$
בארץ

הגירעון הגואה ב־2019 מפלג את משרד האוצר: בעד או נגד כחלון

בכירי האוצר התכנסו אתמול כדי לדון בתחזיות הכנסות המדינה ממסים ב־2019. לכלכליסט נודע כי הפגישה כללה האשמות הדדיות בין אגפים על דחיית תשלומים, תחזיות סותרות בין רשות המסים לכלכלן הראשי ואיום שהגירעון עלול לתפוח לכ־3.5% מהתמ''ג

אדריאן פילוט 08:0927.12.18

משרד האוצר בכאוס: ל"כלכליסט" נודע כי הגירעון הממשלתי עשוי לטפס ב־2019 לכ־3.5% מהתמ"ג, לעומת יעד הגירעון שעומד על 2.9% מהתמ"ג, והנתון מצית ריבים בין גורמים באוצר. מדובר בחריגה של כ־7.5 מיליארד שקל מהיעד, שנחשב לגבוה ממילא, וזכה להתנגדות כלכלני אגף התקציבים ובנק ישראל, שדרשו שיעד הגירעון יעמוד על 2.5% מהתמ"ג.

 

 

 

אתמול נערכה ישיבה אחרונה ומכרעת סביב תחזיות הכנסות המדינה ממסים, שאמורה לקבוע את תחזית ההכנסות והגירעון ל־2019, ואת היקף ההתאמות הנדרשות (העלאות מסים וקיצוצים). הדיון התקיים באיחור קיצוני, לנוכח העובדה ש־2019 ממש מעבר לפינה. מנכ"ל האוצר שי באבד, יד ימינו של שר האוצר משה כחלון, כבר דחה את הדיון בכמה שבועות כדי למנוע מבוכה נוספת לבוס, שמתמודד עם ירידה דרמטית בסקרים, על רקע גל התייקרויות והאיום של עלייה בגירעון שמטילה צל על מדיניותו הכלכלית כולה.

 

2019 תהווה נקודת ציון שלילית בהיבט שמילא את מקבלי ההחלטות בגאווה לאומית: יחס חוב־תוצר, הפרמטר החשוב ביותר לצורך מדידת הבריאות התקציבית המשק, צפוי לעלות ב־2019 , לראשונה מאז 2011. הפסקת הירידה ביחס־חוב תוצר דווקא בשנה בה נרשם שיעור צמיחה נאה ( 3.6% ‑ 3.7%) מהווה כישלון חרוץ עבור כחלון.

 

משרד האוצר בירושלים משרד האוצר בירושלים צילום: עמית שאבי

 

 

 

באגף התקציבים כבר הציעו, כצעד ראשון להתמודדות עם הגירעון, לבטל את הרזרבה בסך 1.5 מיליארד שקל, שנכנסה לתקציב 2019 עת תוכנן, סכום שהיה מיועד להגדלת תקציבי המשרדים בתנאי של עמידה ביעד הגירעון. הסכום ישמש להקטנת הגירעון ולא יגיע למשרדי הממשלה השונים.

 

אלא שההאשמות לא מכוונות רק ליד ימינו של כחלון, אלא גם לחשב הכללי רוני חזקיהו. לדברי גורמים באוצר, חזקיהו, האמון על ביצוע התשלומים בפועל מטעם המדינה, דוחה את התשלומים מ־2018 ל־2019. עבור ספק או משרד ממשלתי, מדובר בדחייה זניחה של כשבוע, אך עבור האוצר הדחייה משמעותית: הוצאות הממשלה בחודש דצמבר גבוהות ב־50% מהממוצע החודשי, כך שדחייה של תשלומים בכמה שבועות יכולה לשנות דרמטית את תמונת הגירעון, ולדחות אותו מ־2018 ל־2019, ולפיכך לדחות ביקורת בעיצומה של תקופת בחירות.

 

אם לא די בכך, בדיון בתחילת השבוע התגלו פערים משמעותיים בין התחזיות של רשות המסים והתחזיות של אגף הכלכלן הראשי ומנהל הכנסות המדינה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x