$
משפט

הבחירות ללשכת עורכי הדין נפתחו בסערה: מתנדבים לא הופיעו, פתקי הצבעה "נעלמו"

תקציב הלשכה עומד על 280 מיליון שקל לארבע שנים, אך לצורך איוש הקלפיות הוחלט לחסוך ולהתבסס על מתנדבים, שחלקם לא טרחו להופיע. חבר בועדת הבחירות: "מתנדבים מחויבים יותר"

ענת רואה 11:2618.06.19

יום הבוחר בלשכת עורכי הדין נפתח ו-67,000 עורכי דין יצטרכו להכריע האם ראש הלשכה הבא יהיה עו"ד אבי חימי או עו"ד ציון אמיר. עו"ד חימי פתח את יום הבחירות בתפילה בכותל המערבי ואילו עו"ד אמיר הגיע לממש את זכות ההצבעה שלו בקלפי בבית ציוני אמריקה בתל אביב.

 

כיאה למערכת בחירות שהיתה סוערת ורווית השמצות, נקודת השפל מתרחשת בקלפיות: ועדת הבחירות בראשותו של עו"ד חיים קנת הוצפה מהבוקר בתלונות וטענות על ניסיונות לפגוע בטוהר הבחירות.

 

 

 

בין התלונות שהגיעו לוועדת הבחירות: פתקי הצבעה ש"נעלמו", מועמדים שהסירו מועמדים ובכל זאת מופיעים פתקי הצבעה שלהם, קלפיות שכלל לא נפתחו או נפתחו ונסגרו אחרי זמן קצר, חוסר קיצוני במעטפות הצבעה ועוד.

 

ציון אמיר מצביע בבחירות לראשות לשכת עורכי הדין ציון אמיר מצביע בבחירות לראשות לשכת עורכי הדין צילום: נאור מנינגר

 

כך למשל קלפי בברקן שהפסיקה פעולתה כי חסר ועדה ויו"ר קלפי, בעיות קשות בשורת קלפיות במחוז מרכז ובין היתר העדר פתקים, אי פתיחת קלפי בזמן, איוש חלקי של חברי ועדת הקלפי, חוסר בספרי בוחרים וחוסר בפתקי הצבעה לפי הנטען בעיקר של הסיעות העצמאיות.

 

בצורן ובפתח תקוה הקלפיות נסגרו כי חסרים פתקים. הקלפי בפתח תקווה נשארה סגורה קרוב לשעה וחצי ונטען שעשרות עורכי דין עזבו את המקום מבלי להצביע מאחר שחסרו פתקי הצבעה ולפי הנטען ועדת הבחירות סירבה לאפשר הצבעה בכתב יד על פתקים לבנים. לקלפי בעפולה הגיעו לפי הנטען רק 40 מעטפות כלומר רק 40 איש יוכלו לממש זכות הצבעתם.

 

בשורת קלפיות במחוז המרכז הופיעו פתקי הצבעה של עו"ד צבי וישינגרד, אף שהוא הודיע אתמול לוועדת הבחירות שהוא מסיר את מועמדותו וחובר לעו"ד שלמה שחר וביקש כי כל פתקי ההצבעה יוסרו מהקלפיות. במספר קלפיות חסרו פתקי הצבעה של הסיעה שתומכת בלשכה וולנטרית, ותקלות נוספות.

 

אבי חימי בכותל אבי חימי בכותל

 

מבדיקת כלכליסט עולה כי לשכת עורכי הדין, אשר באופן מסורתי אינה מעוניינת באחוז הצבעה גבוה (אף שהיא כמובן אינה מודה בכך בגלוי), גם אינה טורחת לשכור עובדים בתשלום שיאיישו את הקלפיות אלא מתבססת בעיקר על מתנדבים, כולם עורכי דין שחלק גדול מהם מזוהה מטבע הדברים עם סיעות שונות, מה שעשוי במקרים קיצוניים לגרום לפגיעה בטוהר הבחירות ובתעלולים שונים כפי שמתרחש כעת.

 

תקציב הלשכה השנתי עומד על 70 מיליון שקל ולמעשה מדובר בתקציב של 280 מיליון שקל ל-4 שנים, כשאחת ל-4 שנים נערכות בחירות. בלשכה מעסיקים עובדים בתשלום כבוחנים בבחינות הלשכה ומשגיחים והפעילו במשך 4 שנים את מחוז מרכז אף שלא היה קיים עדיין בחוק בהיקף כספי עצום של מיליוני שקלים, אך כאמור כשמדובר בבחירות מעדיפים לחסוך דווקא בסעיף זה ולהפגין צניעות.

 

עוד מתברר כי אתמול חיפשה ועדת הבחירות בדחיפות עורכי דין בשכר לאייש את הקלפיות לאחר שגילתה שאין מספיק מתנדבים.

 

עו"ד רועי אברהמוביץ חבר בועדת הבחירות אמר בתגובה לכלכליסט כי "כולם מתנדבים אצלנו. מתנדבים מחויבים יותר". יו"ר הועדה עו"ד קנת אמר כי כל התלונות המגיעות אליו מטופלות.

 

בכלכליסט פורסם שלשום כי רוב הקלפיות למעט 6 קלפיות ראשיות ברחבי הארץ, נפתחו ב-9:00 בבוקר ויסגרו בשעה 17:00 אחה"צ באופן שגם כך מקשה מאוד על רוב עורכי הדין שעובדים בשעות הללו להגיע ולהצביע. השעות המצומצמות הן יוזמה שנהגתה בתקופת ראש הלשכה הקודם עו"ד אפי נוה, כאשר בספטמבר 2018 חתמה יו"ר המועצה הארצית עו"ד חוה מרצקי על כללים שמגבילים את סמכות ועדת הבחירות לפתוח קלפיות לשעות ארוכות יותר. שרת המשפטים אילת שקד חתמה על הכללים ובכך הם נכנסו לתוקף.

 

בכל ארבע שנים כשמתקיימות בחירות גוברים הקולות שדורשים מהלשכה לפעול לאפשר לעורכי הדין להצביע דרך האינטרנט או למשל באמצעות הכרטיס החכם האישי המוענק להם ומאפשר גישה לתיקי בתי המשפט. אולם על אף הבטחות המועמדים השונים, יום למחרת הבחירות הנושא נשכח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x