הנגיד אמיר ירון: "בשנתיים הקרובות תהיה עלייה הדרגתית וזהירה של הריבית"
בנק ישראל הותיר היום את הריבית במשק על 0.25%; על פי הערכות חטיבת המחקר של בנק ישראל, הריבית צפויה לעלות ל-0.5% ברבעון השלישי של 2019 ולהמשיך לעלות בהדרגה עד ל-1.25% בסוף 2020. בנק ישראל עדכן את תחזית הצמיחה ב-2019 כלפי מטה ל-3.4%
בנק ישראל פרסם היום (ב') את החלטת הריבית הראשונה מאז נכנס הנגיד החדש, פרופ' אמיר ירון, לתפקידו. לפי ההחלטה, הריבית תשאר ללא שינוי, ותעמוד על 0.25%. בחודש שעבר העלתה הוועדה המוניטרית את הריבית מ-0.1% ל-0.25%, כאשר המשנה שכיהנה כממלאת מקום הנגיד, נדין בודו טרכטנברג, עמדה בראשה. במסיבת עיתונאים אמר הנגיד ירון כי "בשנתיים הקרובות תהיה עלייה הדרגתית וזהירה של הריבית".
- הנגיד החדש מסמן מטרות: העלאת ריבית ומרחק ממט"ח
- הריבית עלתה כי קרנית פלוג עזבה
- מאחורי הקלעים של ההחלטה ההיסטורית - רק מתנגד אחד להעלאת הריבית
עוד אמר הנגיד כי "ישנם מספר סיכונים עיקריים לתרחיש הבסיסי: האינפלציה עשויה להאט אם יתחדש הייסוף, והפעילות הריאלית עשויה להיות מושפעת לרעה מההתפתחויות בכלכלה העולמית בכלל ובשווקים הפיננסיים העולמיים בפרט. ככל שסיכונים אלו יתממשו הוועדה תוכל להמשיך לקיים מדיניות מוניטרית מרחיבה למשך זמן יותר ממושך, באופן שיהיה עיקבי עם השגת יעדי המדיניות".
בנושא הנדל"ן, אמר ירון כי "בשוק הדיור מסתמנת התייצבות במספר העסקאות, תוך עלייה מתונה בהיקף המשכנתאות. ירידת המחירים התמתנה, ועל מנת לתמוך בתהליך הפחתת המחירים ולתת מענה לביקוש יש צורך להגביר את קצב התחלות הבנייה, שהאט בשנה האחרונה".
התחזית המקרו כלכלית המעודכנת של חטיבת המחקר שפורסמה היום עדכנה את תחזית הצמיחה ב-2019 כלפי מטה לשיעור של 3.4%. האינפלציה השנה צפויה להסתכם בשיעור של 1.3%. על פי הערכות חטיבת המחקר, הריבית צפויה לעלות ל-0.50% ברבעון השלישי של 2019 ולהמשיך לעלות בהדרגה עד ל-1.25% בסוף 2020.
לשאלה האם ההצהרות המתונות יחסית של יו"ר הפד פאוול בסוף השבוע האחרון, לפיהן הם יהיו "מוכנים לבצע שינויים במדיניות באופן מהיר וגמיש ולהשתמש בכלים העומדים לרשותינו כדי לתמוך בכלכלה" השפיעו על החלטת הוועדה המוניטרית השיב הנגיד: "בתוך הערכות הריבית כוללות בתוכן תרחשיים שונים וחלק מהן הוועדה לוקחת את כולן ואת כל השיקולים בחשבון וכמובן שחלק מהאירועים האחרונים נלקחו בחשבון".
על שאלת הצורך להעלות את המסים לאור הגידול בהוצאות הממשלה השיב ירון: "אני מתמקד בלשמר את היחס בין החוב לתוצר, זו המטרה עליה צריך לשמור. הממשלה תחליט על סדר העדיפויות שלה ואיך לממן את הדברים תחת המגבלה של שימור היחס בין החוב תוצר".
ירון השיב לשאלה האם הוא חושב שהסכם השכר שנחתם עם עובדי הבנק והעלה את שכרם בשיעור ניכר הוא ראוי והשיב כי "קודם כל 99% ממה שנעשה במסגרת ההסכם נעשה עם גורמים רבים, המנכ"ל משאבי אנוש, ההסתדרות, הוועד, הממונה על השכר באוצר. אני קבלתי משהו מאד מוגמר. יחד עם זאת, אני שמח שהמנכ"ל והצוות השאירו לי שולחן נקי שנוכל להתמקד בעבודה שלנו שהיא המדיניות הכלכלית. זה נעשה יחד עם הממונה על השכר ואני רואה בכך גושפנקה חשובה".
לשאלה האם הוא חושש כי יישמעו בארץ התבטאויות כמו זו של טראמפ נגד יו"ר הפד השיב כי "הנושא של חשיבות העצמאות של הבנק היא ברורה לכל. ראש הממשלה, בלי לתאם איתי, דיבר על חשיבות העצמאות בנק ישראל והנגיד, וזו חלק מההבנה. אני לא רואה שום סוגיה."
העלאת הריבית בחודש שעבר
לאחר העלת הריבית האחרונה אמרה בודו טרכטנברג בתדרוך לעיתונאים כי "מצאנו שהתנאים בשלו לעליית ריבית לרבע אחוז. נכון שזה שינוי קטן מ-0.1% ל-0.25%, ובכל זאת זו החלטה משמעותית מאחר ובאה לאחר כמעט ארבע שנים בהן הריבית הייתה קבועה עומדה על 0.1%". לגבי ההשפעה הפוטנציאלית על שוק הנדל"ן, אמרה אז טרכטנברג כי "כמובן שמדברים על עלייה מאד מתונה. זו עלייה לטווח קצר ושוק הנדל"ן מושפע הרבה יותר מרביות לטווח ארוך, ואנחנו לא רואים כרגע השפעה משמעותית צפויה".
העלאת הריבית התרחשה שבע וחצי שנים אחרי העלאת הריבית האחרונה, ולאחר שלוש וחצי שנים בהן הריבית עמדה על שיעור של 0.1%.
האינפלציה השנתית עומדת, נכון לחודש שעבר, על שיעור של 1.2%, ובבנק ישראל אותתו כי יעלו את הריבית בצורה מתונה כדי לאפשר לה להתייצב בטווח היעד (שנע בין 1% ל-3%) ומבלי לחזק מדי את השקל, מה שעלול להחליש את האינפלציה ולהקשות על היצואנים.
בהודעת הריבית הקודמת ציינה הוועדה כי "לאחר עלייה מתמשכת באינפלציה מתחילת 2018, האינפלציה מתייצבת מעט מעל הגבול התחתון של היעד, והיא צפויה להיוותר בתחום זה גם בחודשים הקרובים. הציפיות והתחזיות לשנה מהמקורות השונים נעות סביב רמה של 1%. הציפיות לטווחים הבינוניים נותרו מבוססות בתוך תחום היעד. עליית השכר במשק והמדיניות הפיסקלית המרחיבה יתמכו בהמשך התבססות האינפלציה ביעד. הסיכון העיקרי לכך הוא האפשרות לייסוף חד בשקל. גם לאחר העלאת הריבית ב-0.15 נקודות אחוז המדיניות המוניטרית הנה מרחיבה, ותמשיך לתמוך בהשגת יעדי המדיניות. הוועדה מעריכה שתוואי העלאת הריבית בעתיד יהיה הדרגתי וזהיר".