פרשנות
פיזור הכנסת? לא כל כך פשוט
חרף הקשיים ואי ההסכמות, נתניהו טרם ויתר על נסיונותיו להקים ממשלה עד ליום רביעי. בנוסף, רוב מפלגות הימין לא ששות ללכת שוב לקלפי - ולמרבה הפלא גם באופוזיציה לא ממהרים. באופן אירוני, מי שירוויח מפיזור הכנסת הוא דווקא נתניהו בעצמו
ראש הממשלה בנימין נתניהו מאיים על יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן בפיזור הכנסת, ובהליכה לבחירות כלליות. אבל, נכון לעכשיו: רבים מהח"כים בקואליציה ובאופוזיציה לא ששים להתפזר בקושי חודש לאחר השבעתם ב-30 באפריל 2019.
- ליברמן מקשיח את עמדתו: יצביע בעד החוק לפיזור הכנסת
- למה לי משפט אם אפשר לחסל את מערכת המשפט
- לנתניהו נותר לגייס את האדמו"ר מגור
בליכוד מאיימים להעלות היום (ב') אחר הצהריים את הצעת החוק שהגיש ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) לפיזור הכנסת. ח"כי הקואליציה התבקשו להגיע למשכן בשעה 16:00 ולהיות בהיכון במידה שהצעת החוק תועלה להצבעה בקריאה הטרומית.
אם לא יחולו שינויים, מבקשים בליכוד לאשרה היום (שני) בקריאה הטרומית, מחר בקריאה הראשונה וביום רביעי בקריאה השנייה והשלישית. כך לפי התסריט הזה הבחירות להתקיים ב-24 בספטמבר 2019.
אבל זה לא כל כך פשוט. ראשית, משום שנתניהו עדיין לא ויתר על הניסיונות כן להקים בסופו של דבר ממשלה עד ליום רביעי הקרוב.
אבל, גם אם ליברמן יתמיד בהתנגדותו לפשרה שגיבש אמש נתניהו (לפיה הממשלה ולא בחקיקה בכנסת תקבע את יעדי הגיוס לחרדים ותוכל לשנותם) אזי פיזור הכנסת לא יתרחש בקלות כל כך.
ליברמן הודיע אמש שיתמוך בהצעת החוק לפיזור הכנסת. גם יו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן השמיע את אותה ההכרזה. במקרה כזה ליו"ר ש"ס אריה דרעי לא תהיה ברירה אלא לתמוך אף הוא. הרי לא יעלה על הדעת שיהדות התורה תתמוך בפיזור הכנסת על רקע אי השגת רוב בעד חוק הגיוס בעוד שש"ס תתנגד. ש"ס פירסמה אתמול הודעה חריפה נגד ישראל ביתנו, חרף היחסים הקרובים בין ליברמן לדרעי. השניים הריצו לפני כחצי שנה במשותף את משה ליאון לראשות העיר ירושלים. והאחרון אף ניסה לתווך בסוף השבוע בין הצדדים.
יו"ר כולנו משה כחלון צפוי לתמוך בפיזור הכנסת. ממילא עם ארבעת המנדטים שלו אין לו הרבה השפעה. במקרה של הקדמת הבחירות הוא צפוי להתאחד עם הליכוד. נתניהו אמר אתמול לשרי הליכוד כי בדעתו "לרצ'רץ'" את כחלון ואנשיו. חלק מהשרים אמרו שתהיה לכך התנגדות כי המשמעות שח"כים בספסלים האחוריים עשויים להידחק מהכנסת. נתניהו אגב, לא מתכוון לקיים פריימריז על ראשות המפלגה ואיוש מקומותיה לכנסת ולעשות "צילום מצב" מהרכב הרשימה לכנסת ה-21 בתוספת כחלון ואנשיו.
באיחוד מפלגות הימין לא ששים להקדמת הבחירות, כי מי מבטיח לרב רפי פרץ ולבצלאל סמוטריץ' שיקבלו חמישה מנדטים? אולי המנדטים האבודים של בנט ושקד מהימין החדש ז"ל יילכו בכלל לליכוד?
אבל, אם כל יתר מרכיבי הקואליציה היוצאת בתוספת ליברמן יצביעו בעד - אז איך הם יוכלו להצביע נגד?
ועוד לא דיברנו על חברי הכנסת של הליכוד: הקדמת הבחירות עלולה לגרום לחלק מהם לראות את הכנסת הבאה רק דרך ערוץ הכנסת, במיוחד אולי אם נציגי כולנו יוצנחו לרשימה. עם זאת, הם יתקשו להצביע נגד.
ליברמן הכריז בסוף השבוע שפנו אליו גורמים בליכוד, ובעצם רמזו שאפשר להקים ממשלה שלא נתניהו עומד בראשה. בינתיים אף אחד אחר לא אישר זאת.
ראשי סיעות האופוזיציה יתכנסו היום בשעה 13 לתיאום עמדות. ניתן היה לצפות שהאופוזיציה עם 55 מנדטים בתוספת ליברמן - כלומר 60 מנדטים - תתמוך בהקדמת הבחירות. אלא, שבכחול לבן ובמפלגת העבודה מתנגדים לפיזור הכנסת ומקווים שהנשיא יטיל על גנץ להרכיב ממשלה. בכחול לבן גם לא פוסלים ממשלת אחדות שלא בראשותו של נתניהו.
במשכן הנשיא אותתו בסוף השבוע שאם נתניהו לא יצליח להרכיב ממשלה אזי עשוי הנשיא להודיע על הקדמת הבחירות.
בתוך כך, ח"כ אחמד טיבי (חד"ש תע"ל) הודיע שיתמוך בפיזור הכנסת.
באופוזיציה תוהים: גם אם יוטל על גנץ להרכיב אתה ממשלה, כיצד ישיג גנץ את הרוב יחד עם ליברמן, ובלא הסיעות הערביות? הרי החרדים לא יילכו עם ליברמן וגם לא ששים ללכת עם לפיד.
אגב, לפני חודש הושמעו הערכות בסיעות החרדיות שכדאי להן לוותר על התנגדותם ליאיר לפיד ואם ליברמן מקצין את עמדותיו, לחבור לגנץ ולאפשר לו להקים קואליציה בלא ליברמן לפי ההרכב הבא: כחול לבן - 35, יהדות התורה וש"ס - 16, כולנו - 4, העבודה - 6. ההצעה לא הגיעה לפסים מעשיים וראשי המפלגות החרדיות הלכו עם נתניהו וספק אם יעזבוהו כעת.
אם הבחירות יוקדמו בסופו של דבר לספטמבר 2019 - מי שעשוי להרוויח מכך הוא נתניהו בעצמו. באמתלה של הקדמת הבחירות הוא יבקש לדחות את השימוע שנועד לתחילת אוקטובר 2019. הוא יבקש שהשימוע יהיה בתחילת 2020 או בסוף 2019, בתקווה שעד למועד זה יחוקק את "חוק פסקת ההתגברות" שימנע מבית המשפט העליון לבטל את החלטתה של ועדת הכנסת להעניק לו חסינות. זאת, כמובן, אם יזכה להרכיב את הממשלה הבאה.