הרפורמה בחברת החשמל: הזדמנות שאין להחמיצה
הממשלה ניסתה לסיים את המונופול של חברת החשמל במשך 22 שנה. תמיד אפשר להגיד מה"יציע", שאפשר להגיע לעסקאות טובות יותר, אך היא רפורמה שתטיב עם הצרכנים והמשק כולו
מאז 2007 הייתי מעורב בניסיונות, שעד כה לא הצליחו, להביא להסכם שיסיים את המונופול של חברת החשמל בשוק ייצור החשמל ובניהול מערכת החשמל, בצד התייעלות מקיפה בחברת החשמל עצמה.
בגלל שילוב של נסיבות היסטוריות ופוליטיות, התאפיין לאורך השנים משק החשמל בריכוזיות קיצונית, כשכלל מקטעי אספקת החשמל נמצאים בשליטת חברת החשמל. מצב עניינים זה מנע הורדה של תעריף החשמל, בשל עוצמתו המופרזת של המונופול ועובדיו, שבזכות היד על השאלטר, נהנו משכר מופרז, מצבת כוח אדם מנופחת וקבלת החלטות שלא על בסיס עסקי וכן מהיעדר תחרות, בשל חסימתם של מתחרים מהשוק הפרטי. מציאות זו הביאה גם להפסדים וחבות עצומים של קרוב ל-60 מיליארד שקל ולמשבר פיננסי קשה של חברת החשמל, שחייב את הממשלה לתת ערבויות מדינה על מנת להציל את החברה.
הניסיון האחרון לרפורמה בחברת החשמל הובל על צוות ממשלתי בהובלתי ב 2013-2014 ונעצר ברגע האחרון עקב ביקורת ציבורית על היקף התשלום לעובדים. לאחר מאמץ של למעלה משנה הגיע בשבועות האחרונים הצוות הממשלתי לפריצת דרך היסטורית במגעים עם חברת החשמל וועד העובדים, ולרפורמה מוסכמת שתשנה את משק החשמל הישראלי.
אסור לפספס את ההזדמנות בחתימה על הרפורמה במשק החשמל. הרפורמה המסתמנת כוללת צעדים קריטיים בפיתוחו של משק חשמל מקצועי, תחרותי ומתקדם. הצעד החשוב ביותר ברפורמה הוא הוצאת מנהל מערכת משק החשמל מהחברה והפיכתו לחברה עצמאית. מנהל המערכת הוא הגוף שבוחר אילו תחנות ייצור יפעלו בכל רגע נתון ומבטיח כי בכל רגע נתון יהיה חשמל זמין וזול ככל הניתן לצרכנים. רק מנהל מערכת עצמאי יוכל להבטיח שהיצרנים הפרטיים לא יופלו לרעה, שהצרכנים ייהנו מהחשמל הזול ביותר האפשרי, וכי תכנון משק החשמל ייעשה בצורה אובייקטיבית וללא העדפתה של חברת החשמל.
מעבר לכך, מוציאה הרפורמה כחצי מתחנות הכוח אשר מוחזקות היום בחברת החשמל ומעבירה אותן ליצרנים פרטיים, המתאפיינים בייצור יעיל וזול יותר. במקביל, חברת החשמל תתמקד, כראוי, בהשקעות ברשת ההולכה והחלוקה הנדרשות כל כך למשק האנרגיה בישראל.
גם חברת החשמל עצמה צפויה להתייעל באופן משמעותי בעקבות הרפורמה. רבע מעובדי החברה צפויים לפרוש פרישה מוקדמת. בטווח הארוך, פרישתם תחסוך כסף רב לחברה ותאפשר לה להפחית באופן משמעותי את החוב המעיק שצברה. כמו כן, המהלך הנוכחי מוביל לצמצום כוחו של הוועד, ובהעברת הניהול למנהלי החברה – כפי שראוי בכל חברה עסקית. אין ספק כי ההנהגה הנוכחית של חברת חשמל: המנכ"ל עופר בלוך בגיבוי הדירקטוריון בראשות יפתח רון טל, יובילו באופן יעיל ונחוש את יישום הרפורמה.
אמנם, הרפורמה אינה מגיעה ללא עלויות ( הנמוכות בהרבה מהחיסכון הצפוי) – רובן הגדלת קצבת הפנסיה של העובדים בהיקף הנמוך מזה שסוכם ב-2014– אך לראשונה מותנה התגמול לעובדים בביצוע בפועל של הצעדים להם התחייבו החברה והעובדים. בניגוד לרפורמות אחרות, שהתאפיינו במתן על עצם ההסכמה לרפורמה, כאן נקבע תקדים חשוב ביותר גם לרפורמות עתידיות. יתנו – יקבלו; לא יתנו – לא יקבלו.
בנוסף, המשק יהנה מתועלות נוספות הנאמדות במאות מיליוני שקלים, אשר יגיעו מהפחתת החוב ארוך הטווח של חברת החשמל, שיפור האמינות באספקה, הוזלת ייצור החשמל ותחרות בתחום האספקה.
לא מדובר ברפורמה מושלמת. תמיד אפשר להגיד מה"יציע", שאפשר להגיע לעסקאות טובות יותר, אבל בעולם של ועד עובדים חזק ואילוצים פוליטיים, אני מאמין בלב שלם כי התוצאה שאליה הגיעו הצדדים הביאה לרפורמה מצוינת, אשר תשפר באופן מהותי את מצבם של צרכני החשמל, משק החשמל ושל חברת החשמל עצמה. מניסיון אישי בהובלת רפורמות ממשלתיות רבות, האויב הגדול של הטוב הוא הטוב מאוד שלעולם לא יקרה. מחיר הדחיה הוא מאות מיליוני שקלים כל שנה.
יש לזכור, כי האלטרנטיבה של דחייה נוספת ברפורמה נחוצה כל כך תוביל לקיפאון, ואף חמור מכך לפגיעה במשק. הגעה להסכמות בין הממשלה לבין החברה וועדי העובדים החזקים, ועוד כזו שהינה לטובת הצרכן והמשק, הינה הישג היסטורי. מדובר בהזדמנות שאין להחמיצה.