק בלבד מגייסות עובדים כפי שעשו לפני המשבר.

 

 

87% מהגיוסים היו לאנשי פיתוח והנדסה, מהם 92% לתוכנה 87% מהגיוסים היו לאנשי פיתוח והנדסה, מהם 92% לתוכנה צילום: Flickr / Alper Çuğun

 

 

"יחסית לסקטורים אחרים ההייטק מפגין חוסן והמצב הרבה פחות קשה, יש יחסית מעט פיטורים וחל"תים והתעשייה ממשיכה לתפקד. עם זאת, אנחנו רואים בהחלט מידה גבוהה של עירעור וחוסר ודאות שמתבטא בהאטה ועצירה של הרבה מהגיוסים וזהירות בהתנהלות בהסתכלות קדימה. הרבה חברות עוד יושבות על הגדר", אומרת נעמי קריגר כרמי, סמנכ״לית רשות החדשנות ומנהלת הזירה החברתית ציבורית.

 

בעוד שהסקר של רשות החדשנות וצבירן מתייחס בעיקר לחברות בינוניות-גדולות, לפני נתונים של חברת גוטפרנדס (GotFriends) שעובדת בעיקר עם חברות סטארט-אפ, 70% מהחברות שהקפיאו גיוסים חזרו לגייס עובדים, גם אם לא באותו אופן שגייסו לפני המשבר, בחודש מאי. השכר למגוייסים חדשים דווקא עלה בחודש מאי בהשוואה לחודש המקביל בשנה שעבר מ-28,500 שקל ל-32,500 שקל, כך לפי נתונים של גוטפרנדס שנאספו מ-2,200 תהליכי גיוס שניהלה החברה בקרב 500 חברות הייטק.

 

"הקפאת הגיוסים הייתה יותר בתפקידי פיתוח עסקי או שיווק ופחות בתפקידים הטכנולוגיים. כמו כן, בתמהיל הפנימי יש האטה רבה יותר בתפקידי כניסה (ללא ניסיון או עם ניסיון מועט, מ.מ.) בעוד שהאנשים היותר מנוסים נשארים אטרקטיביים גם בזמנים האלה", אומרת קריגר כרמי.

 

מגייסים יותר מהר ויותר בכירים

 

שינוי אחד שמראה את חוסר הוודאות והזעזוע הגדול שחל בשוק הוא העלייה בשליחת קורות החיים לתפקידים בכירים בשיעור של 40%. בכירים, מנכ"לים או מנהלי פיתוח שלחו  קורות חיים למשרות, דבר שהיה נדיר לפני משבר הקורונה. כמו כן, יש עליה של 25% באיוש משרות בכירות (מה שמשפיע על השכר הממוצע לגיוס) - ראשי צותים, ארכיטקטים ומשרות מורכבות. "יותר בכירים לא בטוחים שהסטארט-אפ שלהם יצליח, לא מסכימים עם ההנחיות שהבורד נותן להם או לא בטוחים שיצליחו לגייס עוד כסף", אומרת שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס.

 

זמן האיוש של משרה בהייטק בחודשים האחרונים היה 35 ימים לעומת 65 ימים לפני התפרצות נגיף הקורונה. כמות המשרות הפנויות ירדה ולכן כמות התהליכים (ראיונות ומבחנים בחברות) שניהל כל מועמד במקביל בממוצע לפני הקורונה הייתה בין 5 ל-7 בעוד שהיום מדובר בתהליך אחד עד שלושה.

 

"יש מועמדים רבים על כל משרה. אלו מועמדים יותר איכותיים ובכירים ויש להם פניות רבה יותר לתהליכים כשהם עובדים מהבית. בנוסף יש פחות חברות שממשיכות לגייס כרגיל. כתוצאה מכך תהליכי הגיוס התקצרו משמעותית: לכל מועמד יש מבחר קטן יותר של הצעות לשקול וגם התהליך עצמו נעשה רובו בפגישות אונליין", אומרת וקס.

 

ההייטק רחוק מלחזור לשיגרה, ועדיין עבור אנשים עם ניסיון רלוונטי שהיו מבוקשים בהייטק לפני המשבר יש גם היום הזדמנויות. "נכנסנו למשבר במצב שיש מחסור אדיר בטאלנטים וחברות מאתרות שיש פה הזדמנות לגייס טאלנטים. אותן אוכלוסיות שהיה להן קשה, כמו אדם חסר ניסיון או אדם ממגזרים מעוטי השתתפות, מבוגרים יתקשו עכשיו יותר מכיוון שהשוק קצת פחות צמא. עדיין, באופן כללי ההייטק מוביל מבחינת משרות בשכר גבוה וההערכה שלנו היא שברגע שיסתיים המשבר הדבר הראשון שיצמח זה ההייטק. לכן, נכון לכל האנשים ששוקלים לעשות הסבה להייטק לשקול את זה מאוד ברצינות כי יש פה הזדמנות", אומר חגי לוין, סמנכ"ל אסטרטגיה ברשות החדשנות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x