ישראמקו מתכוננת לפרידה מדלק; באופק: תחרות ומסים
דו"חות ישרמאקו לרבעון השלישי של 2019 שפורסמו אתמול, שיקפו תוצאות טובות וכמעט זהות לרבעון המקביל אשתקד. בחודש הבא היא תתחיל להתמודד מול מאגר לווייתן, במקביל לכניסת מס ששינסקי לתוקף
משק האנרגיה הישראלי רשם ביממה האחרונה נקודת ציון היסטורית, עם פרסום הדו"חות הכספיים של דלק קידוחים וישראמקו. הרבעון השלישי של 2019 היה הרבעון האחרון שבו מאגר הגז תמר מספק את מכלול צורכי הגז הטבעי למשק הישראלי. בעוד כמה שבועות, במהלך הרבעון האחרון של השנה, ייכנס לפעולה גם מאגר לווייתן, ויחתום את עידן המונופול של תמר.
- מלחמה במאגר תמר: ישראמקו ותמר פטרוליום עתרו לממונה על ההגבלים נגד דלק ונובל
- לאחר קבלת ההיתרים, החלה הזרמת גז לאסדת לווייתן
בנוגע לדלק קידוחים, הכנסות השותפות ברבעון השלישי הסתכמו בכ־95 מיליון דולר, הרווח התפעולי בכ־59 מיליון דולר והרווח הנקי עמד על כ־60.5 מיליון דולר. לגבי ישראמקו, הכנסות השותפות הסתכמו בכ־125.5 מיליון דולר, הרווח התפעולי בכ־99 מיליון דולר והרווח הנקי בכ־88 מיליון דולר.
עיון בדו"חות החברות מלמד על השינויים שעברו, וגם על הסערה שצפויה להתחולל בשתיהן בעוד כמה חודשים. דלק עדיין מחזיקה בתמר כ־26%, אבל מחויבת למכור את האחזקות עד אמצע 2021, כחלק מהוראות מתווה הגז הממשלתי.
ב־2019 היתה דלק עסוקה בפיתוח מאגר לווייתן, כמו גם בנסיונות למכור את אחזקותיה בתמר. ואכן בדו"חות שפורסמו ניתן לראות כי דלק רשמה זינוק של קרוב ל־50% בסעיפי "הוצאות חיפושי נפט וגז, פחת, אזילה והוצאות אחרות", שהסתכמו מתחילת השנה בכ־60 מיליון דולר, לעומת כ־15 מיליון דולר בלבד בשלושת הרבעונים הראשונים של 2018.
במקביל, האחיזה במאגר תמר גררה רישום של הוצאות בלתי מתוכננות של כ־37 מיליון דולר. בידי דלק אחזקות בתמר פטרוליום, שרשמה השנה ירידה בשווי הבורסאי שלה, שהשפיעה גם על דלק.
דלק קידוחים, השותפה גם בלווייתן, כבר מתכננת את פתיחת שיבר הגז של המאגר החדש עם יצוא מובטח לירדן ומצרים, ומתהדרת בדו"חות שלה בארבעה חוזי גז חדשים למאגר לווייתן.
מנגד, ישראמקו נותרה עם אחזקות של 28.75% בתמר, והיא לא רק השותפה הישראלית הבכירה שם, היא בעלת האחזקות העיקריות. זאת לאחר שנים רבות שבהן נובל אנרג'י (25%) ודלק עמדו בחזית מאבקי הרגולציה.
הוצאות הפיתוח, הפחת והאזילה של ישראמקו נותרו דומות, עם כ־25 מיליון דולר מתחילת השנה, לעומת כ־23.2 מיליון דולר בשלושת הרבעונים הראשונים של 2018. הרווח התפעולי והרווח הנקי נותרו כמעט ללא שינוי. לכאורה מדובר במצב טוב המעיד על שותפות שעובדת כמעט כמו מדפסת כסף. אבל ככל הנראה מדובר בדו"חות האחרונים שייראו כך.
הדו"חות העתידיים צפויים לשקף את התחרות שתיכנס למשק הגז בדמות מאגר לווייתן. מעבר לכך, תתחיל ישראמקו להתמודד עם תחילת תשלומי מס ששינסקי ‑ היטל רווחי היתר שהושת על המאגר עוד במרץ 2011 וייכנס לתוקף כעת.