$
דעות

פרשנות

השיננית כבר לא תועיל: הארנונה צריכה טיפול שורש

שרי האוצר והפנים מפחדים להתמודד עם הסוגייה הסבוכה של תשלומי הארנונה. אך עד שלא תיערך רפורמה גורפת במבנה התשלומים, הנושא ימשיך להידחק לטיפול בתי המשפט, שימשיכו לחולל למערכת נזקים, בעל כורחם

עמרי מילמן 22:0030.03.19

מערכת גביית תשלומי הארנונה שקפאה על שמריה בשנות השמונים כשהאינפלציה השתוללה והרשויות המקומיות ניסו לגלגל את נטל התשלומים על התושבים, נבנתה מאז שכבה רעועה על גבי שכבה רעועה. כמו כל דבר שנבנה ללא תכנון, כך גם מערכת הארנונה נמצאת כיום במצב עגום ועקום.

 

בסוף השבוע שעבר התקבל בבית המשפט המחוזי בתל אביב פסק דין עם השפעה עצומה על חברות בתל אביב, והוא עלול להשפיע גם על חברות בערים אחרות ועל ארנונה למגורים. בקצרה, פסק הדין קובע כי תעריפי הארנונה על חניונים של חברות (המיועדים לעובדים ואינם בתשלום לציבור הרחב) ימוסו לפי התעריף של הנכס העיקרי - כמו משרד, חברת ביטוח או בנק. משמעות הדבר היא שבתל אביב תקפוץ הארנונה על אותם חניונים מכ־36 שקל למ"ר לשנה למאות שקלים בשנה (מ־261 שקל למ"ר לשנה בתעריף הנמוך למשרדים ועד 1,394 שקל לבנקים), אפילו יותר מהמהלך שנקטה עיריית תל אביב ב־2015, כשהעלתה את תעריף הארנונה ל־64 שקל למ”ר.

 

אם עיריית תל אביב תממש את הפסיקה ותכפיל את התעריפים ביותר מפי עשרה במקרים מסוימים, לדבר יהיו השלכות מסיביות על החברות שתשלומי הארנונה שלהן יגיעו למאות מיליוני שקלים במצטבר בשנה. הדבר יהווה תקדים, ורשויות אחרות יוכלו לדרוש גם הן ארנונה גבוהה יותר בהמשך, אולי אף מהחניות של בתי מגורים.

בניין משרדים בת"א בניין משרדים בת"א צילום: עמית שעל

 

 

העניין הוא שהרשויות לא באמת צריכות את עשרות מיליוני השקלים האלה, וגבייתם היא תוצאה של ניסיון של בית המשפט המחוזי לתקן עיוות - אלא שכל תיקון כזה יוצר עיוות אחר. מערכת הארנונה בארץ בעייתית: מי שינסה להתמצא בתעריפיה השונים, למשל בעל עסק חדש שרוצה להבין לאיזה סיווג מס הוא משתייך, נזקק לסוללת עורכי דין.

 

שרי האוצר והפנים בעשור האחרון סירבו להתמודד עם בעיית הארנונה, משום שהיא מורכבת וכל פתרון שייבחר לא יהיה פשוט ליישום ויהיה מי שייפגע ממנו, כדרכה של כל רפורמה. זה מפחיד את השרים, שמיום תחילת כהונתם, כפי שהודה שר האוצר המכהן משה כחלון, מתכוננים לבחירות הבאות. בלית ברירה מי שנדרשים לנושא הם בתי המשפט, ובמקרה הנוכחי גם היועץ המשפטי לממשלה שהביע את עמדתו. אלא ששוב מדובר בהסתכלות צרה על סוגיה שדורשת פתרון מהותי - כיצד יש להסתכל על חניון שאינו בתשלום, האם הוא חלק אינטגרלי מהנכס או לא - שיוצרת בעיות רבות אחרות. עד ששרי האוצר והפנים לא יערכו רפורמה בנושא, בתי המשפט ימשיכו לעשות נזקים, בעל כורחם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x