כחלון התעורר: יציג בפני הממשלה חבילת גזירות לטיפול בגירעון
עלות הצעדים שיוצגו צפויה להגיע עד 6 מיליארד שקל; היא תכלול קיצוצים בתקציבי המשרדים אך גם אפשרות להעלאת מסים וביטול פטורים; מדובר בצעד מפתיע, שכן ההערכה היתה שכחלון לא יבצע צעדים אלה במהלך קמפיין הבחירות
שר האוצר משה כחלון יגיש ביום ראשון הקרוב לממשלת המעבר חבילת גזירות חלקית לטיפול בגירעון ההולך ותופח, ובה צעדים שעלותם נאמדת על 2 עד 6 מיליארד שקל, כך נודע ל"כלכליסט".
- ליידרמן מזהיר: בקצב הזה - הגירעון הממשלתי יחצה את ה-4% בשנת 2020
- הציבור מתבקש לסייע בחיפושים אחר שר האוצר
- פקידי האוצר רוצים לקצץ בהטבות המס לקרנות ההשתלמות
בכירים במשרד אישרו את הפרטים וציינו כי כחלון השתכנע בחשיבות המהלך והוא זה שיוביל אותו. ביצוע הצעדים כפוף לאישור הממשלה, שתוצג לפניה תמונת המצב של היקף ההוצאות הצפויות, תחזית ההכנסות ממסים, תחזית צמיחה מעודכנת וגם תחזית הגירעון המעודכנת (מה שמכונה "נומרטור"). מדובר בהתרחשות מפתיעה שכן ההערכה היתה שבעיצומה של קמפיין בחירות, כחלון לא יעז לבצע מהלכים שכאלו וכלל ה"גזירות" יידחו לגיבוש תקציב 2020.
לפי אותם מקורות באוצר, הצעדים שאמורים להתפרסם על ידי האוצר היום (ד') או מחר כוללים גזירות הן בצד ההוצאה, קרי קיצוצים בתקציבי המשרדים הממשלתיים, וגם צעדים בצד ההכנסות, קרי העלאת מסים, ביטול פטורים או הגדלת הכנסות מסעיפים אחרים. גם בשעות אלו מגבשים באוצר את הרשימה הסופית של הצעדים. חשוב לקחת בחשבון כי בניגוד לימים רגילים, כעת פועלת ממשלת מעבר, וההרשימה תכלול רק צעדים שיאושרו סופית על היועץ המשפטי לממשלה. נזכיר עוד כי לצורך העלאת מסים, הצעד מחייב גם אישור של ועדת הכספים של הכנסת בראשות משה גפני.
בשבוע שעבר פרסם החשב הכללי את נתוני הגירעון הממשלתי לחודש מאי, ולפיהם הוא ממשיך לעמוד על כ-3.8% מהתמ"ג שהם יותר מ-51 מיליארד שקל - זה החודש השני ברציפות. נזכיר כי לפי חוק התקציב לשנת 2019 נקבע יעד גירעון (תקרת גירעון) של 2.9% מהתמ''ג שהם כ-40 מיליארד שקל. אלא שזה לא הכל: הנתון שצריך להפחיד את פקידי האוצר עוד יותר הוא התפתחות של משקל ההוצאה וההכנסות ממסים כאחוז מהתמ"ג. לפי נתוני האוצר, ההוצאה הממשלתית זינקה כבר ליותר מ-29% מהתמ"ג (כ-27% ברוב שנת 2016-2017) כאשר ההכנסות המדינה ממסים כאחוז מהתמ"ג צנחו לרמה של כמעט 25% מהתמ"ג (בסוף 2017 היו קרובות ל-27% מהתמ"ג אחרי שהתקבלו ברשות המסים תקבולים מאקזיטים ומסי דיווודינדים). קרי, ישנו עת פער של כ-4%.