$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מתקשים בחשבון: האוצר מבקש ממשרד האנרגיה עזרה בחישוב ההכנסות מהגז

לכלכליסט נודע שהאוצר מתלבט כיצד לחשב את ההכנסות ממס ששינסקי, מה תהיה ההנחה שתקבל חברת החשמל על חוזה הגז שלה, ומה יהיה היקף המכירה של מאגרי כריש ותנין. את הבלגן הזה מצפה האוצר שמשרד האנרגיה יפתור

ליאור גוטמן 08:2126.02.20

משרד האוצר פנה למשרד האנרגיה בבקשה שיסייע לו לחשב כמה כסף אמור להיכנס ממכירת גז טבעי בישראל ובחו"ל, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בחישוב ההכנסות ממס חברות וממס ששינסקי – היטל שנכנס לתוקף ב־2011 ואמור לעבור לראשונה השנה.

 

 

המדינה החלה לחשב את הנתונים רק בסוף 2019, ולאחר שמאגר לווייתן חתם בשנה שעברה על חוזי ייצוא גדולים מאלו שהיו ידועים עד היום. גם לאחר עדכון המכירות המדינה נמצאת בחוסר ודאות, בעיקר בשל מחסור במידע כמה גז יימכר. ברשות המסים אף טענו במסגרת הדיונים שהם יבקשו שינויי תקנות שיאפשרו להם מידע מדויק יותר על נתוני המכירות.

 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: רויטרס

 

מקור הפערים במידע הוא ראשית סביב מאגרי כריש ותנין. ב־2021 אמורים לפעול שני מאגרים אלה, עם היקף מכירות של כ־50% ממאגר תמר. בעלת המאגרים אנרג'יאן דיווחה לבורסה שמשבר הקורונה עלול ליצור עיכוב בבניית האסדה בסינגפור, ואף שכרגע אין עיכוב כזה, דחייה שם בהכרח תשפיע על הכנסות המדינה.

 

נתון שני שחסר הוא היקף הנחת המחיר שחברת החשמל תקבל על חוזה הגז שלה. החוזה ייפתח ב־2021, וההנחה תנוע בין 12.5% (לפי דיווחי דלק) ל־25% (לפי דיווחי דור גז). מדובר בחוזה הגדול במשק, ופער בהנחה ישפיע על ההכנסות.

 

נתון שלישי שלא ידוע הוא ההכנסות ממס ששינסקי – רק השנה מאגר תמר יעביר את התשלום הראשון ובהיקף קטן של כ־60 מיליון שקל בלבד. ב־2021 תירשם קפיצה בהכנסות לכ־750 מיליון שקל בשנה, ועד לשיא של כ־2.3 מיליארד שקל בשנה בסוף העשור. ולכן בטרם יחושבו ההכנסות, במשרדי הממשלה רוצים לראות את הכסף מגיע ולא עובר שורת תכנוני מס יצירתיים. ואם כל זה לא מספיק, קיים חשש מיצוא הגז למצרים שאמור להגיע לרף של כ־6.4 מיליארד מ"ק (כ־60% מהיקף המכירות של מאגר תמר). רף זה יירשם רק בעוד שנתיים ואחרי שמאגר תמר יצטרף למאגר לווייתן שמייצא היום, אך המהלך תלוי בהקמת צנרת גז נוספת. כדי לחשב כמה כסף ייכנס, המדינה תוודא שיש צנרת חדשה ושהיצוא מחזיק מעמד.

 

משרד האנרגיה לא מוכן שכל החישובים יבוצעו על ידו והוא יפרסם הכנסות מתמלוגים בלבד. אלו נקבעו לכ־1.5 מיליארד שקל ל־2020. ולכן בידי הצדדים שלוש אפשרויות עיקריות: הראשונה היא לפרסם מנעד הכנסות עם פער עצום בין התרחיש האופטימי לפסימי; השנייה היא לקבוע שעוד אין כל הכלים לחשב; והשלישית היא לפרסם מספר כלשהו, עם הבטחה לעדכנו מדי שנה מחדש.

 

מהאוצר מסרו שהם פועלים לעדכן את אמדן ההכנסות, שיתבסס במידה רבה על הערכות הכוללות את פוטנציאל ההפקה, הביקוש ומחירי הגז העתידיים. האומדן יעשה לאחר התייעצויות עם הגורמים הרלבנטיים כמו רשות המסים ומשרד האנרגיה.

x