בגלל קיצוצים וחלקיות משרה: השכר הממוצע יורד
המשכורת הממוצעת בחודש מאי הייתה נמוכה ב־3% לעומת אפריל לפי נתוני השימוש בכרטיסי אשראי, היקף הרכישות של בגדים ומוצרי חשמל גבוה יותר מאשר טרום משבר הקורונה. ההוצאות על דלק חזרו לממוצע
המשק ממשיך להתאושש ממשבר הקורונה, אך קצב הפעילות עדיין לא חזר לרמתו טרום המשבר. כך עולה מנתונים עדכניים שבדק כלכליסט. נתוני השכר לחודש מאי מעידים על שיפור משמעותי במספר החוזרים לעבודה לעומת אפריל, אך גם על ירידה בשכר הממוצע.
- מחקר: ב-18 מ-19 ענפים במשק שיעור המובטלות בקורונה גדול משיעור המועסקות
- הכנסת אישרה סופית: מקבלי הקצבאות יקבלו במרץ-יוני גם דמי אבטלה
- מספר המשרות הפנויות באפריל - הנמוך ביותר מאז 2009
מנתוני חברת מס"ב (המפעילה את המערכת המרכזית להעברת תשלומים בישראל), עולה כי מספר מקבלי המשכורות במאי היה 3.19 מיליון. מדובר בעלייה של יותר מ־200 אלף איש לעומת אפריל. עם זאת, המספר נמוך בכ־11% (390 אלף איש), לעומת מספר מקבלי השכר לפני המשבר (דצמבר 2019 עד מרץ 2020).
השכר צפוי לרדת עוד
במקביל לשיפור במספר השבים לעבודה נרשמה ירידה בשכר: בחודש מאי היה השכר הממוצע נטו 7,051 שקל, נמוך ב־3% לעומת אפריל וכן נמוך ב־1% לעומת טרום המשבר.
השחיקה בשכר נובעת מכך שלא מעט מהאנשים שהוצאו לחל"ת הוחזרו לעבודה במשרות חלקיות. כמו כן, בחברות רבות בוצעו קיצוצי שכר בעקבות המשבר.
ההערכות הן כי שחיקת השכר צפויה להתעצם בנתוני חודש יוני, אז ייכנסו לתוקף קיצוצי שכר נוספים שהוחלט עליהם. שחיקה בשכר הממוצע צפויה להעמיק את המיתון, שכן היא מביאה לירידה בתחושת העושר של הציבור, ובהמשך לירידה בצריכה, שהיא חלק משמעותי מהצמיחה.
לדברי מנכ״ל מס״ב, משה וולף, נתוני השכר מעידים שהמשק עדיין נמצא בעיצומו של המשבר, והחזרה לשוק העבודה היא איטית וחלקית.
אינדיקציה נוספת לחזרה לשגרה היא במספר החברות שהוציאו תלושי שכר. באפריל נרשמה ירידה של 6.5% במספר המעסיקים ששילמו משכורות, אולם במאי חל שיפור משמעותי: 14.8 אלף מעסיקים הוציאו תלושי שכר לעובדים (לא כולל עצמאים ועסקים זעירים). מדובר בירידה של 1.6% בלבד לעומת טרום המשבר. השאלה היא האם העסקים שעדיין לא משלמים משכורות ישרדו את המשבר.
אתמול עדכן בנק ישראל גם את נתוני השימוש בכרטיסי אשראי, המהווים אינדיקציה חשובה לחזרה להיקף הפעילות במשק.
בתקופת הסגר צנח השימוש בכרטיסי אשראי עד 50% לעומת טרום המשבר. עם פתיחת המשק נרשם שיפור משמעותי, אולם השימוש עדיין נמוך ב־10% לעומת טרום המשבר. מדובר בנתון מאכזב, שכן במאי היו ימים של חזרה לשגרה מלאה.
חוזרים לאכול בחוץ
הענף שבו הייתה ההתאוששות המשמעותית ביותר הוא המסעדות. השימוש בכרטיסי אשראי במסעדות נמוך רק ב־20% לעומת טרום המשבר.
למרות המיתון, בענפי החשמל, הביגוד והריהוט נרשמה עלייה של 10% עד 20% בשימוש בכרטיסי אשראי לעומת השימוש טרום המשבר. בעת הסגר ירדו ההוצאות בתחומים אלו ביותר מ־50%. ההערכה היא כי מדובר בביקושים שהצטברו בתקופת הסגר והשתחררו כעת. הענף שעשה את השיפור הדרמטי ביותר בחודש האחרון הוא הדלק והתחבורה. ההוצאות בתחומים אלה חזרו כמעט להיקפים של טרום המשבר.
התחום שעדיין לא מצליח להתרומם הוא התיירות מפני שעדיין לא ניתן לטוס לחו"ל. היקף ההוצאות על תיירות נמוך ביותר מ־60% לעומת טרום המשבר. עם זאת, תחום תיירות הפנים מתחיל להתעורר. מדובר בשיפור בנתונים שעמדו על צניחה של 80% בחודש מאי.