נחתם ההסכם להפרטת נמל חיפה: "רגע היסטורי"
לפי ההסכם עליו חתמו נציגי המדינה, ההסתדרות והעובדים, יפורסם מכרז להפעלת הנמל לתקופה של 15 שנה; חמישית מ-1,000 העובדים ייצאו לפרישה מוקדמת בשלוש השנים הקרובות
נציגי המדינה, ההסתדרות וועדי העובדים בנמל חיפה חתמו לפני שעה קלה (א') רשמית על ההסכם להפרטת נמל חיפה. ההסכם משלים את המהלך שאושר בממשלה החודש, ויאפשר להוציא למכרז את 100% מהפעלת הנמל לתקופה של לפחות 15 שנה ידי גורם פרטי או קבוצת משקיעים.
- הממשלה אישרה רשמית את הפרטת נמל חיפה
- הדרישה: לפחות מיליארד שקל על הפרטת נמל חיפה
- נתבי האוניות של נמל חיפה יוכפפו לחברת נמלי ישראל - יזכו למענק של 50 אלף שקל
ההסכם כולל כאמור מכירה של פעילות המכולות, רכב ומטען כללי תוך שדרוג הציוד שם בלפחות מיליארד שקל. חמישית מתוך כ-1,000 עובדי הנמל ייצאו לפרישה מוקדמת בשלוש השנים הקרובות, כאשר עלות הפרישה לכל עובד דור א' נאמדת ב-2.7 מיליון שקל. 30 עובדים שירצו בכך יוכלו בתיאום מול ההנהלה לפרוש באופן מיידי. שאר ההעובדים שיישארו בנמל יזכו לחסינות מפיטורי התייעלות לתקופה של עשור כמו גם לרשת ביטחון ממשלתית של כ-70% מהשכר ולאותה תקופת זמן. המדינה מקווה להשלים את המהלך תוך 24 חודשיפ.
בתחילת 2013 נמכרה פעילות נמל אילת לאחים נקש תמורת 120 מיליון שקל. הנמל האחרון שעוד לא עבר הליך דומה הוא נמל אשדוד, שם חיכוכים בין הוועדים, ההסתדרות וההנהלה מונעים התקדמות בנושא.
כך או כך, ענף הספנות המקומית עובר מהפכה שמובילה להפרטת החברות הממשלתיות: בעוד כשנתיים ייפתחו בישראל שני נמלים חדשים ופרטיים, הדרומי באשדוד יופעל על ידי TIL ההולנדית, והצפוני בחיפה יופעל על ידי SIPG הממשלתית הסינית.
במעמד חתימת ההסכם נכחו יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, יו"ר איגוד עובדי התחבורה, אבי אדרי, יו"ר דירקטוריון נמל חיפה, אשל ארמוני, מנכ"ל הנמל, מנדי זלצמן, מנהל רשות החברות הממשלתיות, ינקי קוינט, המשנה למנהל רשות החברות הממשלתיות, מאיר שמרה, המשנה לממונה על השכר, אפי מלכין, מנהל רשות הספנות והנמלים, יגאל מאור, יו"ר ההסתדרות בנמל חיפה, משה מזרחי, נציגי הוועדים בנמל חיפה ונציגי משרדי האוצר.
"הגענו לרגע היסטורי באחד מענפי התשתיות החשובים בישראל. נמשיך לפעול עד להשלמת הרפורמה גם בנמל אשדוד, מהלך שיביא לשיפור השירות לציבור ולרווחיות של המשק כולו", סיכם בר-דוד .