הסדר הנכסים סידר לחברת החשמל רווח נדיר של כ-4 מיליארד שקל ב-2018
הכנסות החברה אשתקד עמדו על 23.6 מיליארד שקל - עלייה של 1% לעומת 2017. השימוש בפחם ירד לשפל של 43% מסל הדלקים. בשנת 2018 פרשו מהחברה 460 עובדים במסגרת הרפורמה, והשנה עתידים לפרוש 300 נוספים. עלות שכרו של מנכ"ל החברה עופר בלוך - 1.4 מיליון שקל
- רשות החברות נגד המבקר: דו"ח חברת החשמל יפורסם בזמן
- חברת החשמל בדרך לפשרה עם חברות הגז המצריות, תקבל 500 מיליון דולר
- המבקר נזכר לברר איך חישבו את ערך נכסי חברת החשמל
כך למשל השנה ויתרה חברת החשמל על קרקעות שהיא לא השתמשה בהם לייצור חשמל, תוך החזרתם למדינה. המהלך הניב לה הכנסות "יש מאין" בהיקף נטו (אחרי מס) של כ-2.4 מיליארד שקל שקיבלו ביטוי בדו"ח הרווח והפסד. מנגד, בשנה שעברה זכתה החברה בפסק דין של בית המשפט העליון בעניין תביעה כנגד החברה על גביית יתר בתעריף, בנושא הפנסיה והשכר, בעקבותיו ביטלה החברה את התחייבות הפיקוח בגין השבת סכומים לצרכנים שנרשמה ב-2017 והיקפה כ-2.1 מיליארד שקל. לפיכך, בנטרול כלל האירועים החד פעמיים, חברת החשמל הרוויחה ב-2018 כ-1.3 מיליארד שקל, זאת לעומת רווח נקי של כ-1.2 מיליארד שקל בשנה שלפני.
הפחם ממשיך להעלם מסל הדלקים
הכנסות החברה לשנה החולפת הסתכמו בכ-23.6 מיליארד שקל, גידול מינורי של כ-1% לעומת סך ההכנסות שנרשם ב-2017. עיקר צריכת החשמל (36%) מגיע מהמגזר הביתי, מסחרי (28%) ותעיישתי (20%). גם עלות הפעלת מערכת החשמל נותרה כמעט ללא שינוי, והסתכמה במועד הדיווח בכ-15.5 מיליארד שקל, עלייה של כאחוז לעומת 2017, כמו גם עלות הדלקים (8.54 מיליארד שקל, עליה של 1% לעומת 2017).
לעניין זה ניתן לציין שהשימוש בפחם ממשיך לרדת והוא רושם שיא שלילי של 43% מסל הדלקים (ירידה של כ-2%), כאשר השימוש בגז נוזלי וטבעי רושם שיא של כ-56% (עלייה של כ-3%).
חברת החשמל עוד מדווחת על יישום הסכם הרפורמה שנחתם עמה בנובמבר האחרון, כאשר בשנת 2018 פרשו ממנה כ-460 עובדים וותיקים (דור א'), כאשר השנה מתוכננים לפרוש עוד 300 איש, זאת מתוך תכנית כוללת לפרישה של כ-1,800 איש. ההסכם הקיבוצי החדש שנחתם במסגרת הרפורמה, כמו גם מענקי הפרישה והחתימה עליו, יצרו לחברת החשמל הוצאות חד פעמיות של כ-4.6 מיליארד שקל. המציאות הזו הובילה לרישום של הפסד תפעולי בהיקף של כ-1.8 מיליארד שקל (לעומת רווח תפעולי של כ-2.5 מיליארד שקל). הוצאות המימון רשמו עליה מ-1.53 לכ-1.8 מיליארד שקל, פועל יוצא של גיוסי חוב שהחברה השלימה השנה והפרשי שער חליפין.
בצד היותר חיובי החברה רשמה ירידה בחוב הפיננסי נטו (בנקים ומוסדיים) ורף חדש של כ-38 מיליארד שקל (כ-42 מיליארד בשנת 2017). היקף התחייבויות החברה.
נתח השוק של החברה ירד בשנה הבאה ל57%
במסגרת הדו"חות חברת החשמל נותנת ביטוי ראשון ומעשי לרפורמה בחברה. לפי הדיווח השנתי בסוף 2019 נתח השוק של יצרני החשמל הפרטיים יגיע לכ-37%, וזאת לאחר מכירת תחנת הכוח באלון תבור שכבר יצאה למכרז. בסוף 2020 יצא למכרז הליך מכירת תחנת הכוח ברמת חובב, שלאחריו נתח השוק של חברת החשמל ירד ל57% בלבד. היקף הייצור הסולארי ירשום השנה שיא של כ-6.6%.
שיאן השכר בחברה הוא המנכל עופר בלוך עם עלות שנתית של כ-1.4 מיליון שקל. במקום השני ניצב סמנכ"ל הכספים של החברה אבי דויטשמן עם עלות שכר של כ-1.192 מיליון שקל ובמקום השלישי יו"ר הדירקטוריון יפתח רון טל עם עלות שכר שנתית של כ-1.19 מיליון שקל.
עופר בלוך, מנכ"ל חברת החשמל : "חברת החשמל מציגה מגמה מתמשכת של שיפור במצב הפיננסי והפחתה של התחייבויות פיננסית אל מתחת ל-40 מיליארד שקלים, כתולדה מהתנהלות שמרנית ואחראית. הנהלת החברה ועובדיה ימשיכו לקדם בנחישות את יעדי הרפורמה במקביל לצעדי ההתייעלות וההערכות לעידן התחרות, לצד השקעות בפיתוח תשתיות ושמירה על איכות אספקה ורמת שירות גבוהה״.
יו"ר החברה יפתח רון טל: "2018 היא שנת המפנה ההיסטורי של משק האנרגיה וחברת החשמל. תהליך יישום הרפורמה ההיסטורית הביא כבר לשינוי דרמטי בחברה, במספר היבטים. בראש ובראשונה שיפור נוסף במצבה הפיננסי של החברה, כפי שמתבטא בדוחות הכספיים המתפרסמים היום. ירידה משמעותית נוספת בחוב, ויצירת בסיס מוצק לחברה רזה, יעילה, עסקית ותחרותית יותר, בזכות פרישות מוקדמות בהיקפים גדולים, צמצום שכבות ניהול ושינוי מבנה ארגוני והפיכתו למודרני יותר".