$
בחירות 2020

אין כיתות לתלמידים, וגם תקציב הישיבות יקוצץ

כבר היום כל ההרשאות לבניית כתות וגנים חדשים בישראל תקועים; בספטמבר יתווספו עוד 40-30 אלף תלמידים חדשים, אשר קיים חשש שלא יהיו להם כיתות

שחר אילן 06:5502.03.20
הבעיה העיקרית במשרד החינוך היא התמודדות עם הגידול הטבעי. כיוון שהתקציב לא עודכן, הסכומים הדרושים לתוספת מורים באים על חשבון מה שמוגדר פעולות ותמיכות.

 

כבר ב־2019, שבמהלכה היה תקציב מאושר, הגידול העצום בהיקף תלמידי החינוך המיוחד הביא לביטול בתי הספר של החגים. אפשר לחזות בלי סיכון שכל זמן שלא יאושר תקציב חדש, הם לא יחודשו.

 

יו"ר איגוד מנהלי מחלקות החינוך אבי קמינסקי משווה את המצב שישרור בישראל במקרה של יותר משנה בלי תקציב למצב שבו ארצות הברית נשארת ללא תקציב וכמעט כל עובדי הממשל הפדרלי מושבתים. לדבריו, כבר עכשיו אנשי הממשלה בישראל אמנם מגיעים לעבודה ומנסים לעזור "אבל מדינת ישראל עומדת, פשוט עומדת".

 

כבר היום כל ההרשאות לבניית כתות וגנים חדשים בישראל תקועים. בספטמבר יתווספו לדברי סמנכ"ל כלכלה של מרכז השלטון המקומי איתי חוטר עוד 40-30 אלף תלמידים חדשים, אשר קיים חשש שלא יהיו להם כיתות.

 

(ארכיון) (ארכיון) צילום: אורן אגמון

 

למרות הסכמות שהושגו בין מרכז השלטון המקומי לאוצר, ההרשאות לא יצאו וקמינסקי מזהיר שככל שעובר הזמן גדלים הסיכויים שמבנים לא יהיו מוכנים. כמובן, בעיה חמורה בהרבה צפויה לקראת שנת הלימודים תשפ"ב בעוד שנה וחצי.

 

וזה לא הכל. בשל הקיצוץ הגדול הצפוי בתקציבי התמיכות של משרד החינוך במקרה של בחירות רביעיות - צפויה פגיעה קשה בתקציבי תנועות נוער, ארגוני נוער, חינוך משלים וכן בתוכניות נוספות לבתי הספר שמעניקות לחומר הלימודים ערך מוסף.

 

בפן אחר של הדברים, חלק גדול מתקציבי הישיבות וההדתה (הנכללים בתרבות תורנית) היו כספים קואליציוניים. בשנים האחרונות נהנו הישיבות משגשוג מופלג שתרם להאטה ביציאת הגברים החרדים לשוק העבודה. אבל רק 900 מיליון שקל מתוך 1.2 מיליארד שקל של תקציב הישיבות נמצאים בבסיס התקציב.

זה אומר שאם השנה הזאת תסתיים ללא תקציב מעודכן, הישיבות יצטרכו להסתפק ב־900 מיליון שקל וכנראה גם פחות. זאת בשל הקיצוץ שמתבצע בכל התקציבים שאינם מחויבים על פי חוק.

x